VİDEO - Diyarbakırlılara 6’lı masayı ve anayasa taslağını sorduk

VİDEO - Diyarbakırlılara 6’lı masayı ve anayasa taslağını sorduk
Muhalefetin en geniş çatı yapısı 6’lı masanın hazırladığı ve kamuoyuna sunduğu anayasa taslağına ilişkin Diyarbakır’da vatandaşların görüşlerini sorduk.

Mahsum Kara/Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Muhalefetin en geniş çatı yapısı 6’lı masanın hazırladığı ve kamuoyuna sunduğu anayasa taslağına ilişkin Diyarbakır’da vatandaşların görüşlerini sorduk. Vatandaşların bir kısmı muhalif partilerin iyi adımlar attığını söylerken, bazı vatandaşlar ise 6’lı masada bulunan siyasi parti liderleriyle ilgili güven eksikliği yaşadıklarını ifade etti.

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti liderlerinin oluşturduğu 6’lı masa, aylardır üzerinde çalıştığı ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e ilişkin anayasa değişikliği önerisini tamamlayarak duyurusunu yaptı. Anayasa önerisini “Şimdi Demokrasi Zamanı” sloganıyla açıklayan 6’lı masanın hazırladığı taslak tasarıya göre; partili cumhurbaşkanlığı dönemi kapanacak. Anayasaya özgürlükçü bir anlayış kazandırılacak. Meclis güçlü, yargı bağımsız, yürütme istikrarlı olacak. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’de yeni hükümet kurulmadan mevcut hükümet düşürülemeyecek. Parti kapatma zorlaştırılacak. Hayvan hakları Anayasaya girecek. Kadına şiddetten suçlu bulunanlar milletvekili olamayacak. 6’lı masa, hazırladığı anayasa taslağı ile 84 madde ve 9 başlıkta anayasa değişikliğini öngördü.

Tigris haber olarak Diyarbakırlı vatandaşlara 6’lı masanın hazırladığı anayasa taslağına dair düşüncelerini sorduk.

Vatandaşlar ne dedi?

Muhalefetin iyi adımlar atacağına inanıyorum

Altılı masanın Türkiye için güzel adımlar atmaya çalıştığını söyleyen Turgay Yalçın, “Özelikle CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun ekonomiye yönelik önerilerini olumlu karşılıyoruz. Muhalefetin çok güzel adımlar atacağına inanıyorum. 6’lı masanın özelikle ‘biz iktidara gelirsek bizi muhalefet denetleyecektir’ demesi atacakları adımların daha güvenilir olmasını sağlayacaktır” dedi.

İktidara gelenler çözüm üretmeli

Hayat şartlarının getirmiş olduğu zorluklar nedeniyle iktidara gelecek olanların bir an önce çözüm üretmesi gerektiğini belirten Recep Moray, “Anayasa değişikliği için açıklama yapan 6’lı masanın güvenilir açıklamalar yapması lazım. Bizim beklentimiz güzel ve refah bir Türkiye olmasıdır. Bunun için adım atan muhalif patilerin iyi bir şekilde çalışması ve güven vermesi gerekmektedir” dedi.

Ülke geleceğine dair bir umut taşımıyorlar

6’lı masanın içinde bulunan partilerin ülke geleceğine dair bir umut taşımadığını ifade eden Mecit Turgay, “Bu ülkenin geleceğini MHP ve AKP’nin eline bıraktılar. Kürt seçmenine dair herhangi bir açıklamaları bulunmuyor. Yüksek oy oranına sahip Kürt seçmeni yok saymamaları gerekiyor. Bu ülkeye demokrasiyi gerçekten getirecek insanlar lazım” dedi.

Parti lideri güven vermiyor

Kendi arasında uzlaşma sağlayamadıklarından dolayı 6’lı masa içerinde yer alan muhalif parti liderlerinin güven veremediğini söyleyen Vahit Turgut, “Hepsi sadece koltuk sevdası peşinde. Yaptıkları açıklamaların altını dolduramıyorlar. CHP, iktidara karşı bugüne kadar hiçbir seçimi kazanmadı. 6’lı masanın bir an önce kendisini toparlayıp bu halkı düşünmesi lazım. Ancak bu şekilde kazanma şansları olur.” Dedi.

Muhalefetin kazanma şansı yok

Muhalefetin, mevcut iktidar karşısında kazanmasının mümkün olmadığını ifade eden Mehmet Sıdık Karabudak, “6’lı masanın seçimi kazanacağını zannetmiyorum, çünkü karşısında AKP gibi güçlü bir parti var. Ben bir seçmen olarak AKP’nin çok güzel işler başardığını düşünüyorum” dedi.

Gençler olarak zor günler geçiriyoruz

Geçler olarak zor günler geçirdiklerini belirten Yılmaz Özçelik, “Hayat şartlarımız gerçekten çok zorlaştı. Bugün bütün gençler işsiz. Kimsenin geçleri düşündüğü yok maalesef. Gençlerin önü açılmalıdır” dedi.

Erdoğan kaybederse bütün Türkiye kaybeder

Anayasa değişikliğinde dair muhalif patilere güvenmediğini belirten Süleyman Buğdaycı, “Ben sadece Recep Tayip Erdoğan’a güveniyorum. Benim gözümde Erdoğan bir İslam lideridir. Erdoğan kaybederse bütün Türkiye kaybeder” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum