VİDEO - Hevsel Bahçeleri talan ediliyor!

VİDEO - Hevsel Bahçeleri talan ediliyor!
Diyarbakır’ın UNESCO Dünya Mirası’nda yer alan hevsel bahçelerinde iş makinaları hummalı bir çalışma yürütüyor. İş makinalarının tarlaları genişletmek için mi yoksa park yapmak için mi çalıştığı belirsiz.

TİGRİS HABER - 2015 yılında Türkiye’nin 14’üncü miras alanı olarak Dünya Kültür Mirası Listesi’ne eklenen ve 30’dan fazla uygarlığın izlerini taşıyan 8 bin yıllık Hevsel Bahçeleri’nde iş makineleri hummalı bir çalışma yürütüyor. Hevsel Bahçelerinde ne yapıldığına dair herhangi bir bilgiye ulaşamadıklarını kaydeden Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı AbdussamedUcaman, Hevsel’de yapılan çalışmaların suç olduğunu söyledi.

Hevsel bahçeleri yakınlarında bulunan tarla sahipleri, 2018 yılında baraj kapağının patlaması ile birlikte zarar gören tarlalarının düzeltilmesi ve genişletilmesi için işlemlerin yapıldığını söylüyor. Belediyenin park alanı açmak için bu işlemleri yaptığı da düşünülüyor.

hevsel-bahceleri-3.jpg

Öte taraftan nehir yatağının kazılıp kumun çıkarılmasıyla nehir akmayacak dereceye gelmiş, suyun akması engellenmiş durumda. İş makinalarının alan genişletme için yaptığı kazılardan dolayı onlarca ağaç kesildi. Bu çalışmalar Hevsel Bahçelerine büyük oranda zarar verdi.

‘Bu bir suçtur!

Yaklaşık bir aydır Hevsel Bahçeleri’nde yapılan çalışmalarla ilgili Tigris Haber’e konuşan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Abdussamed Ucaman:

“Hevsel Bahçesi’ndeki çalışmalarla ilgili, görüştüğümüz ilgili kurumlardan net bir cevap alamadık. Hangi kurumun Hevsel’de çalışma yürüttüğünü dahi bilmiyoruz. Kültür park projesi vardı fakat o UNESCO ile birlikte yapılmayacağıyla ilgili bir değerlendirme yapılmıştı.

hevsel-bahceleri-2.jpg

Hevsel Bahçelerinde herhangi bir işlem yapıldığında o işlemle alakalı bir raporun hazırlanması ve UNESCO’ya bildirilmesi lazım. UNESCO’nun da bu konuda bir yazı yazması ve bir düzenleme yapması gerekiyor. Ancak bu işlemlerden sonra Hevsel’e iş makineleri girebilir. Bunların hiçbiri yok ortada ve dolayısıyla şu an Hevsel’de yürütülen çalışmalar suç teşkil ediyor” dedi.

Öte yandan Geçtiğimiz ay yine Dicle nehri yatağından kumlar alındığı ve bu işlemin yasal olmadığı ortaya çıkmıştı. Diyarbakır TMMOB şubesi bu işlemler ile ilgili suç duyurusunda bulunmuştu. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.