VİDEO - Diyarbakırlılar, asgari ücretin 10 bin TL olmasını istedi

VİDEO - Diyarbakırlılar, asgari ücretin 10 bin TL olmasını istedi
2023 yılı için belirlenecek olan asgari ücret zammına dair konuştuğumuz Diyarbakırlı yurttaşlar, yaşanan hayat pahalılığından dolayı asgari ücretin 10 bin TL’nin üstünde olması gerektiğini ifade ederek, zamların önüne geçilmesi gerektiğini söylediler.

Mahsum Kara/Mahsum Rençber

2023 yılı için belirlenecek olan asgari ücret zammına dair konuştuğumuz Diyarbakırlı yurttaşlar, yaşanan hayat pahalılığından dolayı asgari ücretin 10 bin TL’nin üstünde olması gerektiğini ifade ederek, zamların önüne geçilmesi gerektiğini söylediler.

Asgari ücret, milyonlarca işçi ve işveren tarafından merakla beklenen konular arasında yer alıyor. Yılın son günlerine yaklaşırken asgari ücretin yeni tutarı ve işverene maliyeti hakkında detaylar konuşuluyor. Asgari ücretin belirlenmesi için 3’ncü toplantı geçtiğimiz Salı günü yapıldı. Yapılan toplantıdan sonuç çıkmaması nedeniyle gözler asgari ücret için son toplantıya çevrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, asgari ücrete yapılacak artışla ilgili "Büyük ihtimalle yarın asgari ücret konusunu da bakanımla görüşmeleri yapmak suretiyle inşallah açıklayıp onu da yoluna koymuş olacağız" diye konuştu.

Bizde Tigris haber olarak 2023 yılı için geçerli olacak asgari ücret zammına dair Diyarbakırlı vatandaşlara mikrofon uzattık.

Vatandaşlar belirlenecek olan asgari ücret dair ne dedi?

Belirlenmeden zamlar gelmeye başladı

Enflasyon verilerine göre asgari ücretin 10 bin TL’in üstünde olması gerektiğini söyleyen Musa Alpaslan, “Lüks bir hayat yaşayıp yoksulun halinden anlamayanlar gelip asgari ücreti belirleyecekler. Asgari ücreti artırmadan önce gelip bu zamları durdursunlar. Daha asgari ücret belirlenmemiş, zamlar gelmeye başladı bile. Bugün enflasyon verileri TÜİK’e göre yüzde 85, ama halka yansıyan enflasyon verileri yüzde 200 oldu. Büyük ihtimalle asgari ücreti 7 bin 500 TL yapacaklar” dedi.

Hayat pahalılığının önüne geçmeleri lazım

Asgari ücret zammından önce hayat pahalılığının önüne geçilmesi gerektiğini ifade eden Adnan Eriş, “Enflasyon her geçen gün yükseliyor ve her şey pahalı. İnsanların alım gücü çok düştüğünden dolayı asgari ücretin buna göre belirlenmesi lazım. Bizim isteğimiz, asgari ücretin 9 bin TL olmasıdır. Bu şeklide ancak insanlar kendi hayatlarını idame ettirebilirler” dedi.

Asgari ücretten önce zamlar indirilsin

Vatandaşların asgari ücret yerine yapılan zamların geri çekilmesi konusunda istekleri olduğuna dikkat çeken Yılmaz Ertürk, “Zamlar yapılmaya devem ettiği sürece asgari ücret ne kadar yapılırsa yapılsın hiçbir önemi olmayacaktır. Asgari ücrete yapılan zammın hiçbir önemi yok. Acilen yoksul vatandaşlar için yapılan zamların aşağıya indirilmesi lazım” dedi.

Tek derdimiz geçim

Ülkede yaşayan her bir yurttaşın tek derdinin geçinmek olduğunu söyleyen Veysi İşlek, “Ben emekli bir vatandaşım. Aldığım emekli maaşı hiçbir giderimi karşılamıyor. Biz fiyatlardan razı değiliz. Her şeye her gün zam yapılıyor. İnanın elimiz yüreğimizde, ocak ayını korkuyla bekliyorum. Ocak ayına girdiğimiz gibi zamlar gelmeye devam edecek” dedi.

Hayat şartları her geçen gün zorlaşıyor

Hayat şartlarının her geçen gün zorlaştığını belirten Hüseyin Okay, “Asgari ücreti yükseltmek yerine zamları durdursalar daha iyi olacak. Asgari ücret ne kadar artırılırsa zamlarda o kadar artacak. Zamların önü alınmadığı sürece asgari ücretin ne kadar olduğunun pek bir önemi yok” dedi.

İnsanca yaşanacak bir ücret olması lazım

Türkiye şartlarına göre asgari ücretin insanca yaşam için uygun bir oranda zam yapılması gerektiğini ifade eden Fikri Ay, “Biz artık zamlardan bıktık. Vatandaşın alım gücünü sağlasınlar. İnsanların alım gücü düştüğü sürece asgari ücret ne kadar olursa olsun bir anlam ifade etmeyecektir” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.