VİDEO - Issız Süryani köyü: Kıllıt

VİDEO - Issız Süryani köyü: Kıllıt
Mardin Savur’un 7 kilometre doğusunda bulunan Kıllıt diğer ismiyle Dereiçi köyü, 1960’larda yaşanan Süryanilerin göçü ile ıssız bir köye dönüştü.

Norşin Öncel

TİGRİS HABER - Mardin Savur’a bağlı Kıllıt köyü, Süryanilerin uzun yıllar yaşadığı, 1960’lı yıllarda yaşanan göç dalgasıyla terk edilmiş, şimdilerde ise harabeye dönmüş bir Süryani köyü.

killit-mardin-savur-tigris1-7.jpg

Eski ismiyle ‘Kıllıt’ köyü, geçmişi çok eskiye uzanan bir yerleşim yeri. 1960’lı yıllarda 350 ilkokul öğrencisinin bulunduğu anlatılır

killit-mardin-savur-tigris1-6.jpg

Ortaçağ mimarisini anımsatan mimari dokusunun yanında köyde üç farklı kilise bulunuyor:  370 yılında inşa edilen Kadim Süryani Ortodoks Kilisesi (Mor Yuhanon Dilimoyo), Katolik Kilisesi ve Protestan Kilisesi. Kılıt isminin anlamı ise Süryanice'de 'azalan'  anlamını taşıyor.

killit-mardin-savur-tigris1-1.jpg

Köyün hemen girişindeki eyvanlı çarşı Kıllıt’ın tarihi değerlerini yansıtıyor.

killit-mardin-savur-tigris1-2.jpg

Süryanilerin göçünden sonra kalanlar için köyde bir cami yapılıyor ve imam atanıyor köye.

killit-mardin-savur-tigris1-8.jpg

Köyde yaşayanlar, sadece 12 hane kaldıklarını ve yalnızca 2 kişinin Süryani olduğunu söylüyor. Devamında ise şunları ifade ediyorlar: “Burası canlı, kalabalık, Süryanilerin uzun yıllar yaşadığı bir köydü. Ama 1970’te köyden önce rahip göç etti Avrupa’ya. Ardından diğer köylüler İsviçre ve Almanya’ya göç etti. Şu an köyde 12 hane var. Yalnızca 2 kişi Süryani. Biz de Savur’un Araplarındanız. Burada hayvancılık ile uğraşıyoruz, geçimimizi bu şekilde sağlıyoruz. Uzun yıllar tarımla uğraşırdık. Arpa ve buğday ekerdik, fakat son yıllarda verim elde edemiyoruz.”

killit-mardin-savur-tigris1-5.jpg

Kıllıt’ta üretilen üzümün işlendiği bir şarap fabrikasının varlığı da bu yerleşim biriminin önemini yansıtıyor. Kıllıt; ıssız, terk edilmiş, harabeye dönmüş, belki kimsesiz, fakat hüznü diri kalmış bir köy.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.