VİDEO - Diyarbakırlı vatandaşların asgari ücret yorumu: İyi ama yetersiz

VİDEO - Diyarbakırlı vatandaşların asgari ücret yorumu: İyi ama yetersiz
Milyonlarca asgari ücretlinin beklediği zam oranı belli oldu. 2021 yılında uygulanacak asgari ücret yüzde 21.56 oranında zamlanarak 2 bin 324 TL'den 2 bin 825 TL'ye çıktı. Asgari ücret zammını değerlendiren Diyarbakırlı vatandaşlar, “En az 3 bin TL olmalıydı, ama hiç yoktan iyi” yorumunda bulundu.

Ali Abbas Yılmaz - Özel

TİGRİS HABER - Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021'de geçerli olacak asgari ücreti brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirledi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığındaki toplantıda, işçi kesimini Türk-İş, işveren kesimini ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil etti.

3 çocuklu bir işçi için net asgari ücret 3 bin 13 lira 72 TL

Çalışma hayatındaki ücret politikalarının en alt sınırı olan asgari ücrete ilişkin Bakan Selçuk, 2021'de geçerli olacak asgari ücret rakamını açıkladı: "1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücret, brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlenmiştir. Böylece, geçen yıla göre net asgari ücret 500 lira artmış, yüzde 21,56 oranında yükselmiş oldu. Kasım 2020'de enflasyon yüzde 14,03 gerçekleşmişti. Bu oranın yaklaşık 7 puan üstünde bir artış sağlayarak, işçimizi enflasyona ezdirmeyeceğimize dair  sözümüzü bir kere daha tutmuş olduk. Aylık 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak açıkladığımız net asgari ücret, bekar ve çocuksuz bir çalışan için geçerli. 3 çocuklu ve evli bir işçi için net asgari ücret ise 3 bin 13 lira 72 kuruş olacak" diye belirtti.

Diyarbakırlı vatandaşlar: Asgari ücret zammı yetersiz

Net olarak 2 bin 825 lira 90 kuruş olan 2021 asgari ücreti için bazı vatandaşlar oranı yeterli bulurken, çoğunluğu ise yetersiz buldu. Asgari ücretin en az 3 bin TL’nin üzerinde olması gerektiğini kaydeden vatandaşlara göre, hayat pahalılığı geçen yıla göre 2 kat arttı.

Asgari ücret zamını değerlendiren Diyarbakırlı vatandaşların görüşleri şöyle:

‘Asgari ücretin en az 3 bin 500 lira olması gerekirdi’

Kuaförlük yapan Ömer Şehir, asgari ücret zammına ilişkin şunları söyledi:  “İnsanların yaşam biçimine, kirasına, mutfak masrafına baktığınız zaman asgari ücrete gelen zam yeterli değil. Asgari ücretin en az 3 bin 500 lira olması gerekirdi. Evli ve kiracı bir insnı düşündüğünüz zaman bence bu zam yeterli değil.”

omer-sehir.png

‘Asgari ücret 4 bin olmalı’

Mesrure Gültekin, “Günümüz şartlarında kesinlikle yeterli değil. Bence asgari ücret 4 bin olmalı” dedi.

‘Asgari ücret çok güzel oldu’

Asgari ücrete yapılan zammı yeterli bulan işportacı Cengiz Bulunmaz, “Bence yeterlidir. Asgari ücret çok güzel oldu” diye belirtti.

‘Asgari ücret 3 bin 200’den aşağı olmamalı’

Emekli bir vatandaş olan Zahit Çevik, asgari ücrete gelen zammı yetersiz bulduğunu belirtertek, “4 nüfüslu bir aile bu parayla geçimini yapamaz. Asgari ücret 3 bin 200’den aşağı olmamalı” diye konuştu.

‘Her şeyin fiyatı ikiye katlandı asgari ücret de 2 kat artmalıydı’

Mehmet Öztürk adlı vatandaş ise şunları söyledi:  “Geçen sene ile bu seneki fiyatlar arasında yüzde 100 fark var. Her şey iki katına çıktı. Madem her şeyin fiyatı ikiye katlandı asgari ücret de 2 kat artmalıydı. Milletvekillerinin maaşı katlandı, asgari ücret niye katlanmıyor? Asgari ücret 3 bin 500 olsaydı zar zor geçinirdik.”

‘Yoksulluk sınırının aşağısı bir aile için kesinlikle kurtarmaz’

Asgari ücretin bir ailenin geçimi için en az yoksulluk sınırının üstünde olması gerektiğini kaydeden genç bir işçi olan Yakup Buhan şöyle konuştu: “Şu şartlara göre kesinlikle yeterli değil ama daha fazla olursa da işverenler açısından sıkıntı olabilir. Asgari ücretle bir aile kesinlikle geçinemez. Fiyatlar ortada, enflasyon ortada. Bu zammın gerçek enflasyona göre alınmadığı zaten belli. Sendikaların verdiği asgari ücret teklifleri nispeten uygundu ama şuan belirlenen asgari ücret kesinlikle yetmeyecektir. Bekar için bile 3 bin TL olmalıydı. Bu ücret ise sadece yaşayabilmek için. Bunun içinde gezme, tozma, eğlence yok. Yoksulluk sınırının aşağısı bir aile için keisnlikle kurtarmaz.”

yakup-buhan1.png

‘Bizimle dalga  mı geçiyorlar?’

Asgari ücret tespit komisyonuna selenen Ali Dilman, “Bir aile bu paraya nasıl geçinebiliyor?  Allah var Peygamber var, bunu belirleyenlerin vicdanı yok mu? Onlar bunu bilmiyor mu? 2 bin 800 lira kime yetecek? Ev kirasını veriyor, çocuklarını okutuyor. Nasıl yetsin bu para? Onlarda akıl yok mu, bizimle dalga  mı geçiyorlar? Onlar filesini alsın bir pazara gelsinler. Önce ellerini vicdanlarına koysunlar, sonra asgari ücreti belirlesinler” diye konuştu.

ali-dilman1.png

‘3 binin altı kurtarmaz’

Gıda ürünlerinin geçen yıldan bu yıla çok zamlandığına değinen ev kadını  bir vatandaş şöyle konuştu: “Günümüz şartları için yetmez. Asgari ücret artıyor ama alacağımız şeylerin fiyatı da artıyor. Dolayısıyla yetmiyor. 3 binin altı kurtarmaz. Bir market alışverişinde 3 parça bir şey alıyorsunuz 100 liranız gidiyor. Bakıyorsunuz bir şey almamışsınız ama para gitmiş.”

‘Asgari ücret 3 bin TL’nin üzerinde olmalı’

Asgari ücretle geçinmenin imkansız olduğunu ifade eden Turan Aslan, şunları söyledi: “Asgari ücret zammı bence yeterli değil. Çünkü en kötü kira 850 TL. Buna doğalgaz, eletrik, su faturalarını eklerseniz, el ele baş başa. Bugün 4 bin TL alan bir insan olarak zar zor geçiniyorum. Asgari ücret alan bir kişiyi ise düşünemiyorum. En kötü ihtimalle asgari ücret 3 bin TL’nin üzerinde olmalı.”

‘Hayat şartları pahalı, 3 bin 500 civarı idealdi’

Müslüm Ayata adlı vatandaş bir ailenin geçimi için asgari ücretin yetmeyeceğini belirterek, “Yetmez, çünkü her şey yüzde 100 zamlanmış. Hayat zorlaşmış, işçiler iş bulamıyor. 2 bin 800 lira asgari ücret yetersizdir. En az 3 binin üstü olması lazımdı. Geçim olmuyor. Asgari ücret bekar insana yeter ama evli, çocuklu olan insana yetmez. Her şey masraf, fiyatlar 2 kat olmuş. Hayat şartları pahalı, 3 bin 500 civarı idealdi” diye konuştu.

‘Bu zamanda 3 bin lira kimseyi kurtarmaz’

Mehmet Babür,  asgari ücret zammını şöyle değerlendirdi: “Eskiden asgari ücret 600 TL idi ama ben bu paraya çok iyi geçiniyordum. Şimdi ise asgari ücrete geçinmek mümkün değil. 4 kişilik bir ailenin bu parayla geçinmesi çok zor. Hayat pahalı olduğu için maaş yetersiz kalıyor. Asgari ücret en az 4 bin TL olmalı. Bu zamanda 3 bin lira kimseyi kurtarmaz.  Bu para faturalara ancak yeter. Evi kira olan bir insan bu parayla ailesini nasıl geçindİrecek?”

‘Asgari ücret 6 bin TL’nin altında olmamalı’

Şahin Elhaman, “ Asgari ücret kimine yeter kimine yetmez. Masrafı, çoluk çocuğu olmayana yeter ama ailesini geçindirene yetmez. Asgari ücretle Bağlar’da ev alanı da duydum ama 10 bin TL’ye geçinemeyen de var. Tabii insani olarak düşündüğümde 6 binin altında bir gelir bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşılamak için ancak yeter. Mesela 2 bin 800 lira bana bile yetmez değil aileme yetsin.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.