VİDEO - Malzemenin değil hayallerinin peşinde koşmak

VİDEO - Malzemenin değil hayallerinin peşinde koşmak
Ressam Melis Doğan sosyal sorumluluk projeleri gönüllüsü olarak Diyarbakır Sur İlçesi Kumrucuk Köyü ilkokul öğrencileriyle buluştu. Birlikte resim çalışmaları yaptı.

Mümin Ağcakaya - Özel

TİGRİS HABER - Çalışmalarını Tigris Haber'e değerlendiren Doğan; çocukların yaptıkları resimleri 20-22 Ekim tarihleri arasında Diyarbakır Kongre Merkezinde sergileneceğini açıkladı.

İstanbul’da yaşayan ressam Melis Doğan, sosyal sorumluluk projelerinde yer almayı seven biri. Daha öncede birçok projelerde yer aldı. Çocukların hayallerinin gerçekleşmesi için çeşitli etkinliklerde gönüllü olarak yer alan biri. Resme nasıl başladığını, sanatsal hayatın nasıl olacağını, çocukların hayallerinin gerçekleşmesi ve yeteneklerinin ortaya çıkması için küçük dokunuşları ne kadar önemli olduğunu söyleyerek, bu sosyal projelerde esas olanın malzemenin değil hayallerinin peşinde koşmak olduğunun altını çizerek, sanat hayatına nasıl başladığını şöyle dile getirdi;

dogan-tigris1.jpg

‘Çocukların hayallerinin peşinden koşmasını istiyorum.’

“İstanbul’da yaşayan genç bir sanatçıyım. Bu tarz sosyal sorumluluk projelerine önem veriyorum ve elimden gelenin fazlasını yapmaya çalışıyorum. Barış Manço’nun şarkısında söylediği gibi; Bırakalım renkleri çocuklara. Çocukların hayallerinin peşinden koşmasını istiyorum. Malzemelerin değil. Uzunca verdiğim uğraşlar sonunda çalıştığım firmamla beraber bu etkinliği gerçekleştirdik. Çocuklar çok heyecanlı ve mutlular. Onlara bir sürprizim de var. Bu etkinlik sonrasında Diyarbakır Kongre Merkezinde onlara bir sergi hazırladık. Burada yaptığımız eserler burada sergilenecek. Ben de çok heyecanlıyım çünkü ilk sergimi ben de onların yaşlarında açmıştım. Onların bu hayalini gerçekleştirmiş olmanın verdiği gurur paha biçilemez bir mutluluk.

dogan-tigris4.jpg

Diyarbakır’a tekrar geleceğim

Diyarbakır’a ilk gelişim ama tekrar geleceğim. Bu sefer sanatımı halkla kucaklaştıracağım. Buradaki güzellikleri resmedip insanlara sunmak istiyorum. Umarım elimden geleni yaparım.

Sosyal sorumluluk projelerine hali hazırda katıldıklarım var. Öncede çocuklar için bu tarz etkinlikler düzenliyordum ama basına yansıtmıyordum. Fakat insanlarda bir duyarlılık artması adına sadece benim değil birçok sanatçının, birçok iş insanının destek vermesi gerektiğini düşünerek bu projeyi basına yansıtmak ve basın mensuplarından da bu desteği görmek istedim. Çünkü bir çocuğun hayalini gerçekleştirmek demek, onlara sanatla dokunmak demek, yarın onlar birey olduklarında empati yapabilen, özgür düşünceye sahip daha çok insan olabilen bireyler yetiştirebileceğimizi düşünüyorum. Ben de bu amaç doğrultusunda sanatımı çocuklara ulaştırıyorum.

dogan-tigris2.jpg

Sanat sıfırlandıkça bir nevi insanlığımızdan uzaklaşıyoruz.

İnsanları diğer canlılardan ayıran özellik düşünme yetisi, konuşabilme bunların sanatla bir bağı, bütünleşmesi var. Sanat olmazsa biz empati yapamayız, düşünemeyiz. Sanatın hayatımızda çok büyük bir rolü var. Sanat sıfırlandıkça bir nevi insanlığımızdan uzaklaşıyoruz. Bir gün uyandığınızda hiçbir rengi göremiyorsunuz, hiçbir sesi duyamıyorsunuz. Bu durumda çıldırırsınız. Resmin, müziğin olmadığı yerde insanlığını kaybedersin. Bu yüzden çocuklara bunu aşılamamız gerekiyor ki insanlık bilincine ulaşsınlar. Kişilikleri otursun.

dogan-tigris3.jpgNe zaman resim yapmaya başladınız?

Dokuz yaşında resim yapmaya başladım. Bir sanatçı, bir ressam olacağım bu sebepte o zaman Hacettepe Üniversitesinin eski Dekanına çalışmalarımı içeren mail attım. O da bir gün sonra üniversitede beni görmek istediğini bildiren bir yanıt verdi. Ben de annemle birlikte üniversiteye gittim. İlk elimden tutup bu yolda bana ışık olan ustamdır kendisi. Sonra profesyonel olarak çalışmalara başladım. Sergilerimi açmaya başladım. Ankara eğitimimi tamamladıktan sonra Yeditepe Üniversitesi Plastik Sanatlar bölümünü kazandım.

Yirmili yaşların başlarında birçok sergi, fuarlara katılıyordum. 25 yaşından sonra da artık sosyal sorumluluk projelerinde de yer almaya başladım.

Bir sanatçı olarak bana bu yolda emek veren insanlar çok fazla ve öğretmenlerim bana sanatı, sevgiyi aşıladılar. Ben de aynı şeyi benden sonraki kuşaklara aktarmak adına sosyal sorumluluk projesi adı altında şansı olmayan ya da şanssızlık çeken çocuklara şans olmak amaçlı, onların hayatlarına dokunmak için bu projelerde gönüllü olarak yer almaktayım.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.