VİDEO - HÜDAPAR adayı Dengbej evinde

VİDEO - HÜDAPAR adayı Dengbej evinde
HÜDA PAR Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Faruk Dinç, seçim çalışmaları çerçevesinde Diyarbakır’ın dengbejlerinin bulunduğu ‘Dengbej Evi’ni ziyaret ederek dengbejlerle bir araya geldi.

TİGRİS HABER - Samimi bir ortamda gerçekleşen ziyarette Dengbej evine HÜDA PAR Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Faruk Dinç’e HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Zeynul Abidin Gülsever ve partili bir heyet eşlik etti.

img-20240215-wa0003.jpg

HÜDA PAR Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Faruk Dinç’in kendilerine gerçekleştirdiği ziyaretten memnun olduklarını dile getiren dengbejler, sanatları ile ilgili bilgilendirmede bulunduktan sonra stran ve kılam seslendirdiler.

img-20240215-wa0002.jpg

Dengbej Evi’ne gerçekleştirdiği ziyaret ile ilgili konuşan HÜDA PAR Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Faruk Dinç, dengbejlerin tarihi, kendi dillerinde, sesleriyle nesilden nesile aktardıklarını belirtti.

img-20240215-wa0001.jpg

Dengbejlerin ve eserlerinin önemine değinen Dinç, “Bugün dengbejlerimizi ziyarete geldik. Dengbejler, her yerde sesleriyle tarihimizi anlatıyorlar. Ciğerlerimizi yakan tarihi olayları kendi anadilleriyle Kurmanci ya da Zazaki seslendirerek bugünlere aktarmışlar. Dengbejlerimiz kıymetlidir, onlara sahip çıkmalıyız. Dilimize de sahip çıkmalıyız. Dilimiz; annemizden, babamızdan, ceddimizden bize mirastır. Geleceğimizin teminatıdır. Dilimizi unutmayalım. Kurmanci, Zazaki ya da Türkçe fark etmez hepsi bizimdir. Tüm diller, Allah'ın ayetleridir. Bu sebeple dilimize sahip çıkmalıyız.” ifadelerini kullandı.

img-20240215-wa0001-001.jpg

“Dengbejler, tarihimizdir hem onlara hem de dilimize sahip çıkalım”

Seçmeli anadil ile ilgili tekrar bir hatırlatmada bulunan Dinç, Zazaki seçmeli dersi ile ilgili okullarda bulunan bir eksikliği Bakanla gerçekleştirdiği görüşme neticesinde çözüme kavuşturduklarını belirterek “Biz istiyoruzki öğrenciler de okullarda kendi ana dillerini öğrensinler. Kurnanci, Zazaki seçmeli derslerini seçsinler. Geçen günlerde de bakanlıkla Zazaki’nin okullarda seçmeli olarak 6. ve 7. sınıflarda da öpretilmesii gerektiği konusunda görüşmemiz oldu ve bu konuda sonuca vardık. Dilimiz güzeldir, dengbejlerimiz de güzeldir. Dengbejler, tarihimizdir hem onlara hem de dilimize sahip çıkalım. Allah dengbejlerden razı olsun. Tarihimizde var olan Şeyh Said Kıyamı gibi olayları, tarihimizde yaşanan acıları seslendirdikleri stranlarla gözümüzün önüne getiriyorlar.” dedi.

Kaynak:Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.