VİDEO - ‘’İşçi bayramı olsaydı her taraf kapalı olurdu’’

VİDEO - ‘’İşçi bayramı olsaydı her taraf kapalı olurdu’’
Diyarbakır’daki sanayi sitesinde çalışan işçiler, 1 Mayıs, resmi tatil, bayram demeden çalışmaya devam ediyor.

İşsizlik oranının yüzde 20’lerde olduğu Diyarbakır’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü bazı parti ve sendika örgütleri tarafından coşkuyla kutlanırken, Sanayi sitesinde çalışan işçiler, 1 Mayıs’a rağmen mesailerine devam etti.

img_1925.jpg

(Dün) 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Türkiye’nin birçok ilinde coşku ile kutlandı. İşçi bayramında kimi tatil yaptı, kimi alanlara çıkarak şartlarının iyileştirilmesi talebinde bulundu, kimi ise çalışmaya devam etti. Bizde gazete olarak 1 Mayıs bayramına rağmen çalışmak zorunda kalan işçilerle görüşerek sorunlarını dinledik.

img_1931.jpg

İşçiler eziliyor

Sanayi sitesinde çalışan işçilerden Oktay Aydın, “Sanayide geri dönüşümde çalışıyorum. Bugün 1 Mayıs işçiler ve emekçiler günüdür. Maalesef bugün bizde çalışıyoruz. Ustalarımız çalışmıyor biz çalışıyoruz. 1 Mayıs memurlar ve patronlar günüdür. İşçiler günü değildir. Biz işçiyiz mecbur çalışıyoruz. Bugünün Türkiye’sinde köleliği yansıtıyor bize. Bizi köle yapıyorlar. Resmi tatiller memurlarındır, işçiler eziliyor. İşçi haklarını savunmuyorlar, işçileri köle gibi görüyorlar. Bugün her yerin kapanmasını isterdik. Kimse açmasa işçiler gelmezdi o yüzden mecburuz.”

img_1878-001.jpg

Tatil olsaydı güzel olurdu

15 yaşındaki Yakup Onur ise, “1 yıldır çalışıyorum. 1 Mayıs ama çalışmaya mecburuz. Bugün tatil olsaydı çok güzel olurdu. Bize tatil değil, çalışmak zorundayız. Sanayide herkes çalışıyor, çalışmayan yok” dedi.

Veysel adlı sanayi işçisi, “Bizim gecemiz gündüzümüz saatimiz hiçbir zaman belli değil. Cumartesimiz pazarımız yok. Ekonomik, hayat şartlarından dolayı bugünde çalışmamız lazım. “

İsmini vermek istemeyen bir çalışan ise, “Bugün 1 Mayıs ama ekmek parası için çalışıyoruz. 1 Mayıs sanayiye uğramamış. Bütün her yer açık. Resmiyet bize yok. Kutlamalara katılmak isterdim.”

huseyin.jpg

1 Mayıs’ı hiç kutlamadık

Hüseyin adlı sanayi çalışanı, “30 yıldır sanayi sitesinde çalışıyorum. Şimdiye kadar 1 Mayıs işçiler bayramını hiç kutlamadık. Bugün işçiler bayramı sanayide çalışıyoruz. Bize hak olan tatilimiz var ama biz çalışıyoruz. Ekonomik şartlar zorluyor bizi. 1 Mayıs işçiler için onur verici bir bayramdır. Bugün evde olmamız gerekirken şartlar bizi zorladığı için işe devam ediyoruz.

baran-aktan.jpg

İşçi bayramı olsaydı her taraf kapalı olurdu

18 yaşındaki Baran Aktan, “Sanayide kaportacılık yapıyorum. Lise 1 de okulu bıraktım sanayide çalışmaya başladım. 1 Mayıs bizim elimizde değil. İşçi bayramı olsa her yer kapalı olurdu. Taş yağsa bile sanayi kapalı olmaz.  Bayramlarda sanayi kapatılır ve haftada bir gün iznimiz var. Elimde olsa 1 Mayıs’ta çalışmazdım.

isim-yok1.jpg

İşçilerin haklarını veremiyoruz

Asvaf adlı sanayi çalışanı da, “Egzoz emisyon işlerine bakıyorum. Bugün 1 Mayıs işçi bayramı işçilerin bayramını kutluyorum. Ne yazık ki Türkiye’de işçilerin gerçek anlamda haklarına kavuşmadıklarını düşünüyorum. Zenginlerin daha zengin fakirlerin daha çok fakir olduğu bir ülkeyiz ve acı bir durum. İşçi bayramı ama çalışıyor. Bizler işveren olarak işçilerin haklarını veremiyoruz çünkü ülkedeki ekonomik kriz en baştaki neden. Bizlerde işçiyiz bizde çalışıyoruz tek başımıza tatil yapamayız birlik olmalı yönetimin böyle bir karar alması lazım. Haftada bir gün pazar iznimiz var ama onda bile tatil yapamıyoruz.

İsmini vermek istemeyen bir çalışan ise, “1 Mayıs’ta her tarafın kapalı olmasını isterdim. Ekonomi iyi değil ondan. Sanayiye resmi tatil gelmiyor, memurlara geliyor. Bayram sanayiden uzaktır. Herkes gibi bizde dinlenmeyi isterdik.

img_1915.jpg

İşe gelmezsek kovuluruz

Bir başka sanayi çalışanı da, “1 Mayıs işçiler bayramı, bayram yapacağımıza biz burada çalışıyoruz. İşe gelmezsek kovuluyoruz. Bayramımızı kutlamak isterdim. “

Ali Abbas YILMAZ- Berçem KARTAL ALTUNAKAR /ÖZEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.