VİDEO - HÜDA PAR'lı Can’la kadın gündemi

VİDEO - HÜDA PAR'lı Can’la kadın gündemi
HÜDA PAR Bağlar Kadın Kolları Başkanı Gülsüm Can, internet, sosyal medya ve televizyon dizilerinin kadına yönelik şiddeti özendirdiğini söyledi. Can, İstanbul Sözleşmesi için de “çok şükür bu yanlıştan dönüldü” yorumunu yaptı.

TİGRİS HABERDiyarbakır’da İslami bakış açısıyla tanınan HÜDA PAR'lı Gülsüm Can, Tigris Haber’e konuştu. Gülsüm Can, HÜDA PAR'ın Bağlar Kadın Kolları Başkanı. Evli ve iki çocuğu var. Gülsüm Can ile HÜDA PAR Diyarbakır İl Binası’nda buluştuk ve kadınların gündemine dair konuştuk. Kadına yönelik şiddet, İstanbul Sözleşmesi konularında tavrını açıklayan Can, partilerinin kadına yönelik şiddetin her türlüsüne karşı olduğunu söyledi. Şiddetin artmasından medya internet ve televizyon dizilerini sorumlu tutan Can, “İslami prensibi olan bir partiyiz, biz kadına şiddete karşıyız. Bunun medyanın, internetin ve televizyondaki dizi ve programların etkisiyle arttığını düşünüyoruz. Eğitimsizlikten de kaynaklandığını düşünüyoruz. Örf ve adetlere, İslami kurallara göre bir eğitim olmalı. Toplumu ıslah edici bir yapı olmalı” dedi.

‘Boşanmalar çığırından çıktı’

Tesettürlü kadınlar da dâhil her kadının şiddete maruz kalabildiğine dikkat çeken Can, buna neden olarak “Toplumun İslam’dan uzaklaşmasını” gösterdi. Can, “İslam kadına olağanüstü değer veriyor. Peygamber efendimiz kadına o kadar değer vermiş ki, kızı ya da eşi içeri girince kalkıp onlara yer vermiştir. Meryem ve Nisa surelerine kadının adı verilmiştir.” Kendilerine başvuran şiddet mağduru kadınlara destek olduklarına dikkat çeken Can, “Düzelebilecekse, aileyi barıştırma taraftarıyız. Boşanmalar artık çığırından çıkmış gibi. Ama olmuyorsa da nasihat ederek, başka bir çözüm bulmaya çalışıyoruz” dedi.

‘Af Yasası’nı destekliyoruz’

Zaman zaman Türkiye’nin gündemine gelen erken yaşta evliliklerde ceza alanlar için Af Yasası düzenlemesine değinen Can, bu yasayı desteklediklerini söyledi. “Mademki ailelerinin rızalarını alıp evlenmişler, devlet bunları tutuklayıp iyi bir şey yaptığını zannediyor ama aileyi parçalıyor” diyen Can, şöyle devam etti: “Kadın ve çocuklar mağdur oluyor. Bunlar nikâh akdi altında evlenmişler. Haram bir ilişki yaşamıyorlar. Onların cezaevinden çıkarılmasını, bu mağduriyetlerin giderilmesini talep ediyoruz. Bu kişiler şuan ‘cinsel istismar’ yapan kişilerle aynı koğuşta kalıyorlar. Ama bunlar nikahlı. Karşılıklı rıza dahilinde bu evlilikler oluşmuş. Biz bunun taraftarı değiliz, uzlaşma taraftarıyız. Bir an önce bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz.”

‘İstanbul Sözleşmesi yanlıştı, dönüldü’

HÜDA PAR'lı Gülsüm Can, İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükten kaldırılması ile ilgili de “Çok şükür bu yanlıştan dönüldü” yorumunu yaptı. İstanbul Sözleşmesi’nden sonra kadına şiddet ve boşanmaların arttığını savunan Can, “Biz çözümün İslam ve örf ve adetlerimizde olduğuna inanıyoruz. Dışarıdan gelen bu tür maddelerin yapıcı olduğuna inanmıyoruz. Seküler materyalizm adı altında birçok dernek açıldı. Eşcinselliğe teşvik had safhada biliyorsunuz. Biz bunlara karşıyız. Kadına şiddete biz de karşıyız. Allah’u Tealea kadınlar için diyor ki “Onlar size Allah’ın emanetidir”. Belki İstanbul Sözleşmesi’nin olumlu noktaları vardır. Ama olumsuz birçok yönleri de vardı.”

HÜDA PAR Bağlar Kadın Kolları Başkanı Gülsüm Can, Kürt sorununun çözümü içinde anadilde eğitim başta olmak üzere yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.