VİDEO - Dolar uçtu, pazarda kilo dönemi bitti!

VİDEO - Dolar uçtu, pazarda kilo dönemi bitti!
Doların 10 lira sınırına dayanması, Diyarbakır’daki çarşı-pazarda fiyatları yükseltti. Alım gücü düşen vatandaş, kilo yerine, yarım kilo ya da taneyle meyve sebze alır duruma geldi.

TİGRİS HABER - Merkez Bankası’nın müdahalesiyle düşmesi beklenen dolar 10 lira sınırına dayandı. Nüfusunun neredeyse yarısı asgari ücretle geçinmeye çalışan Diyarbakır’da pazar alışverişi yapan vatandaşın hali perişan. Bir yıl önce, haftalık 100 liraya yapılan pazar alışverişinde, vatandaş o günleri arar duruma geldi. Doların son yükselişi ile beraber, Diyarbakır’da asgari ücretliler için haftalık pazar alışverişi ya da kilo ile meyve sebze alma dönemi de bitti.  Vatandaşlar, artık, narı, muzu, elmayı yarım kilo ya da taneyle satın alıp sofrasına götürüyor.  Pazarcılar da tezgâhlarına fiyat etiketi yapıştırmaktan çekiniyor. Çünkü pahalılığı gören vatandaş tezgâha bile yanaşmıyor.

İbrahim Beşler (Pazarcı)

Fiyatlar çok yüksek vatandaş mağdur durumda. Çoğu insan gece gelip pazarın çöplerini topluyor. Nar 4 lira, mandalina 5 lira.  Eskiden beş altı kilo alıyordu, şimdi bir tane nar isteyen müşteri var. 26 senedir pazarcılık yapıyorum. Böyle pahalılık görmedim. Yerli ürünler de bu sene pahalıydı. Dışarıdan gelen ürünler de fiyat daha yüksek. Şuan dışarıdan gelenlerde fiyat 8-9 lira olduğu için vatandaş istediği şeyleri alamıyor.

pazar-dolar-tigris.jpg

Hanım (Vatandaş)

Her şey çok pahalı şimdi her şeyden bir kilo bile zor alıyorum. Param yoktu, pazar arabası bile getirmedim. İki, üç poşeti elime alıp gideceğim. Çünkü arabayı dolduracak param yok.

Fatma (Vatandaş)

Lahana, patlıcan çok pahalı. Eskiden turşu için kilolarca lahana alırdım. Şimdi bir iki kilo alabiliyorum. Haftalık 150 lira pazara veriyorum. Domates de, salatalık da muz da her şey pahalı.

pazar-dolar-tigris1.jpg

Mehmet (Pazarcı)

Müşterilere fiyatı söylemeye utanır hale geldik. Dışarıdan gelen ürünlerde fiyatlar şuan daha da yüksek. Halkın alım gücü düştü. Yüzde 25 artış var şuan.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.