VİDEO - KESK'ten 'anadilde' kreş talebi

VİDEO - KESK'ten 'anadilde' kreş talebi
Kamu Emekçileri Konfederasyonu'na (KESK) bağlı sendikaların Diyarbakır şubelerinin oluşturduğu KESK Amed Şubeler Platformu, tüm işyerlerinde 'anadilde' kreş açılmasını talep etti.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - KESK Amed Şubeler Platformu tarafından, tüm işyerlerinde anadilde kreş açılması talebiyle Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması yapıldı. KESK'e bağlı sendikaların üyelerinin katıldığı açıklamada konuşan KESK Dönem Sözcüsü ve Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Diyarbakır Şube Başkanı Serdar Keskin, çocukların olduğu her yerde anadilde, nitelikli, ulaşılabilir, güvenli, gün boyu açık, her türlü ayrımcılığa karşı kreş hizmetinin sağlanmasını talep ettiklerini söyledi. AK Parti'nin emekçilerin dile getirdiği taleplere karşı üç maymunu oynadığını dile getiren Keskin, bunlardan birinin de kreş talebi olduğunu ifade etti. Toplu İş Sözleşmesi'nin 41. Maddesinde kreş talebinin yer aldığını, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının "Tüm kamu ve kuruluşlarda kreşlerin açılmasının takipçisi olacaklarını" belirttiğini ancak bugüne kadar bu konuda hiçbir adım atılmadığının altını çizdi.

ana-dilde-kres-kesk-2.jpeg

'Hükümet yükümlülüğünü yerine getirmiyor'

Yasalar ve hükümetin çocuk politikasının cinsiyetçi bakış açısına sahip olduğunu belirten Keskin, "Uluslararası anlaşmalara rağmen ebeveynlerin ortak sorumluluğu göz ardı edilmektedir. Hükümet bir yandan doğum oranlarını yükseltmek için kadınların bedenleri üzerinde tahakküm kurmak istiyor, diğer taraftan doğan çocukların bakımı noktasında üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmiyor. Kadınlara esnek, yarı zamanlı, kısmi süreli, ev eksenli gibi son derece güvencesiz istihdam biçimleri dışında seçenek bırakılmıyor. Kadınlara en az üç çocuk baskısı yapılırken; çocukların bakımı noktasında politika üretilmemesi iktidarın her fırsatta dillendirdiği cinsiyetçi söylemler ve politikalarla kadını aile içine sıkıştıran ve tahakküm altına alma çabasının başka bir yansımasıdır. Çocuk bakımını sadece kadına yükleyen bu anlayış kadınların hem ev içi hem de işyerlerinde çift yönlü bir emek sömürüsüne maruz bırakmaktadır." ifadelerini kullandı.

ana-dilde-kres-kesk-3.jpeg

'Hizmet niteliksiz ücretler yüksek'

Hükümetin izlediği neo-liberal politikalar nedeniyle kamu kurumları ve yerel yönetimlere ait kreşlerin kapatıldığı ya da hızla özel sektöre devredildiğini aktaran Keskin, özel sektörde niteliği düşük fiyatı yüksek bakım hizmeti verdiğini belirterek, "Ortalama kreş ücretleri 6.000 TL civarındayken MEB’e bağlı anaokullarında beslenme, etkinlik ve servis giderleri yoksullaştırılan milyonların bütçesini zorlamaktadır." dedi.

'Organize sanayi bölgesi önerisi'

Çocukların yaşadığı her yerde çocuğa uygun kreş, bunun bir hak olduğu ve hükümetin bunun sağlanması için gereğini yapmasını isteyen Keskin, bu kreşlerin mahalle kreşleri, işyeri kreşleri, organize sanayi bölgesi kreşleri gibi birçok kreş modelini önerdi. "Kreşler, kolay ulaşılabilir, ücretsiz, anadilinde, nitelikli ve özellikle vardiyalı çalışanların çocukları için 24 saat açık olmalıdır." diyen Keskin, "Kreşlerle ilgili yönetmelik ve esaslar net ve uluslararası standartlara uygun olmalı, kreş politikaları var olan iktidara göre şekillenmemelidir.Yerel yönetimlerin ve Kooperatiflerin kreş açabilmeleri için ilgili yasalarda gerekli değişiklikler yapılmalıdır." diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum