VİDEO - Kayyum’dan ruhsat harçlarına fahiş zam!

VİDEO - Kayyum’dan ruhsat harçlarına fahiş zam!
Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde bulunan Oto Center Sitesi esnafları, belediyenin ruhsat için kendilerinden 20 bin TL istemesine tepki gösterdi.

Ali Abbas Yılmaz - Özel

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde bulunan Oto Center Sitesi’nde 110 dükkan bulunuyor. Bugüne kadar ruhsatsız olarak faaliyet gösteren esnaflar Yeterlilik Belgesi için Ticaret Odası’na başvurduklarında dükkanlarının ruhsatı olmadığı için Yenişehir Belediyesi’ne yönlendirildiler. Dükkan açma ruhsatı için belediyeye başvuran esnaflardan ruhsat evrakı için 10 bin ila 20 bin arasında evrak baskı parası istendi. Kentteki diğer merkez belediyelerden ruhsat evrakı için istenen para ile Yenişehir Belediyesi’nin istediği para arasında uçurum olduğunu belirten esnaflar, ruhsat evrakı için istenen 20 bin TL’yi ödemeyeceklerini ve esnafın çoğunun işyerini kapatmak zorunda kalacağını ifade ettiler.

Bağlar Belediyesi’nden ruhsat evrakı için 3 bin 650 TL istendiğini ileri süren esnaflar, Yenişehir Belediyesi’nin 20 bin TL istemesine bir anlam vermediklerini kaydederken, pandemi sürecinde yaşadıkları ekonomik sıkıntılara belediyenin yeni bir sorun eklemesine tepki gösterdiler.

‘Yenişehir Belediyesi’nin açma ruhsatı için bizden istediği para 20 bin TL’

Oto Center Sitesi Başkanı Mehmet Dönmez, esnafların yaşadığı ruhsat parası sorununa ilişkin şunları söyledi: “Geçtiğimiz ay Yeterlilik Belgesi yürürlüğe girdi. Bundan 3-4 ay önce Ticaret Odası’na başvuru yaptığımızda yetki belgemizi alabiliyorduk. Şuan demek ki, Belediye Ticaret Odası’na bir yazı gönderdi ki, Oda Yeterlilik Belgesi için giden vatandaşları geri çeviriyor. Nereye, belediyeden yazı almak için. Yazının sıkıntısı ne, açma ruhsatı. Açma ruhsatıyla alakalı ise burada emsalleri var, 6-7 ay önce ruhsat çıkaran arkadaşlar var ve 700 TL gibi bir harçtır. Bu konuda geçen Cumadan beri bizzat 2 sefer Yenişehir Belediyesi Ruhsat Birimi ile görüştüm. Ruhsat Birimi’ndeki arkadaş bir hafta içinde fiyat listesinin çıkarılacağını söyledi. Liste fiyatı dün çıktı ve buna göre 80 metrekare altı için 10 bin TL, 80 ila 150 metrekare arası ise 20 bin TL. Bağlar Belediyesi’nde emsal var ve onlar da 3 bin 600 TL para istiyorlar, ruhsat evrakı için. Nasıl bir evraktır bu altın kaplama mı? 3 bin 600 TL evrak baskı parası mı olur? Ama 3 bin 650 TL nerede 20 bin TL nerede? Bağlar Belediyesi ile Yenişehir Belediyesi arasındaki ruhsat evrakının baskı parası arasındaki bu farkın anlamı nedir? Sonuçta Diyarbakır’dayız ve Yenişehir Belediyesi’nin açma ruhsatı için bizden istediği para 20 bin TL. Böyle bir şey olursa site esnafının yüzde 80’i kapatmak zorunda kalacak. Bu sitede 110 tane dükkan var ve 20 bin TL’den 2.5 trilyon para eder. Bu parayı esnaf nereden getirecek?”

‘Vali Bey bu işe bir el atsın’

Oto Center Sitesi esnaflarından Abdullah Kandemir, belediyenin ruhsat için istediği parayı fazla bulduğunu belirterek Vali Münir Karaloğlu’na seslenerek şunları ifade etti: , “Değerli Valimizden isteğimizdir, Diyarbakır merkezde 4 tane ilçe var ve her ilçenin raişi ne ise biz ona razıyız. İkilik olmasın, 3 bin TL ile 20 bin TL arasında uçurum var. Vali Bey bu işe bir el atsın.”

‘3 bin TL nere 20 bin TL nere?’

Oto Center esnaflarından Ömer Dönmez ise ruhsat parasına tepkisini şöyle dile getirdi: “Yenişehir’in diğer ilçelerden ne farkı var. 3 bin TL nere 20 bin TL nere? Bu şekilde olursa kapatırız. Diğer ilçelerden farkımız yok, bu parayı ödemiyoruz. Bizden istedikleri 2.5 trilyon para ile yeni bir site yaparız. Burası bize lazım değil, Yenişehir’e bırakıp gideriz.”

‘20 bin TL’den 110 tane dükkandan alınacak 2.5 trilyon ile yeni bir site kurulur’

Pandemi sürecinden dolayı esnafların zor durumda olduğunu ifade eden Cevzet İşgün, “Buradaki esnaflar olarak 4-5 yıldır resmi olarak faturalarını, KDV’lerini ödüyorlar. Madem böyle bir durum vardı, bugüne kadar neden incelenmedi. Daha öncesinde neden düşük bir para alındı şimdi neden bu durumla karşı karşıyayız. Ortalama 20 bin TL’den 110 tane dükkandan alınacak 2.5 trilyon ile yeni bir site kurulur. Buradaki insanların geneli kiracı. Zaten şuan pandemiden dolayı araç fiyatlarında ciddi bir artış var. Esnafların elindeki sermayeden ciddi bir düşüş oldu. 1 milyon TL ile 10 tane araç alan esnaf şimdi bu para ile 3 tane araç alabiliyor. Pandemiden dolayı zaten kapatmalar oldu. Belediyemiz ise esnaflara 20 bin TL fiyat çıkardı, bunu da nasıl çıkardığını anlamış değiliz, şaşkınız” diye belirtti.

 ‘Bir ruhsatın değeri 20 bin TL olur mu, gözleri esnafı soymaktadır’

Ruhsat evrakı parasını belediyenin ranta çevirdiği görüşünü dile getiren esnaflardan Hüseyin Yaman, “Pandemi süreci zaten esnafı sarsmış. Hükümetimiz sözde bize destek kredileri çıkaracak ama bunlar kalkmış bizi soymaya çalışıyorlar. Ruhsat işini ranta çevirmişler ve bu da herhalde kayyum farkı. Halktan gelmedikleri için halkın sorunlarını bilmiyorlar. Bu yüzden esnafın yüzde 60-70’i kapatır. Ben şahsen 20 bin TL verip ruhsat almam, kapatırım. Yetkililere sesleniyorum, esnafa yardımcı olsunlar. Esnafa yardımcı olacaklarına daha çok zor duruma sokmaya çalışıyorlar. Bir açma ruhsatı için bu kadar yüklü bir para istemenin bir anlamı yoktur. Bir açma ruhsatı evrakının gideri ne olabilir ki? 15-20 TL’lik bir belgedir ama 20 bin TL istiyorlar. Bir ruhsatın değeri 20 bin TL olur mu, gözleri esnafı soymaktadır. Bu bir rant kapısı olmuş, onu kullanmaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

‘Çevre illerden böyle bir para isteyen yok ama bizden 20 bin TL isteniyor’

Diğer illerde belediyelerin ruhsat evrakı için esnaftan ücret talep etmediğini belirten esnaflardan Abdulnasır Batmaz ise şunları söyledi: “Diyarbakır Yenişehir Belediyesi olarak bizi mağdur ettiler. Mersin ile 5 dakika önce görüştüm, ruhsat için bin TL dahi bağış alınmamış. Mersin Oto Center Sitesi Başkanı ile görüştüm, belediye onlardan para almamış. Diyarbakır Yenişehir’de ise esnaftan 20-25 bin TL para isteniyor. Zaten iş yok hastalık var, esnaf ne kazanıyor ki, 20 bin TL ödesin. Açma ruhsatı için belediyenin bize yardımcı olması lazım ama bir de üstüne biden para istiyor. Çevre illeri arıyoruz böyle bir para isteyen yok ama Diyarbakır’da bizden 20 bin TL isteniyor.”

‘Meclis kararları söz konusu ve süreç tamamen hukuki sınırlar dahilinde yürütülmektedir’

Yenişehir Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Murat Beşikçi ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları ifade etti: “Meclis kararları doğrultusunda ruhsat için belirlenmiş harç bedelleri var. Uzun yıllardır orada faaliyetlerini ruhsatsız olarak sürdüren bir esnaf kitlemiz var. Hükümetimizin galerici esnafı ile ilgili getirdiği yeni düzenleme kapsamında 31 ağustosa kadar ruhsatsız galericilerin araç satışının mümkün olmamasından ötürü esnaflarımızın ruhsat alması gerekiyor. Şuana kadar ruhsatsız faaliyet yürüten galerici esnafımıza ne bir para cezası ne de işyeri kapatma gibi bir uygulamaya, rızkını çıkarmak için mücadele eden esnafımız mağdur olmasın diye müdahale etmedik ancak galericiler sitemizin de bir yerde artık yasal statüye kavuşmaları gerekiyor. Bu süreci de yürütürken şahıslara kurumlara adamına göre muamele yapılmasının önüne geçmek adına bütün ruhsat bedellerini meclis kararları doğrultusunda standartlara kavuşturarak ruhsat sürecini resmi harcını yatıran ve belgelerini sunan her vatandaş açısından eşit ve kurumsal hale getirdik. Bu konuda da birçok esnaf ve işletmecimizden sürecin yasal ve adil bir boyutta yürütülmesinden ötür takdir ve teşekkür aldık. Sonuçta ruhsat için alınan harçlar da bu bölgede faaliyet gösteren işletmelerimize hizmet olarak geri dönmektedir. Ancak kapılarımız her vatandaşa açık olduğu gibi, kentimizi birlikte yönettiğimiz esnafımızın da bu konudaki beklenti ve taleplerini bizlerle istişare etmek, isterlerse kapılarımızın açık olduğunu taleplerini dinleyebileceğimizi onlarla paylaştık. Ancak ortada yasal olarak alınmış meclis kararları söz konusu ve süreç tamamen hukuki sınırlar dahilinde yürütülmektedir.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.