VİDEO - Diyarbakır'da 958 esnaf kepenk kapattı

VİDEO - Diyarbakır'da 958 esnaf kepenk kapattı
Faizler yüzde 22 iken, bankaların yüzde 8.5’le esnafa verdiği hazine destekli kredinin faizi, Merkez Bankası 8 puan indirime gitmesine rağmen halen yüzde 8.5. Diyarbakır’da yükselen kura karşı yeterli desteği alamayan 958 esnaf kepenk kapattı.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - Merkez Bankası’nın beşinci kez müdahale ederek yüzde 14’e çektiği faiz oranlarına rağmen döviz ve altındaki dalgalanma sürüyor.  Kentteki sanayicilerin yanı sıra son bir yıldır pandemi ile boğuşan küçük esnafın durumunda da tablo vahim. Pandeminin üstüne yaz aylarından beri durdurulamayan dolar ve euro artışı da eklenince kendi yağında kavrulan küçük esnaf iflasın eşiğine geldi.  Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası (DESOB) verilerine göre, son bir yılda kentte yüzde 60’ı hizmet sektöründe olmak üzere 958 esnaf kepenk kapattı. Yaz aylarından beri de yüksek enflasyonla baş edemeyen 20 fırın kapısına kilit vurdu.

ebedinoglu-tigris.jpeg

‘Zamana yayılan devalüasyon’

Tigris Haber’e konuşan DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, koronavirüs salgınında hizmet sektörünün aylarca kapalı kaldığını bu nedenle ciddi yaralar aldığına işaret etti. Sorunların halen devam ettiğini belirten Ebedinoğlu, “Son iki aydır fiili olarak zamana yayılan bir devalüasyon söz konusu.  Birçok sektör bundan etkileniyor. Dövizin yükselmesiyle birlikte bir çok insan sadece temel gıda ihtiyaçlarını gideriyor. Son iki aydır 20 fırın kapandı” dedi. Diyarbakır ve diğer bölge illerinde esnaf ve sanatkarın istihdamın bel kemiği olduğunu belirten Ededinoğlu, hükümetin bunu düşünerek, kalıcı adımlar atmasını istedi. Ebedinoğlu, özel bankaların sanayicilerde olduğu gibi esnafa da yüzde 20 ile 27 faizle kredi kullandırdığını söyledi.

ebedinoglu-tigris1.jpg

Esnaf kredisi düşmedi

Ebedinoğlu, Merkez Bankası’nın faizleri yüzde 14 çekmesine rağmen, özel bankaların geçmiş yıllarda yüzde 8.5 ile aldıkları hazine destekli esnaf kredisi faizinde indirime gitmediğini ifade etti. “Faizler yüzde 22 iken de yüzde 8.5’tan alıyorduk” diyen Ebedinoğlu şöyle devam etti: “Esnaf kredisinde faizler yüzde 8.5 iken Merkez Bankası faizleri yüzde 22 idi. Şuan Merkez Bankası faizi yüzde 14, esnaf kredisi halen 8.5. İndirilen faize göre, 5.5’e inmesi gerekiyordu. Esnaf kredisi olmasaydı şuan binlerce insan işyerinin kapatırdı. Piyasanın ayakta kalması için kredi şart. Şuan ki dalga süreci ancak krediler rahat atlatır. Bankalar Birliği üzerinden faiz denetimi gerekiyor. Keyfiyete göre bankaların faiz belirlemesi, istihdamı zora sokacaktır” dedi.

Ebedinoğlu, hükümetin esnaf ve sanatkarı desteklememesi durumunda 2022’nin başında işten çıkarmaların hızlanacağı uyarısında bulundu.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.