VİDEO - Diyarbakırlılar asgari ücreti önemsemedi, hayat pahalılığına vurgu yaptı

VİDEO - Diyarbakırlılar asgari ücreti önemsemedi, hayat pahalılığına vurgu yaptı
2023 yılı için belirlenen asgari ücrete rağmen, vatandaşın ekonomik sitemi devam ediyor.

Mahsum Kara/Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - 2023 yılı için belirlenen asgari ücrete rağmen, vatandaşın ekonomik sitemi devam ediyor. Diyarbakırlı yurttaşlar, yaşanan hayat pahalılığından dolayı asgari ücretin artmasının derde derman olmadığını, hükümetin zamları durdurması gerektiğinin altını çizdiler.

İşçi ve işveren temsilcilerinin üzerinde mutabık olmadığı asgari ücret Cumhurbaşkanı tarafından açıklanırken, rakam vatandaşı memnun etmedi. Diyarbakır’da vatandaşın ne düşündüğünü öğrenmeye çalıştık. Asgari ücret rakamından çok vatandaşlar, hayat pahalılığından şikâyetlerini dile getirdi. ‘Asgari ücret yeterli mi, değil mi’ tartışmasının yersiz olduğuna vurgu yapan vatandaşlar, asıl yapılması gerekenin zamları durdurmak olduğunu dile getirdi. Vatandaşlar, “kontrolsüz zamlar devam ettiği sürece asgari ücret 10 bin TL ya da üzerinde olsa bile derde derman değil. Hükmet kontrolsüz zamları önlesin, asgari ücreti artırmaya gerek yok” şeklinde konuştu.

Vatandaşların asgari ücret ve zamlarla ilgili düşünceleri şöyle;

Belirlenmeden zamlar gelmeye başladı

Enflasyon verilerine göre asgari ücretin 10 bin TL’nin üstünde olması gerektiğini söyleyen Musa Alpaslan, “Lüks bir hayat yaşayıp yoksulun halinden anlamayanlar gelip asgari ücreti belirliyor. Asgari ücreti artırmadan önce gelip bu zamları durdursunlar. Daha asgari ücret belirlenmeden zamlar gelmeye başladı. Bugün enflasyon verileri TÜİK’e göre yüzde 85, ama halka yansıyan enflasyon verileri yüzde 200 oldu.” dedi.

Hayat pahalılığının önüne geçmeleri lazım

Asgari ücret zammından önce hayat pahalılığının önüne geçilmesi gerektiğini ifade eden Adnan Eriş, “Enflasyon her geçen gün yükseliyor ve her şey pahalı. İnsanların alım gücü çok düştüğünden dolayı asgari ücretin buna göre belirlenmesi lazım. Biz, asgari ücretin 9 bin TL olmasını istiyorduk. ” dedi.

Asgari ücretten önce zamlar indirilsin

Vatandaşların asgari ücret yerine yapılan zamların geri çekilmesi konusunda istekleri olduğuna dikkat çeken Yılmaz Ertürk, “Zamlar yapılmaya devem ettiği sürece asgari ücret ne kadar yapılırsa yapılsın hiçbir önemi olmayacaktır. Asgari ücrete yapılan zammın hiçbir önemi yok. Acilen yoksul vatandaşlar için yapılan zamların aşağıya indirilmesi lazım” dedi.

Tek derdimiz geçim

Ülkede yaşayan her bir yurttaşın tek derdinin geçinmek olduğunu söyleyen Veysi İşlek, “Ben emekli bir vatandaşım. Aldığım emekli maaşı hiçbir giderimi karşılamıyor. Biz fiyatlardan razı değiliz. Her şeye her gün zam yapılıyor. İnanın elimiz yüreğimizde, ocak ayını korkuyla bekliyorum. Ocak ayına girdiğimiz gibi zamlar gelmeye devam edecek” dedi.

Hayat şartları her geçen gün zorlaşıyor

Hayat şartlarının her geçen gün zorlaştığını belirten Hüseyin Okay, “Asgari ücreti yükseltmek yerine zamları durdursalar daha iyi olacak. Asgari ücret ne kadar artırılırsa zamlarda o kadar artacak. Zamların önü alınmadığı sürece asgari ücretin ne kadar olduğunun pek bir önemi yok” dedi.

İnsanca yaşanacak bir ücret olması lazım

Türkiye şartlarına göre asgari ücretin insanca yaşam için uygun bir oranda zam yapılması gerektiğini ifade eden Fikri Ay, “Biz artık zamlardan bıktık. Vatandaşın alım gücünü sağlasınlar. İnsanların alım gücü düştüğü sürece asgari ücret ne kadar olursa olsun bir anlam ifade etmeyecektir” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.