VİDEO - Ermeni yazar Margosyan Diyarbakır'da anıldı

VİDEO - Ermeni yazar Margosyan Diyarbakır'da anıldı
Diyarbakırlı Ermeni yazar Mıgırdıç Margosyan ölümünün birinci yıldönümünde Diyarbakır'da anıldı.

Mahsum Kara /Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı, Diyarbakırlı Ermeni Yazar Mıgırdıç Margosyan için ölümünün birinci yıldönümünde anma programı düzenledi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen anma programına, Yazar Şeyhmus Diken, Şair Ahmet Çakmak, Yazar Hovhannes Gaffur Ohanyan, Sanatçı Udi Yervant Bostancı konuşmacı olarak katıldı, Migirdiç Margosyan ile ilgili anılarını ve düşüncelerini anlattı.

Onu asla unutmayacağız

Açılış konuşması yapan Diyarbakır Tanıtma Kültür Ve Yardımlaşma Vakfı(DİTAV) Diyarbakır Şube Başkanı Erhan Akalınlar, "Anma gününe hepiniz hoş geldiniz. Mıgırdıç Margosya, ne zaman Diyarbakır’a geldiğinde ondan çok etkilenirdim. Onunla ne zaman Diyarbakır'ı dolaşsak hüzünlenirdim. Mezarında nurlar içinde yatsın. Onun Diyarbakır’a verdiği eserlerin yerini hepimiz çok iyi biliyoruz. Onu asla unutmayacağız" dedi.

Hep başı dik bir adamdı

Mıgırdıç Margosyan'ı yazdığı Gavur Mahallesi kitabından bir kesiti okuyan Yazar Şeyhmus Diken, Mıgırdıç Margosyan ile birlikte yaşadıklarını anlattı.

Diken, "Margosyan hep başı dik bir adamdı. Ne zaman Diyarbakır’a davet edilirse koşarak gelen biriydi. Bizler anılarla dolu bir anma olmasını istedik. Biz onun çok sevdiği bu topraklarda hep yaşamasını istedik. Mıgırdıç Margosya Gavur Mahallesi kitabı çıktığında okuyup kendisiyle iletişime geçtim. Onunla ilk böyle buluştum. Margosyan İstanbul'da yaşardı ama onun kalbi ve yüreği hep burada atardı. Kendisinin yaratıcı ve kıvrak bir zekâsı vardı. Margosyan, ne yazdıysa bu topraklardan kopmadan yazdı. Margosyan, en son Diyarbakır’a geldiğinde maalesef yaşadığı mahalleden eser kalmamıştı. Bundan dolayı çok kırgın ve üzgündü" ifadelerini kullandı.

Diyarbakır'da Ermeni denilince akla gelen ilk insandır

1915 yılında Ermenilere yönelik yaşanan olaylara değinen Yazar Hovhannes Gaffur Ohanyan, "Diyarbakır, Mıgırdıç Margosyan için her zaman çok özel ve önemlidir. Bugünde ona değer veren insanlarla onu anmak beni çok mutlu etti. Diyarbakır Ermenileri denildiğinde akla gelen ilk insanlardan biridir Margosyan. 1915 yaşanan Ermeni soykırımından sonra Diyarbakır’da Ermeniler kalmadı. Büyük soykırımdan sonra kurtulan Ermeniler ise Gavur Mahallesinde sığınarak var olmaya çalıştılar. Yaşamayı başaran Ermeni çocuklar 1950'lerde İstanbul'da kendi dil eğitimini almaya çalıştılar. Margosyan'da bu çocuklardan biriydi. Benim Ermeni dilini öğrenme şansım olmadı. Onlar bu konuda çok şanslıydı. Bu topraklarda Ermeni diye taşlanan çocuklar, İstanbul'da ise Kürdolar diyerek taşlandı. Onlar buna şahit oldular. Margosyan, bu topraklardan çok İstanbul'da yaşıyordu, ama her zaman bir Diyarbakır aşığıydı. Onun eserlerine dikkat edin, İstanbul'da yazıyordu ama Diyarbakır’ı yaşatıyordu. Kendisini ve onun gibi Diyarbakır'a değer katan insanları saygıyla anıyoruz" diye konuştu.

Bu toprakların değerini bilen biriydi

Anmada kısa bir konuşma yapan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, "Mıgırdıç Ağabeyin bende çok değeri var. Biliyorsunuz biz tescilli Diyarbakır yemeklerini yapıyoruz. Ve bu yemeklerini çoğu Ermenilere ait, bunu bilip buna göre davranıyoruz. Biz değerleri yaşatmaya çalışıyoruz. Bizim Mıgırdıç Ağabeyi bu toprakların değerini bilen çok değerli insanlardan biriydi" diye kaydetti.

Margosyan bir hafıza yarattı

Anmada son olarak söz alan Şair Ahmet Çakmak, şunları söyledi: "Ben Margosyan'ın bıraktığı hikayeleri devam ettirmeye çalıştım ve bu bilinçle hareket ettim. Margosyan kesinlikle bir hafıza yarattı. Bu hafızayı canlı tutmaya çalışmıştır. Tuttuğu bu canlı hafıza ile birlikte 1915'te yaşanan soykırımla yüzleşmemizi istedi. Ama gelin görün ki kimse yüzleşmeyi yapacak mercekler bunu hiç bir yazman kabul etmedi ve gerekli adımları atmadı. Margosyan Usta 15 yaşında ayrıldığı Diyarbakır'ı anlatmayı kendine şiar edindi. "

Mıgırdıç Margosyan için düzenlenen anma programı, Ud Sanatçısı Udi Yervant Botancı,Mıgırdıç Margosyan ile yaşadığı anılarını anlattıktan sonra izleyenlere Ermeni şarkılarla bir dinleti sundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.