VİDEO - Hewsel’in organik ürünlerini satarak geçimini sağlıyor

VİDEO - Hewsel’in organik ürünlerini satarak geçimini sağlıyor
Melek Özdemir, Sur içinde yaşayanların ve dolaşanların yakından tanıdığı emekçi bir kadın.

Mahsum Rençber/Mahsum Kara

TİGRİS HABER - Melek Özdemir, Sur içinde yaşayanların ve dolaşanların yakından tanıdığı emekçi bir kadın. Özellikle Gazi Caddesi üzerinde yaz-kış, günün her saatinde el arabası üzerinde Hevsel bahçelerinde yetiştirilen organik yeşillikleri satar. 8 kişilik ailesini geçindirmek için çalışmak zorunda olduğunu söyleyen 40 yaşındaki Melek, “Aileme bakmak için çalışmak zorundayım” diyor.

Gazi caddesinde dolaşanlar onun sesini mutlaka duyar. Melek Özdemir, 8 bin yıldan bu yana tarım yapılan hevsel bahçelerinden topladığı marul, roka, dereotu, maydanoz gibi organik ürünleri el arabasıyla bazen dolaşarak zaman zaman da konaklayarak satmaya çalışıyor. Tanıyanların özellikle alış veriş yaptığı Melek Özdemir, 25 yıldır her gün aksatmadan satış yaptığını, ürünlerin organik olduğunu bilenlerin kendisinden özellikle alış veriş yaptığını söylüyor. Melek, 8 kişilik ailesine bakmak zorunda olduğunu, Yaz-kış demeden hevselden aldığı ürünleri getirip sattığını ifade ediyor.

melekk-ozzdemir.jpg

Kıt kanat geçiniyorum

40 yaşındaki Melek Özdemir, 25 yıllık satış serüvenini şöyle özetliyor; “Sabahın erken saatlerinde evden çıkıp taze topladığım yeşillikleri el arabasına doldurup getiriyorum. Bahçe benim değil. Bahçenin sahibinden parayla alıp eve götürüyorum. Temizledikten sonra Dağkapı’ya gelip satıyorum. Eskiden az da olsa bununla geçimimi sağlayabiliyordum, ama artık kıt kanat geçiniyorum. Kar kış demeden her gün gelip bu işi yapıyorum, başka çarem yok” dedi.

Ayakta kalmaya çalışıyoruz

Sattığı yeşilliklerden elde ettiği gelirle ailesine bakmak zorunda olduğunu ifade eden Özdemir, yaşadığı hayat zorluklarıyla ilgili şunları söylüyor: “Gerçekten artık geçim çok zor. Bu işten kazandığım parayla hiç bir şey alamıyorum. Mercimek, pirinç ve yağın fiyatını sizlerde biliyorsunuz, sattığım yeşilliklerle bunları almam çok zor. Hayat şartlarından dolayı ayakta kalmak zorundayız. Et gibi ürünler artık bizim için hayal oldu. Çocuklarım ile birlikte elimizden geldiğince geçinmek için uğraşıyoruz. En büyük oğlum bana yardım ediyor, üç oğlumu bu kazançla okutmaya çalışıyorum.”

Kimse gelip fiyat bile sormuyor

Hayat şartlarının kendisi ve ailesi için oldukça zorlaştığını belirten Özdemir, “Eskiden doldurduğum el arabasını yarım saatte bitirirdim, şimdi akşam saatlerine kadar zar zor bitiriyorum. Eskiden satış yapmakta zorlanmıyordum. Ama artık insanlar yeşillik bile almıyor. Bakın yağmur yağıyor, sabahtan beri buradayım, daha bir tane bile satmamışım, kimse gelip fiyatını bile sormuyor. Akşama kadar yeşillikleri satıp bitirmeye çalışacağım” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.