VİDEO - İranlı oyuncular savaşa karşı

VİDEO - İranlı oyuncular savaşa karşı
İranlı performans sanatçılarının; ‘Cîhana Tenêtiyê’ (Yalnız Dünya) ve ‘Janderek Di Agir de’ (Ateşin İçindeki Jan Dark) adlı oyunlarıyla savaşlara eleştirel göndermeler yaptı.

Özel Haber/Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - Mordem Sanat Merkezinin Solo Fest 4 uluslar arası festivali kapsamında ‘Cîhana Tenêtiyê’ (Yalnız Dünya) ve ‘Janderek Di Agir de’ (Ateşin İçindeki Jan Dark) oyunlarını sergileyen İran’lı performans sanatçılarının sergiledikleri oyun izleyicilerin beğenisini kazandı. Oyunlardan sonra sanatçılar sergiledikleri performansları hakkında gazetemize konuştu.

img-20231103-214644.jpg

İran’ın Urmiye kentinden gelen ‘Koma Şenoya aRat’ Sanat Tiyatrosunda yer alan ve ‘Janderek Di Agir de’ (Ateşin İçindeki Jan Dark) performansında sanatçı Hajıbur Raziye; İkinci Dünya Savaşı sırasında bir kadının Naziler tarafından esir alınmasını, bu süreçte yaşadığı işkenceleri anlatıyor. Oyun aynı zamanda savaşların da bir eleştirisi yapılıyor ve barış savunuluyor. Savaşın vahşeti, bu ortamda bir insanın başına gelen felaketler ve savaşın bitmesi için yakarmalarını anlatılıyor.

img-20231104-205138.jpg

İranın Bükan şehrinden gelen Koma Şenoya Kanî Tiyatro grubunun sanatçılarından Seed Qahraman’ın sergilediği ‘Cîhana Tenêtiyê’ (Yalnız Dünya) adlı oyunda savaşı anlatıyor. Yaklaşık 25 yıldır tiyatroyla uğraştığını anlatan performans sanatçısı Qahramanî; Dünyadaki bütün savaşların yok olması, daha başka barışçıl iletişim ve çözüm biçimlerinin üretilmesine olan inancı ile bu oyunu burada sergilemek istedim. Bütün savaşlara karşıyız. Özel olarak her hangi bir yere işaret ederek savaşı eleştirmedik. Biz istiyoruz ki; dünyada var olan bütün savaşlar son bulsun. Oyunda savaşlar yerine insanların sevgiyle, dostlukla birleşmesinin ve bir arada yaşamasının mesajını vermek istedik.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.