VİDEO - Fiyatlar zirvede, vatandaş yerde!

VİDEO - Fiyatlar zirvede, vatandaş yerde!
Şimdilerde vatandaş, pazar alışverişinde file kullanmasa da ironisinden de vazgeçmiyor, ‘Pazarda file doldurmak artık hayal oldu’ demekten de kendini alıkoyamıyor.

Mahsum Kara-Mahsum Rençber

TİGRİS HABER- Artan maliyetler, tezgâhlardaki sebze ve meyve fiyatlarına da yansırken, kışlık alışveriş yapmak isteyen vatandaşlar pazar alışkanlığını da terk etmeye başladı.

Diyarbakır’daki semt pazarlarında dolaşıyoruz, esnafı, vatandaşı dinliyoruz, kimsenin yüzü gülmüyor. Her geçen gün pazar torbasını doldurmak için yapılan alışverişin oranı düşerken, kiloyla alışveriş yerini tane ile alışverişe bıraktı. Yüksek fiyatlar nedeniyle adeta isyan eden vatandaşlar, pazar torbasının yarısını dahi dolduramadıklarını ifade ederken, esnaf ise, artan maliyetler nedeniyle gelir-gider dengesizliği oluştuğunu belirtiyor.

Semt pazarını boydan boya dolaşan vatandaşlar, yüksek fiyatlar karşısında çaresiz bir şekilde boş pazar arabası ile evine dönmek zorunda kalıyor. Pazardaki fiyatlardan hem esnaf hem de vatandaş dert yanıyor. Fiyatların yüksek olmasından dolayı aldıkları ürünü yarı yarıya düşürdüğünü söyleyen esnaf, getirdiği ürünleri bile satmakta zorlanıyor.

Diyarbakır’ın Yenişehir İlçesinde bulunan Ofis semtinde kurulan semt pazarında esnaf ve vatandaşla yaşanan fiyat artışlarından nasıl etkilendiklerini sorduk, dertlerini dinledik.

Fiyatlar çok yüksek

Abdulkadir Avcı: Pazara geldik, fiyatları gördük ancak, alışveriş yapamıyoruz. Bizim gibi geçim sıkıntısı olan insanlar için bu fiyatlar çok yüksek. Emekli maaşım var, onunla geçinmeye çalışıyorum. Başka çaremiz yok. Yüksek fiyatlardan dolayı pazar alışverişini haftadan haftaya yapmaya çalışıyoruz. Eskiden kiloyla aldığımızı şimdi gramla alıyoruz. Pazar torbamızı dolduramıyoruz” dedi.

İnsanlar artık alışveriş yapmaktan korkuyor

Artan maliyetlerden dolayı ürün alımlarında azalma olduğunu belirten pazarcı Halil İbrahim, “ Eskiden pazarda ürünlerimiz tonla alıyorduk. Şimdi sadece 3-4 kasa getirip satmaya çalışıyoruz. Ama onu bile bitiremiyoruz. Gelen yarım kilo alıyor. Geçen yıllarda her gün 30 ile 40 kasa arasında satışlarımız oluyordu, şimdi onu yapmakta zorlanıyoruz. İnsanlar artık alışveriş yapmaktan korkuyor. Kimsede para yok. Artık geçinemiyoruz, dayanmaya çalışıyoruz. Sadece bu koşulların düzelmesini istiyoruz” dedi.

Kazanç giderleri karşılamıyor

Yükselen fiyatlardan dolayı satış yapamadıklarını söyleyen pazar esnafı Savaş Kıran, “Her şey çok pahalı, insanların alım gücü çok düştü. Bizde satış yapmıyoruz. Fiyatlar yüksek olmasaydı çok daha iyi olurdu. Kazancımız harcadığımız maliyet giderlerini karşılamıyor” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.