VİDEO - Elektrik faturalarına tepki çığ gibi büyüyor

VİDEO - Elektrik faturalarına tepki çığ gibi büyüyor
Türkiye genelinde elektriğe yüzde 15 zam yapıldığı söylenmesine rağmen faturalara yansıyan rakamlar, zammın yüzde 30-40 civarında olduğuna işaret ediyor.

Mahsum Rençber - Özel

TİGRİS HABER - Türkiye genelinde elektriğe yüzde 15 zam yapıldığı söylenmesine rağmen faturalara yansıyan rakamlar, zammın yüzde 30-40 civarında olduğuna işaret ediyor. Şirketlerin Bakanlığa ödediği payın vatandaşın sırtından ödendiği, faturaların bu nedenle şişkin olduğu iddiaları da kafaları karıştırdı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektriğe 2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 6, 3’üncü çeyreğinde ise yüzde 15 olmak üzere toplamda yüzde 21 zam yaptı. 2016 yılından bu güne kadar elektriğe toplamda yüzde 122 zam yapıldı. Yapılan zamlar ve fazladan alınan vergiler vatandaşların tepkisine neden oldu. Diyarbakır’da Tigris Haber’e konuşan vatandaşlar maaşlara yapılan zamların çok daha fazlasının sadece elektrik faturalarından geri alındığını belirttiler.  

“Vatandaşa yok”

Diyarbakır’da çiftçilik yapan Enver Dinç, menfaatlerinin olduğu şeylere zam yaptıklarını ancak, vatandaşa gelince zam yapmadıklarını dile getirerek, “Her şeye zam, elektriğe gelince zam var, vatandaşa gelince zam yok. Gübreye gelince zam var, yağa gelince zam var. Onların menfaati söz konusu olunca her şeye zam gelir ama vatandaşa gelince zam yok. Örneğin bir memurun maaşına yüzde 5, 2, 3, işçiye gelince aynı şekilde zam yapıyorlar ama arkasından nasıl koparacağız onu düşünüyorlar. Gerçektende yazık, Türkiye’mizin gittiği yere bakın” dedi.

Sadece elektrik değil

Bir başka vatandaşta zamların insanları mutsuz ettiğini belirterek, “Elektrik yalnız değil ki, şuan da sokakta yürümemiz dahi bizi mutsuz ediyor. Bakkala gidemiyorsun, manava gidemiyorsun, pazara gidemiyorsun. Gidip üzülerek dönüyorsun” ifadeleri kullandı.  

“Kime isyan edeceksin”

Mahmut Erman ise, “Elektrik faturalarına diyecek bir şey yok. Herkes istediğini yapıyor Türkiye de bugün. Herkes istediği gibi at oynatıyor. Gelen faturaları ödüyoruz. Başka yapacağımız hiçbir şey yok. Halk olarak ne yapabiliriz. Şimdi isyan edeceksin, kime isyan edeceksin. Protesto edeceksin, kimi protesto edeceksin. Mahkemeye gideceksin, kimi mahkemeye vereceksin” diye konuştu.

“Taşeron firmalarının zararları halka mal ediliyor”

Taşeron firmalarının zararları halka mal edildiğini söyleyen memur emeklisi Necdet, “Elektrik faturalarlının kat be kat fazlası vergiler, kat be kat elektrik üretiminde kullanılan giderlerin halka mal edilmesi, ondan sonra taşeron firmalarının zararlarının hepsinin halka mal ettirilmesi gibi ahlaksızca yürütülen bir elektrik faturalandırması var” dedi.

“Zamlar böyle olursa kimse ödeyemez”

Mehmet Demir’de “Zamlar böyle onuca, kimse daha ödeyemez ki. Ödeyemeyecek hale geldik. Geçen ay benim 100 TL geldi, bu ay 205 TL geldi. Yani bir ayda yüzde 100 zam gelirse nasıl ödeyeceğiz. Devlet bunu yaparsa halk ne yapacak! Devlet yüzde 3 zam veriyor, aynı ayda elektriğe zam yapıyor, yakıta zam yapıyor, ekmeğe zam yapıyor, suya zam yapıyor.” şeklinde konuştu. Musa Taşdelen’de, elektriğe yapılan yüzde 10, yüzde 15’lik zammın devletin maaşlara yaptığı zammın fazlasını götürdüğünü belirtiyor. 

Bakanlık payı yurttaşın sırtından mı?

Vatandaşlar tepkileri bu şekilde dile getirirken, sosyal medyada yüzde 15’lik elektrik zammı ile ilgili yazılanlar dikkatten kaçmadı. İlginç iddia şöyle;

‘Elektrik Faturalarının çok yüksek gelmesi ile ilgili çok çarpıcı bir bilgi aldım. Elektriğe yüzde 15 zam yapan Dağıtım Şirketleri, Sanayi Bakanlığı ve Bankalara ödemeleri gereken payları da Abonelerin Faturasına yansıtmış, yüzde 15’lik zam, yüzde 40-50’ye çıkmış.’

Faturalara yansıyan fiyatlar söz konusu yüzde 15’in üzerinde olunca, sosyal medyada ortaya atılan bu iddia ister istemez kafaları karıştırdı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum