VİDEO - Kar yağdı, temizlik gecikti, yollar buz pisti gibi

VİDEO - Kar yağdı, temizlik gecikti, yollar buz pisti gibi
Diyarbakır’da etkili olan kar yağışı, kaldırım ve yolları buz pistine çevirdi. Son üç gündür tuzlanmayan cadde ve kaldırımlarda kayarak düşen 222 kişi, kamu hastanelerine başvurdu. Vatandaş, mahalle aralarındaki kaldırım ve yolların temizlenmesini istiyor

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da etkili olan kar yağışı, kentte hayatı adeta felç etti. Son 49 yılın en yoğun yağışı olarak nitelenen kar nedeniyle yollar adeta buz pistine dönüştü. Özel araçlarını trafiğe çıkaramayan vatandaşlar, taksi ve toplu taşıma araçlarına yüklendi. Ana arterler dışındaki yol ve kaldırımlar yeterince tuzlanmadığı için dondu. Yürümenin zorlaştığı yollarda kayarak düşen vatandaşların yanı sıra çok sayıda trafik kazası meydana geldi.  

222 kişi yaralandı

Kayganlaşan yollarda meydana gelen düşerek yaralanmalar nedeniyle son üç günde 37 kişi Dicle Üniversitesi Hastanesi’ne, 185 kişi ise Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurdu. Son üç günde trafik kazasından yaralanan 15 kişi tedavi için Dicle Üniversitesi Hastanesi’ne getirildi.

‘Kendi imkânlarımızla temizledik’

Kent sakinleri ve esnaf da Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin ana arterleri temizlediğini, ancak ara sokakta herhangi bir çalışma yapmadığını söyledi. Tigris Haber’e konuşan Recep Akkul, dükkânının önünü kendi olanakları ile temizlediğini söyledi. Akkul, “Belediyeyi sadece gece gördüm. Kaldırım ve caddeler temizlenmedi. Belediye HDP’nin elindeyken insanlar ‘bunlar çalışmıyor’ diyordu. Bugün kayyum var, kimse sesini çıkarmıyor. Görüyorsunuz zaten. Akşamları buz tutuyor. İnsanlar araçları ile yaya geçerken sıkıntı yaşıyor. Her yer komple buz tutmuş” dedi.

kar-diyarbakir-tigris.jpg

‘Köylerden ürün alamıyorum’

Mahalle aralarındaki yol ve kaldırımlar buz tuttuğu için insanların evine ve işine gitmekte zorlandığını belirten Hamit Kıran ise şunları söyledi: “Ülke genelinde kar yağışı gerçekleşti. Gece sabaha kadar yoğun çalışma olsaydı, millet evinden çıkabilirdi. Ana arterler açıldı, ara mahallelerdeki çalışmalara da hız vermeleri lazım.” Diclekent bölgesinde köy ürünleri satarak geçimini sağlayan Erol Çakıl, köy ve ilçe yolları kapalı olduğu için 3 gündür dükkanının boş kaldığını söyledi. Çakıl  “Belediye daha iyi temizleyebilirdi. Ekipmanları mı yetmiyor, bilmiyorum. Ama gördüğümüz, iç açıcı bir çalışma yok. Köyler, ilçeler daha kötü durumda. Köyümü aradım, yol kapalı açılmamış. Ekmek bile alamıyorlar. Sular bile donmuş, hayvanlar susuz. Ben köy ürünleri satıyorum, ama ürün alamıyorum.”

Çalışmalar sürüyor

Tüm olumsuzluklara rağmen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin, kar ile mücadelesi de sürüyor. 24 saat esasına göre çalışan ekipler, trafik ve yaya güvenliği için gece yaşanacak buzlanmalara karşı kentteki tüm ana arterlerde yol açma ve tuzlama çalışması yaptı. Yapı Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon, Çevre Koruma ve Kontrol ile Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlıkları tarafından oluşturulan ekipler, merkez ilçelerindeki bulvar, cadde, sokak, kaldırımları ve meydanları kar küreme araçlarıyla temizliyor, buzlanmanın önüne geçmek için tuzlama çalışmalarına devam etti. Ekipler kentte trafik akışının rutin olarak devam edebilmesi için çalışmalarını aralıksız sürdürecek.

kar-diyarbakir-tigris1.jpg

Kapalı yollar açılıyor

AFAD’ın verilerine göre, gelen 296 ihbardan 207’sine çözüm bulundu. 89 ihbarın çözülmesi için çalışmalar devam ediyor.  Yapılan çalışmalar neticesinde kentte, 222 köyün yolu açıldı, yolu kapalı olan mahalle sayısının ise 703 olduğu paylaşıldı.  Kapalı olan bin 524 kilometre yol Diyarbakır Büyükşehir tarafından, 750 kilometrelik yol ise karayolları ekipleri tarafından açıldı. Yolda kalan vatandaşlara 300 kumanya dağıtılırken, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, yolu kapalı olan bölgelerdeki 35 hastaya ulaşarak hastaneye ulaşımlarını sağladığı bildirildi. 112 ve jandarma ekiplerince Lice’de kalp krizi geçiren bir şahsın ve Çermik’te 3 hastanın jandarma helikopteriyle Diyarbakır’daki hastanelere ulaştırıldığı belirtildi.

2'si bebek 5 kişi kurtarıldı

Çınar ilçesi Ovabağ köyü civarında kar ve tipi nedeniyle kapanan yolda takside 1'i bebek 5 kişinin mahsur kaldığı ihbarı üzerine bölgeye AFAD ve 112 ekipleri sevk edildi. Yoğun kar yağışı sebebiyle Ovabağ köyü mevkiine 8x8 amfibik araç sevk edildi. Mahsur kalan vatandaşlar AFAD tarafından kurtarıldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Yol Yapım Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanlığı, gelen ihbar üzerine Ergani ilçesi Caferan Mahallesi'nde aniden rahatsızlanan 40 günlük bebeğin hastaneye yetiştirilmesi için seferber oldu. Yoğun kar yağışı nedeniyle kapanan yolu 3 saat süren çalışma sonuncunda greyder ve loderle açan ekipler, çocukları tedavi edilmek üzere iş makineleri ile ana yola çıkararak ambulansa ulaştırdı. Bebek daha sonra Ergani Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı. Silvan ilçesi Arı Mahallesi'nde ise 50 yaşındaki Alican Karaköz’ün kurtarılması için ekipler yoğun bir çalışma yürüttü. Uzun uğraşların ardından yol açılarak Karaköz’ün ambulansa ulaştırılması sağlandı.

ALO 153’e gelen bin 860 çağrının tamamı karşılandı

Vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesi’yle ilgili taleplerini 7/24 esasına göre hizmet veren ALO 153 hattına bildirdi. Vatandaşlar yol açma, ulaşım ve farklı konularda şikâyet ve taleplerini çağrı merkezine bildirdi. Büyükşehir Belediyesi’nin ilçe belediyeleriyle koordineli yürüttüğü çalışmalarda kent merkezi ve kırsaldan gelen bin 860 çağrı ilgili birimlere anında iletilerek vatandaşların sorunları çözüldü.

30 vatandaş otellere yerleştirildi

Büyükşehir Belediyesi, havaların soğumaya başlamasıyla birlikte barınma ihtiyacı olan ve sokakta kalanların yardımına yetişiyor. Soğuk havalarda vatandaşların mağdur olmaması için özel ekip oluşturan Zabıta Daire Başkanlığı, 24 saat boyunca parklarda, banklarda, duraklarda, sokaklarda, caddelerde ve otogarda devriye attı. Ekipler 19 Ocak’tan beri yaptığı çalışmalarda barınma imkânı olmayan 30 kişiyi Büyükşehir Belediyesi’nin anlaşmalı olduğu otellere yerleştirdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.