VİDEO - 'Geçmiş zaman hatırlatıcısıyız'

VİDEO - 'Geçmiş zaman hatırlatıcısıyız'
Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinde 36 yıldır antikacılık yapın Adem Turan, eski eşyalara olan merakı yüzünden başladığı mesleği büyük aşkla sürdürüyor. Turan, kendisini ve meslektaşlarını geçmiş zaman hatırlatıcısı olarak tanımlıyor.

Mahsum Kara - Özel

TİGRİS HABER - Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinde yaşayan 55 yaşındaki Adem Turan, 36 yıldır antikacılık yapıyor. Tarihi Ulu Cami'nin yanında bulunan Turan’ın antika dükkânı, antikaya merakı ve tutkusu olan insanları adeta geçmişe taşıyor. Antika eşyalarının yanı sıra Diyarbakır’a ait yöresel kıyafetler ve daha çok el emeği işlemeli ürünleri müşterilerin beğenisine sunuyor. 40 yıl önce antika eşyalara merak saran Turan, antika dükkânı açarak 36 altı yıldır antikacılık işini severek yaptığını belirtiyor. Turan, antika eşyalara olan tutkusunu ve merakını Tigris Haber’e anlatı.

antikaci-1.jpg

Eskiye olan merakım çok büyük

Antika merakının 40 yıl önce yaptığı tespih işiyle başladığını söyleyen Adem Turan, antikaya olan merakını şöyle anlatıyor: “Eski eşyalara olan merakım çok büyük. Bende bundan dolayı 36 yıl önce böyle bir antika dükkânı açmaya karar verdim. Dükkânımda bulunan eşyalarla insanlara geçmiş zamanı canlandırıyorum. Antikalar, geçmişten geleceğe tarihi yansıtıyor. Antikacılık bir kültür, bu kültürü gelecek nesillere taşımaya çalışıyorum”

Eski radyo ve plaklar ilgi görüyor

İnsanların eski eşyalara meraklı olduğunu ifade eden Turan, “Genelde bana gelen müşteriler daha çok eski radyoları, plakları görmek ve almak istiyorlar. Diğer yanı sıra eski halı meraklıları da geliyor. Halılarımın arasında 50-150 yıllık olanlar var. Hepsi de el dokuması. Bu halıların çok meraklısı var. Elimden geldiğince tarihi çok eski olan eşyaları almak ve satmak istiyorum. Benim sabit müşterilerim var, onlarda benim gibi eski eşyalara meraklılar” dedi.

antikaci-3.jpg

Bu sene fazla iş yapamadık

Ülkede yaşanan ekonomik sıkıntıların kendisini de olumsuz etkilediğini belirten Turan, “Bu sene fazla iş yapamadık. Aşırı zamlardan dolayı insanlar eski eşyalara olan ilgisini de kaybetti. Son dönemlerde Diyarbakır’a oldukça fazla turist gelmesine rağmen, bizi olumlu etkilemedi. Bazen hiç satış yapamadığım günler bile oluyor” şeklinde konuştu.

antikaci-4.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.