VİDEO - Kent Koruma ve Dayanışma Platformundan yüksek kira tepkisi

VİDEO - Kent Koruma ve Dayanışma Platformundan yüksek kira tepkisi
Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, Kentte yaşayan fırsatçılık olaylarına dair uyarılarda bulundu.

Mahsum Kara/Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, Kentte yaşayan fırsatçılık olaylarına dair uyarılarda bulundu. Platform sözcüsü Doğan Hatun, kentte yaşayan fırsatçılık olaylarına dair uyarılarda bulundu, "Firmaların isimleri var elimizde. Fırsatçılara sesleniyoruz, fırsatçılığa devam ettikleri sürece kendilerini teşhir edeceğiz ve savcılığa suç duyurusunda bulunacağız" dedi.

Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, depremden sonra kentte fahiş fiyatlar ile evleri taşıyan nakliye firmaları ve yüksek kiralar ile ilgili Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklaması Eğitim Sen 1 no'lu Şube Eş Başkanı Zülküf Güneş okudu.

Yapılan ortak açıklamada özetle şöyle denildi;

“Diyarbakır’ın da aralarında olduğu 10 ili etkileyen 2 deprem sonrası kentte ciddi bir dayanışma ve sahiplenme içerisine kendi yaralarını hızlıca saran ve büyük bir fedakârlıkla hem Diyarbakır halkı için hem de depremden etkilenen diğer kentlerdeki yurttaşlarımıza dayanışmada bulunan halkımıza teşekkür ediyoruz.

Kent genelinde halkın, sivil toplum örgütlerinin ve kamu kurum ve kuruluşları ile bir bütün olarak ortaya çıkardığı dayanışma örneği halkımıza umut ve güven sağlamıştır. Birçok kentte arama kurtarma çalışmaları devam ederken bir yandan da hasarlı yapıların tespiti için çalışmalar sürmektedir. Kentimizde de şu ana kadar yapılan hasar tespit çalışmalarında yüzlerce yapının hasarlı olduğu ve kullanılamayacağı tespit edilmiştir. Bu yapılarda ikamet eden ve şuan evsiz kalan halkımıza yeniden Diyarbakır’a yaraşır bir dayanışma örneği sağlamamız gerekmektedir.”

Fahiş kira fiyatları ile ilgili gelen şikâyetler konusunda değinilen açıklama şöyle devam etti;

“Kriz merkezimize konut kiralarının iki katına çıkarıldığı, ev taşıma ve nakliye şirketlerinin fiyatları yükselttiği ile ilgili yoğun ihbarlar gelmektedir. Bu süreçte sivil toplum örgütleri, özel işletmeler ve duyarlı halkımız evini, iş yerini, fabrikasını halkımızın kullanımına açıp, büyük bir dayanıma örneği göstermişken, kentimizde bu tür fırsatçı davranışların; gösterilen olağanüstü dayanışma ruhuna aykırı olduğu hatta gayrı ahlaki olduğu bilinmelidir. Afeti fırsata dönüştürmeye çalışan tüm kesimleri derhal bu tutumlarından vazgeçmeye çağırıyoruz. Aksi takdirde hem hukuksal hem de toplumsal vicdanlarda bu kişi ve anlayışları teşhir edeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz. Halkımız daha yaralarını saramamışken, salt kendi çıkarları için insanlığın değer ve birikimlerini zehirleyen böylesi tutumları tümden ret ettiğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Halkımızın yararına olmayan hiçbir tutum ve davranışı asla kabul etmeyeceğimizi belirtip, hep birlikte karşı durmamız gerekliliğinin tarihsel ve insani sorumluluğumuz olduğunu vurguluyoruz. Bu süreçte Kent Koruma ve Dayanışma Platformu bileşenleri olarak kentimiz ve diğer kentlerdeki halkımız için yürütülen çalışmalarda katkısı olan tüm kişi, kurum ve inisiyatifleri selamlıyor, dayanışma ruhunu sürdürerek halkımızın yaraları sarmaya devam edeceğiz.”

OHAL ile engelleme çabası var

Kent Koruma ve Dayanışma Platformu'nun yaptığı çalışmalara dair bilgi aktaran platform sözcüsü Doğan Hatun, "Milyonlarca vatandaşımız maalesef sokakta. Biz platform olarak elimizden geleni yapıyoruz. Kentimizde hala enkaz çalışmaları devam ediyor. Ve kentte hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Kentimizin bütün hasarlı yapıları tespitini yapacağız. Şu ana kadar kentte yüzde 40'a dair bir tespit var ve devam ediyor. Önceliğimiz ağır hasarlı yapıları tespit etmek. Biliyoruz halkımız sokakta ve ciddi sorunlar yaşıyor. Buna dair ciddi çalışmalarımız var. Türkiye'nin dört bir yanından giden yardımlara AFAD ekipleri tarafından el konuluyor. Merkezî Hükümete buradan çağrı yapıyoruz, yardımlara dokunmayın. Bizlere yardımcı olun. OHAL' i engellemelere yönelik değil kolaylaştırmaya yönelik kullanın" dedi.

‘Savcılığa suç duyurusu yapacağız’

Kentte yaşayan fırsatçılık olaylarına dair uyarılarda bulunan Hatun, "Bütün firmaların isimleri var elimizde. Bu kentte kaosun oluşmasını istemiyoruz. Hepsine sesleniyorum; fırsatçıların bir an önce yaptıkları yanlışlıklardan vazgeçsinler. Bir kez daha bu halkın kanını emmesinler. Buradan bir kez daha sesleniyorum, fırsatçılığa devam ettikleri sürece kendileri teşhir edeceğiz ve savcılığa suç duyurusunda bulunacağız" dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum