VİDEO - Kürt Dil Bayramı için açıklama: Dil topraktır, haktır, tarihtir

VİDEO - Kürt Dil Bayramı için açıklama: Dil topraktır, haktır, tarihtir
15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’na dair açıklama yapan Mezopotamya Dil Kültür ve Araştırma Derneği, "Kürt entelektüel ve akademisyenlerinin Kürt diline sahip çıkması gereklidir" vurgusu yaptı.

Mahsum Kara

TİGRİS HABER - Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), 15 Mayıs Kürt Dil Bayram’ına dikkat çekmek amacıyla Diyarbakır Bağlar ilçesindeki Koşuyolu Parkı’nda bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya; Yeşil Sol Parti Milletvekilleri, HDP Diyarbakır İl örgütü, Yeşil Sol Parti Diyarbakır Eş Sözcüleri ve sivil toplum örgütleri katıldı.

Mücadele sözünü yeniliyoruz

Basın açıklamasını Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) Eş Başkanı Remzi Azizoğlu okudu. Kürtler için Kürt dili Bayramı'nın çok önemli olduğuna dikkat çeken Azizoğlu, "Kürt halkı bu zorlu süreçleri geride bıraktı ve dilini tarihi süreçte kabul ettirdi ve hiçbir güç bugüne kadar unutturamadı ve bundan sonra da dilimizi unutturmayacaklar. Hawar Dergisi, 15 Mayıs 1932'de Şam’da çıkarıldı ve bugün aynı zamanda Kürt Dil bayramı olarak kabul edildi. Halkımızın içinde bulunduğu zorlu bir süreçte Celadet Bedirxan ve arkadaşlarının ısrarlı çabaları sonucunda Hawar Dergisini çıkartmayı başardılar. Dilimizin temeli bu kadar güçlü bir şekilde bugüne gelmesinde o dönem yapılan ısrarlı çalışmanın sonucudur. Bu nedenle bir kez daha Celadet Bedirxan ve arkadaşlarını saygıyla anıyoruz ve onların mücadele sözünü yeniliyoruz" diye konuştu.

Tüm halkımızın dil bayramını kutluyoruz

Kürt entelektüel ve akademisyenlerinin Kürt diline sahip çıkması gerektiğini belirten Azizoğlu, "Bizler artık Kürt dilini korumak veya geliştirmek için çağrı yapmak istemiyoruz. Dilimizi her alanda geliştirmeliyiz. Kürtçe resmi dil olmalı, eğitim dili olmalı bilim edebiyat ve felsefe alanında geliştirip dünyaya yaymalıyız. Tüm halkımızın Dil Bayramını kutluyorum" ifadelerini kullandı.

Dil bütün ulusların temelidir

Ardından söz alan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Diyarbakır Milletvekili Berdan Öztürk, "Kürt halkının Dil bayramını kutluyorum. Her dil önemlidir ve her dil savunulmalıdır. Kürt dili resmi dil olacak. Bunun için çalışıyoruz. Her yerde dilimizi konuşalım ve savunalım. Dil topraktır, haktır, tarihtir. Dilimizi Her yerde koruyalım. Dil bütün ulusların temelidir, azınlık haklar ve özelde de Kürtler için varlık ve yokluk nedenidir" dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.