VİDEO - Diyarbakırlılar asgari ücret için '10 bin TL' dedi

VİDEO - Diyarbakırlılar asgari ücret için '10 bin TL' dedi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın asgari ücret açıklaması vatandaşta beklentiye neden oldu.

Haber: Mahsum Kara

Kamera: Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın asgari ücret açıklaması vatandaşta beklentiye neden oldu. Diyarbakırlı vatandaşlar, Ocak ayı başında açıklanması beklenen asgari ücretin, insanca bir yaşam için 10 bin TL’nin altında olmaması gerektiğini ifade ediyor.

Dayanılmaz hale gelen hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı, şimdiden 2023 yılında açıklanması gereken asgari ücreti tartışmalı hale getirdi. Hayat pahalılığı, enflasyon değerlerinin yükselmesi, geçim sıkıntısı ücretli kesimin yaşam şartlarını giderek zorlaştırıyor. Asgari ücrette yüksek beklenti de bu yüzden.

Asgari ücret en son olarak temmuz ayında net 5 Bin 500 TL olarak belirlendi. Ancak, akaryakıt fiyatlarına, temel gıda maddelerine gelen zam, elektrik, doğal gaz gibi yüksek rakamlı faturalar, asgari ücret artışını anlamsız hale getirdi. Aralık ayına az bir zaman kala gözler yeniden yapılacak olan zamlara çevrildi.

Diyarbakırlılar, asgari ücret tespit komisyonuna şimdiden adeta mesaj verdi, insanca bir yaşam için asgari ücretin bu koşullarda 10 bin lira olması gerektiğine vurgu yaptı.

2023 yılı ocak ayında belirlenecek olan asgari ücretin ne kadar olması gerektiğini Diyarbakırlılara sorduk.

Ne dediler?

Vatandaş enflasyona karşı eziliyor

Belirlenecek olan asgari ücretin 10 bin TL’nin altında olmaması gerektiğini belirten Şahin Fidanboy, “Her şey çok pahalı, olan zaten fakirlere oluyor. Fakir insanlar ve geçinemeyenler enflasyon oranları karşısında eziliyor. İnanın insanlar atık evine ekmek bile götüremiyor. Devlet büyüklerinin bize el uzatmaları lazım. Artık onlarda kendilerini bizim yerimize koyup bu şekilde asgari ücreti belirlesinler. Görüyorsunuz her gün her şeye zam yapılıyor. Nereye kadar bu böyle devam edecek” dedi.

Geçinemiyoruz!

Yaşanan hayat pahalılığından dolayı geçinemediklerini söyleyen Kutbettin Yaş, “Bu süreçte aç olan daha aç oluyor, tok olan daha tok. Ben üç tane eve bakmak zorundayım ve geçinemiyorum. Düşünün alışverişe çıkıyorum, fiyatları gördükten sonra sadece bakıyorum, o kadar. Hiç bir şey alınmıyor” dedi.

Önce zamlar inmeli

Asgari ücretin insanların geçinebileceği bir ücret olması gerektiğini belirten Hacı Çapan, “Bir ekmeğin 6 lira olduğu yerde fakir insanlar nasıl geçim yapacak söyler misiniz? Ben önceleri her şeyi kiloyla alıyordum, artık grama düşmüşüm, alamıyorum. Asgari ücret ne olursa olsun bu zamlar inmediği sürece insanlar geçinemez” dedi.

İnsan gibi yaşanılacak bir ücret istiyoruz

Açlık sınırının 6 bin liradan tüksek olduğunu ifade eden bir vatandaş, “ Şu an ki asgari ücret bile açlık sınırının altında. İnsanlar geçinemiyor. Asgari ücretin açlık sınırının altında olmaması lazım. Buna göre belirlenmeli. Ekmeğinden tutun yol parasına kadar her şey çok arttı. Asgari ücretin yüksek olması gerekiyor ki biz geçinelim, İnsan gibi yaşanılacak bir ücret istiyoruz ” dedi.

Asgari ücret en az 10 bin TL olmalı

Asgari ücretin hayat pahalılığına göre artması gerektiğini ifade eden Cihan, “Şu an verilen asgari ücretle insanlar geçinemiyor. Bu günkü koşullara baktığımızda asgari ücretin en az 10 bin TL olarak belirlenmesi lazım. Eğer bu zam yapılırsa insanları bir nebze olsa da rahatlatır” dedi.

Vatandaşların geçinemediğini söyleyen Mehmet Ali Akçil, “Asgari ücret insanların rahat etmesi için net 30 bin TL’nin altında olmamsı lazım. Ama yapılan açıklamalara baktığımda asgari ücrete getirilecek zam insanları tatmin etmeyecek. İnsanlar gene sıkıntı yaşamaya devem edecek” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.