VİDEO - İşçiler: Bu düzen ya değişecek ya değişecek

VİDEO - İşçiler: Bu düzen ya değişecek ya değişecek
Diyarbakır’da 1 Mayıs İşçi Bayramı, düzenlenenen etkinlikle kutlandı. Katılanlara hitap eden DİSK Genel-İş 2 No’lu Şube Başkanı Bahçet Barut,iktidarın politikalarını eleştirerek “Bu düzen ya değişecek ya değişecek” dedi.

Salih Yeşil-Mahsum Kara

TİGRİS HABER - Amed Emek ve Demokrasi Platformu tarafından Diyarbakır’da 1 Mayıs İşçi Bayramı düzenlenen etkinlikle kutlandı. Alana yürüyüş yapılarak girilmesine izin verilmeyen etkinliğe, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri de destek verdi. “Yoksuluğa eşitsiziliğe, emek sömürgesine karşı bu düzeni biz kadınlar değiştirecez”, “Emek olmadan özgürlük olmaz” pankartlarının açıldığı etkinlikte Tertip Komitesi adına konuşan Yapı Yol-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Siraç Çelik, sistemi “ceberut” olarak niteleyerek, “Biz bu meydanları size bırakmayız. 14 Mayıs’ta seçimler var. Bu meydan onlara güçlü bir cevap verecek. Bunu unutmasınlar.” ifadesini kullandı.

manset-yani-veya-ici.jpg

‘Er ya da geç hesabını soracağız’

Programda, Emek ve Demokrasi Platformu adına açıklama yapan Genel-İş Diyarbakır Şube Başkanı Behçet Barut,depremde yaşamını yitirenleri anarak, “Doğal bir felaketin insan eliyle son birkaç yüzyılın en büyük trajedilerinden birine dönüşmesine neden olanlar göstermelik açıklamalarla, birkaç tutuklamayla kendilerini işin içinden sıyıramayacaklar.Ant olsun ki, yaşamını yitiren her bir canlının, denetimsizliğin, rant politikalarının yol açtığı yıkımların er ya da geç hesabını soracağız.” diye konuştu.

‘Artmayan tek şey maaşlarımız’

Zamlar ve alım gücünün erimesi hayatı yaşanılmaz kıldığını dile getiren Barut, Ülkemiz her alanda güvencesizler gumhuriyeti haline geldi. Kadın işsizliği ve güvencesiz, kayıt dışı çalışma ortamlarında taciz, şiddet ve mobbing her geçen gün artıyor. İşsizlik aldı başını gidiyor. Hiçbir dönemde olmadığı kadar yurt dışına beyin göçü yaşanıyor. İşçi cinayetlerinde adeta katliam yaşanıyor. Her şeye zam gelirken artmayan, yerinde sayan tek şey bizim maaşlarımız” şeklinde konuştu.

dagkapi-1-mayis-5.jpeg

‘Bu düzen ya değişecek ya değişecek’

İşçi ve çalışanlardan alınan verginin savunma ve güvenlik adı altında silahlanmaya, teşvik-vergi affı olarak sermayeye, patronlara harcandığını ifade eden Barut, “Kürt sorununda çözümsüzlük ve imha siyasetiyle kendi bekalarını garantiye almayı hedefliyorlar. Rant ve sömürü düzeni devam etsin istiyorlar. Çıkarlarını korumak için karanlık odaklar, militarist yapılar hep olsun istiyorlar. Aynı amacı güdenler seçime giderken en faşizan, en gerici ittifak çatısı altında birleştiler.Ortak noktaları Kürt sorununda inkâr ve güvenlikçi politikalar, kadın karşıtlığı, gericilik, barışa karşıtlık, demokrasinin ortadan kaldırılışıdır. Bunların bize reva gördüğü kayyum düzenidir, ihraçlardır, adaletsizliktir, tekçiliktir, militarizmdir, işkencedir, cezaevlerinde insanlık dışı uygulamalardır. Yargı eliyle siyasi gözaltı operasyonlarıdır.Sabrımız tükendi. Artık böyle gitmez dedik, gerçekten de gitmiyor. Eşitlik, özgürlük, adalet, barış, demokrasi ve laiklik için artık yeter diyoruz. Gün şikâyet etme günü değil. Bu düzen ya değişecek ya değişecek” şeklinde konuştu.

dagkapi-1-mayis-4.jpeg

‘Gün devranın döneceği gündür’

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Gönül Adıbelli ise, iktidarın toplumu susturmaya çalıştığını dile getirerek, “Susturamadıklarını, sindiremediklerini tutuklamaya çalışıyorlar. Biz bu gözaltı ve tutuklamaların neden yapıldığını çok iyi biliyoruz. Ama biz şunu da biliyoruz: Bu devran böyle gitmez. Bu sistem böyle gitmez. Gün devaranın döneceği gündür” diye kaydetti.

‘Ne olursa olsun zafer bizim olacak’

Programda kısa bir konuşma yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, “2024’ün 1 Mayısını AKP–MHP iktidarı olmadan kutlayacağız. Bu ulusalcı devlet anlayaşı, işçi ve toplumsallığa karşıdır. HDP kazanımlarına saldırıyorlar, yüzlerce ardaşlarımızı cezaevine koydular. Onlar ne yapcaklarsa yapsınlar biz onları 14 Mayıs’ta yeneceğiz. Topluma düşman olduğu için 24 saat saldırıyorlar. 14 Mayıs’ta onurlu bir barışın yolunu açacağız. Ne olursa olsun zafer bizim olacak”

Program, davul zurna eşliğinde çekilen halayların ardından sona erdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.