VİDEO - Filmamed belgesel film festivali başladı

VİDEO - Filmamed belgesel film festivali başladı
FilmAmed belgesel film festivali, 3 yıl aradan sonra "Zimanê Dayîkê( anadil) filminin gösterimi ile başladı.

Serhat Özdemir - Mahsum Rençber/ haber-kamera

TİGRİS HABER - FilmAmed Belgesel Film Günleri başladı. 3 yıl aradan sonra Diyarbakır'lı izleyicileri belgesel filmlerle buluşturan etkinliğin açılışı, Amed Şehir Tiyatrosu'nda gerçekleşti. Açılışa Yeşil Sol Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, Demokratik Bölgeler Partisi Eşbaşkanı Saliha Aydeniz ve belgesel film yönetmenlerinin yanı sıra çok sayıda izleyici katıldı. 30 filmin gösterileceği FilmAmed Belgesel Film Günleri 1 Ekim'e kadar devam edecek. Filmler, Dicle Fırat kültür merkezi, Bezgin Bekir, Amed Şehir Tiyatrosu ve Zarok ma açık hava sinemasında gösterimler olacak.

fim-amed-1.jpeg

'Birlikte olmanın gururunu yaşıyorum'

Yönetmen ve organizasyonu düzenleyen Metin Ewr, filmAmed'in yeniden başlayışının mutluluğunu yaşadığını ve baskılara karşı büyük bir duruş olduğunu ifade ederek, "FilmAmed, sanat ve toplumsal hafızanın yok edilmesine karşı bir duruştur. Bu açıdan emeği geçen arkadaşlar çok değerlidir. Ayrıca son dönemlerde saldırıya uğrayan Yılmaz Güney de bir duruştur. Filmamed sevenleri ve emektarlarıyla çeşitli nedenlerden dolayı 3 yıllık aradan sonra yeniden birlikte olmanın gururunu yaşıyorum" dedi.

fim-amed-2.jpegYeşil Sol Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş da, FilmAmed Belgesel Film Festivalinde söz alarak, kayyımların sadece halk iradesini gasp etmediğini belirtti. Beştaş, sadece Kürtler değil, muhalif olan herkes teröristlikle suçlandığını söyleyerek, şunları konuştu;

fim-amed-3.jpeg"Kayyımlarla Kürt halkının kültürünü de gasp etmeye ve tahrip etmeye çalıştılar. Hatırlarsanız bu etkinlikler daha önce Cigerxwîn Sanat Merkezi'nde yapılıyordu. Şimdi ise bir gasp biçimi olarak tüm kurumlar ele geçirildi. Şu anda uygulanan ağır saldırı politikasının temelinde ve hedefinde kültür, sanat ve sinema da var. Kürtlere yönelik ağır bir sansür ve baskı var. Sanatın her alanı gibi sinema da mücadele alanıdır. Belediyelerimizi gasp etseler de ele geçirseler de biz ne sinemadan ne de kültürümüzden vazgeçmeyeceğiz. Kadın sinemacılar ise her alanda olduğu gibi iktidarla ve egemenler ile mücadele ediyor. 13 kadının filmi var bu festivalde. Bu vesile ile onları da selamlıyorum. Bu alanda diğer alanlar gibi bizim için mücadele alanıdır."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.