VİDEO - 'Kentsel dönüşüm' eziyete dönüştü

VİDEO - 'Kentsel dönüşüm' eziyete dönüştü
Diyarbakır Bağlar’da, kentsel dönüşüm kapsamında evlerinden ayrılanlar, kapı pencereleri de söküp götürünce komşuları mağdur oldu. Kapısız-penceresiz evler, madde bağımlılığı, fuhuş ve hırsızlığın yuvası oldu.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi Kaynartepe Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm çalışmaları, Kasım ayında Vali Münir Karaloğlu’nun da katıldığı bir törenle başladı. Kentsel dönüşüme 375 binadan 8’i Kasım ayında yıkıldı. Geri kalan binalarda da Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın ailelerle görüşme çabaları sonlandıkça, anlaşma sağlanan aileler evini boşalttı. Ancak, evini boşaltan aileler, satabilme umudu ile evlerinin kapılarını, pencerelerini söküp götürdü. Hal böyle olunca, boşaltılan evler, metruk binalara dönüştü.

baglar-tigris.jpg

Komşular mağdur

Mahallelinin verdiği bilgiye göre, Kaynartepe Mahallesi’nde 30’a yakın ev boşaltıldı ve acilen yıkılması gerekiyor. Tigris Haber’e konuşan Nuri Gezmez isimli mahalle sakini,  boşalttıkları evlerin kapı ve penceresini söküp götüren komşularının kendilerini mağdur ettiğini söyledi. Kapısız ve penceresiz evlere, geceleri madde bağımlılarının girip madde kullandığını belirten Gezmez, zor durumda olduklarını söyledi.

‘Madde bağımlıları giriyor’

Kapısı penceresi olmayan evlere geceleri madde bağımlılarının girdiği söyleyen Gezmez, “Kentsel dönüşüm adı altında yetkililer buralara girdiler. Sembolik olarak bir iki ev yıkıldı. Şuanda mağduriyetimiz var. Ev sahiplerini paralarını aldılar. Kapı, pencereyi de söküp götürdüler. 100 liraya satmak için götürdüler. Sabah 6’da evden çıkıyorum. İki kızım bir oğlumu okula götürüyorum. O karanlıkta çıktığım zaman korkuyorum. Madde bağımlıları bu evlerde madde alıyor. Sokak lambaları yanmıyor. 302’inci sokak gece boyu zifiri karanlık” dedi. Gezmez, evlerin yıkılması için belediyeye dilekçe verdiğini, ancak yıkımın yapılmadığını söyledi.

baglar-tigris1.jpg

‘Korkuyoruz’

Kaynartepe Mahallesi’nde yaşayan Saadet isimli kadın ise şunları söyledi: “2-3 ay önce boşaltıldı. Yıkılsın, korkuyoruz, çoluk çocuğumuz sokaklardan geçemiyor.” Kadri Fidan da hırsızların bu evleri kullanarak, kendi evlerine girdiğini söyledi. Fidan, “Hırsızlar bu evlerden bizim evlerimize giriyorlar. Korkuyoruz. Parasını alan gidiyor. Gece korka korka uyuyoruz” diye konuştu.

Bakanlık bildiriyor, belediye yıkıyor

Kaynartepe Mahallesi Muhtarı İlhami Altun, boşaltılan evlerin yıkılması için gerekli başvuruları yaptıklarını, çalışmaların sürdüğünü söyledi. Konu ilgili görüştüğümüz Büyükşehir Belediyesi yetkilileri de, Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın sahibi ile anlaştığı evleri kendilerine bildirdiğini, yıkımın bu çerçevede yapıldığını ifade etti.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.