VİDEO - Karacadağ pirincine bir yılda yüzde yüz 30 zam!

VİDEO - Karacadağ pirincine bir yılda yüzde yüz 30 zam!
Diyarbakır mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan Karacadağ (Qerejdax) pirincinin geçen yıl 160 lira olan torbası bu yıl 420 lira oldu. Karacadağ pirincindeki fiyat artışı, kentte “pahalılığın ölçütü” olarak değerlendiriliyor.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın endemik ürünlerinden olan Karacadağ pirinci, ekşili dolma başta olmak üzere birçok yöresel yemeğin ana malzemesi olarak kullanıyor. Karacadağ eteklerinde yetişen pirinçte, bu yıl yaşanan fiyat artışı, kentte adeta şok etkisi yarattı. Kış hazırlığı kapsamında her yıl torbayla alınan Karacadağ pirincinde fiyat yüzde 200 artınca, kilo dönemi başladı. Geçen yıl torbası 150-160’a alınan pirincin torbası bu yıl 400 ile 420 lira arasında değişiyor.

pirinc-karacadag-tigris.jpg

Kuraklık ve enflasyon

Diclekent’te bakliyatçılık yapan Harun, fiyat artışının iki önemli nedeni olduğunu söyledi. Birinci nedeninin kuraklık olduğuna işaret eden Harun, “Kuraklık ve ekonomik krizden dolayı fiyat bu kadar arttı. Verim de düştü. Böyle devam ederse, toplumda temel gıda sıkıntısı başlayacak. Geçen yıl torbayla getirip torbayla satıyorduk. Şimdi, kimisi hiç alamıyor” dedi.

Paşa isimli vatandaş ise fiyat artışından dolayı bu yıl Karacadağ pirinci almadığını söyledi. Paşa, “Geçen yıl 160’a aldım, bu yıl kilo ile aldım. Emekliyim ne yapacağımızı ne edeceğimizi bilmiyoruz” diye konuştu.

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.