VİDEO - 'Halkın soluğunu kesmek istiyorlar'

VİDEO - 'Halkın soluğunu kesmek istiyorlar'
Tigris Haber’e ziyarette bulunan Kürdistan sosyalist Partisi(PSK) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Dede, İl sekreteri Hidayet Fidan, İl Yönetim Kurulu üyeleri sosyal medya düzenlemesine ve olası seçim ittifaklarına ilişkin değerlendirmelerde bulundular

Ali Abbas Yılmaz - Özel

TİGRİS HABER - Kürdistan sosyalist Partisi(PSK) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Dede, İl sekreteri Hidayet Fidan, İl Yönetim Kurulu üyeleri Fuat Akkaya ve A. Kadir Erkutlu gazetemizi ziyarette bulundu.

İktidarın sosyal medya düzenlemesine ilişkin görüşlerini paylaşan ve yerel basın ile dayanışma içinde olduklarını belirten PSK heyeti ziyaretlerinde olası erken seçim seçeneğine karşı da ittifaka ilişkin görüşlerini dile getirdiler.

‘Halkın soluğunu kesmek istiyorlar’

AK Parti hükümetinin sosyal medya düzenlemesinin toplumun sesini kısmaya dönük bir hamle olduğuna dikkat çeken, PSK Diyarbakır İl Sekreteri Hidayet Fidan, “Mevcut basını bir zapturapt altına aldılar. Otoriter sistem daha da arttı. Sosyal medya düzenlemesi ile halkın soluğunu kesmek istiyorlar. Sosyal medyada onların isteği dışında kimsenin bir paylaşım yapmasını istemiyorlar. Daha enteresanı da daha önce işledikleri günahları, geçmişi silmek istiyorlar. Yani tamamıyla kör, sağır, dilsiz bir toplum yaratmak için hazırlanan bir uygulamadır” dedi.

‘İktidar muktedirdir ve herkesi istediği gibi kontrol altında tutabiliyor’

Sosyal medyadaki kötü niyetli paylaşımlara karşı olduklarını belirten Fidan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadına nasıl dil uzatılır, nasıl hakaret edilir biz buna kesinlikle karşıyız. Biz cinsiyetçi paylaşımlara karşıyız. Yalnız zaten bu tarz paylaşımlar olsun, değer yargılarına hakaret olsun, Cumhurbaşkanına hakaret olsun bu tür paylaşımlar anında soruşturma konusu oluyor ve gözaltılar yapılıyor. Mevcut yasalarla halihazırda bu tür bir müdahale yapılıyor. Cumhurbaşkanına hakaretten kaç vatandaş kaç gazeteci yargılandı, yargılanıyor. Yani bu konuda gerekli yasalar mevcut. Bunun için sosyal medyayı zapturapt altına almaya dönük bir düzenlemenin gündeme gelmesi gerekmiyor. İktidar muktedirdir ve zaten herkesi istediği gibi kontrol altında tutabiliyor.

 ‘Halk üçüncü bir alternatifin olduğunu gördü’

Seçim ittifaklarına ilişkin konuşan PSK Diyarbakır İl Sekreteri Hidayet Fidan, önceki yerel seçimlerde bağımsız aday olarak girdiğini ve 300 oy aldığını belirterek şunları ifade etti: “Yerel seçimlerde halkımıza üçüncü bir alternatif sunduk. AK Partiye de HDP’ye de mahkum değilsiniz dedik. Diyalog yolu varken, barış yolu varken, şiddetten uzak uzlaşma yolları varken kutuplaşmanın bir anlamı yok. Seçimlerde halkımıza bunu anlattık fakat getirisi ne oldu; halk en azından üçüncü bir alternatifin olduğunu gördü. Fakat milliyetçi jargonlar üzerinden milli duygular ağır basınca HDP ve AK Partiye puan kazandırdı. Mecliste HDP üzerinden Kürtlere yapılan hakaretler ve HDP’lilerin mecliste uğradıkları hakaretler sürekli gündemde tutuldu. Yani buna karşı Kürlük damarı ağır basanlar gitti HDP’ye oy verdi. Tabii ki, HDP de demokratik kulvarda yarışan siyasi bir partidir, bizler de siyasi partiyiz ama yasal olarak seçime girme hüviyetimiz olmadığı için bağımsız olarak seçimlere girdik. Üçüncü bir yolu; savaşsız, kavgasız, yıkımsız bir yolu, barış, diyalog yolunu savunduk. Programımız doğrultusunda HDP dışında kalan diğer partilerle şuan ulusal birlik yönünde çalışmalarımız var. İnşallah kısa bir zamanda da sonuca varırız.”

‘Birlikte olalım değil, benim olun diyorlar’

Fidan, HDP ile neden ittifaka girmediklerini ise şöyle izah etti: “Aramızdaki fark şu; birlikte hareket dediğiniz zaman onlar benim olacaksın diyor. Böyle bir anlayışı biz kabul etmeyiz. HDP ittifak yaptığı Kürdistani parti ve hareketlere belli yerlerde kontenjan verdi. Ama gösterdikleri adayı veto edebiliyorlar. Zaten biliyorsunuz bunlar kimdir, siyasetleri nedir. Bunları tanıyorsunuz, size karşı tavırlarını biliyorsunuz. Yani benim gösterdiğim adayı ne hakla veto ediyorsun? Bu seni yok anlamında saymaktır ve biz bunu kabul etmiyoruz. Bir türlü bir araya gelemememizin nedeni bu mantık bu anlayıştır. Birlikte olalım değil, benim olun diyorlar. O yüzden HDP ile bir arada olamıyoruz. Birlikte olmak için belli prensipler, ilkeler olacak, onun dışında olmaz.”

‘Halka daha fazla inmemiz lazım’

Yerel seçimlerde ittifakın bağımsız adayı olarak seçimlerde aldıkları 300 oyun yetersiz olduğunu kabul eden Fidan, şunları söyledi: “Normal değil. Halka daha fazla inmemiz lazım. Daha fazla programımızı yansıtmamız lazım.”

‘İktidarın kendi dışında düşünen, çözüm üreten birey, kurum ya da partilere tahammülü yok’

Kıdem tazminatının fona devredilmesine ilişkin hükümetin nabız yokladığı bir dönemde PSK olarak DİSK VE TÜRK-İŞ sendikalarını ziyarette bulunduklarını belirten PSK Diyarbakır İl Başkanı Vedat Dede, iktidarların toplumu tek tipleştirmek için baskı araçlarına ihtiyaç duyduğuna vurgu yaptı. Dede, “iktidarın kıdem tazminatını kaldırmaya dönük çabaları var ve bu kapsamda emek örgütleriyle dayanışmak için ziyaretlerimiz var. Tabii iktidarın kendi dışında düşünen, çözüm üreten birey, kurum ya da partilere tahammülü yok. Bu konuda sosyal medya alanında da kendince tedbirler almaya çalışıyor ama bu bir çözüm değildir. Toplum da söz konusu bu tedbirlere sağlıklı bir şekilde refleks göstermelidir. Başta muhalif kesimler olmak üzere tüm toplum doğru yol ve yöntemlerle iktidarı değiştirme çabası içinde olmalılar” ifadelerini kullandı.

‘İttifak çabasında olacağız’

Zaman zaman gündeme gelen baskın ya da erken seçim olasılığı üzerine değerlendirmelerde bulunan Dede, HDP dışında Kürt partileri ile ittifak çalışmaları içinde bulunacaklarını söyledi. Seçime katılmaya yeterliliklerinin olmadığını dile getiren Dede, olası bir erken seçime ilişkin, “Biz kendi dışımızdaki parti, grup ve bireylerle birlikte ortak bir çalışmaya girmenin çabasında olacağız. Kürt halkının ulusal demokratik taleplerini dile getiren parti ve bireylerle bir araya gelmek tercihimizdir ve biz bunun çabası içinde olacağız” diye belirtti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum