VİDEO - Hayvancılığı şap virüsü vurdu: Karaborsada et devri başladı!

VİDEO - Hayvancılığı şap virüsü vurdu: Karaborsada et devri başladı!
Şap hastalığı nedeniyle kesilecek hayvan sayısı ciddi oranda düşerken, kırmızı et fiyatı ise yükselişe geçti. Kasap dükkanı işleten Ferdi Akdoğmuş, “Kesilecek hayvan bulamadığımız için karaborsadan kırmızı et buluyoruz” dedi.

Mahsum Kara/Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Diyarbakır'da SAT-2 Serotipi Şap hastalığı virüsüne rastlanılması nedeniyle Çınar ilçesi yolunda bulunan Fabrika Mahallesi’ndeki hayvan borsası ikinci bir emre kadar kapatıldı ve hayvan satışları yasaklandı. İki aydan beri hızla yayılan şap hastalığı virüsünün Diyarbakır'da da görülmesi üzerine çevre illerden kentte gelen hayvan nakli de durduruldu. Gün geçtikçe Şap hastalığı nedeniyle kesilecek hayvan sayısı ciddi oranda düşerken, kırmızı et fiyatı ise yükselişe geçti. Öte yandan kesilecek hayvan arayışına giren kasaplar, karaborsadan kırmızı et bulmaya çalışıyor.

Diyarbakır’da uzun yıllardır kasap dükkanı işleten Ferdi Akdoğmuş, Şap hasatlığı nedeniyle kasapların yaşadığı kırımız et sorununa dair şunları söyledi: “İnsanlar zaten önceden et alamıyordu, artık hiç alamayacak. Bir insan, 2 bin lirayı ete verdiğinde evini nasıl geçindirecek? Hayvan pazarını kapattılar, artık et dahi bulamıyoruz. Hayvan pazarı kapandı ama kesimhanelerin hepsi açık. Artık etin fiyatını gidip iki katı bir fiyattan bulup alıyoruz.”

kasap-tigris.png

Kasap işletmecisi Ferdi Akdoğmuş

'Yüksek fiyatlardan dolayı satış yapmaktan utanıyorum'

Kırmızı et bulmakta zorluk yaşadıklarından dolayı karaborsadan et bulmaya çalıştıklarını söyleyen Akdoğmuş, “Şu an gerçekten karaborsa devri başladı. Artık kesilecek hayvan yok ortada. Olanlar da gerçekten çok pahalı. Hayvan pazarını kapatmak yerine kesilecek hayvanların veteriner kontrolü ile birlikte bu sorun çözülebilirdi. Kesinlikle hayvan pazarının kapatılması bir çözüm değildir. Ben bu yüksek fiyatlardan dolayı satış yapmaktan utanıyorum” dedi.

'Kazancımız çok düştü'

Şap hastalığı nedeniyle kırmız et fiyatında ciddi artışlar yaşandığını belirten Akdoğmuş, “Kuzu kemikli etin fiyatı Şap hastalığından önce 170 TL’den satılırken, bugün 220 TL’den satılıyor. Dana kıyma da 180 TL’den 240 TL’ye yükseldi. Bu fiyatların artması işimizin düşmesine neden oluyor. Giderimiz aynı ama gelirlerimiz çok düştü. Müşteriler artan fiyatlardan dolayı bizlere tepki gösteriyor. Biz ve müşteri maalesef karşı karşıya gelmiş durumdayız. Biz artık bu millete nasıl hizmet vereceğiz” diyerek tepkisini dile getirdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.