VİDEO-Melik Ahmet’in sorunları bitmiyor

VİDEO-Melik Ahmet’in sorunları bitmiyor
Diyarbakır’ın tarihi Sur İlçesi Melik Ahmet Caddesi esnafı, cadde de başlatılan tadilat çalışmalarının Ramazan ayına denk getirilmesini eleştirdi. Tadilat çalışmaları başlamadan önce cadde esnaflarının görüşünün alınması gerektiğini belirten esnaflar, çalışmaların biran önce bitirilmesini talep etti.

Özel haber: Yılmaz Yigitler / Ali Abbas Yılmaz

Açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı Diyarbakır’daki tarihi Sur ilçesi Melik Ahmet Caddesi’nin iki yıl önce tamamlanan sokak sağlıklaştırma çalışmalarından sonra yapımı tamamlanmıştı. Ancak iki yıl aradan geçmeden yol bozuldu ve Melik Ahmet caddesin de tadilat tekrar başladı. Çalışmaların yapıldığı caddede esnaf yol yapımının sağlıksız yapıldığını dile getirdi. Esnaf, yol yapımı başlamadan önce kendilerinden görüş alınması gerektiğini belirterek yol yapımının kendilerini mağdur ettiklerini ifade etti.

ss-001.png

Zamanlama yanlış

Melik Ahmet Caddesi esnaflarından Ali Bakan: “4 yıldır bu esnaf, baştan sona kadar bu çileyi çekiyor. Millet kira veriyor, bu kiralar hep zarar, hep eksi hep eksi. Bugün de yine eksidir. Burası yapılmadan önce 50 tane esnaf alaydı, bir görüş alışverişinde bulunaydı. Bunun ne zaman, hangi süre içerisinde yapalım. Doğru mu değil mi? Aziz mübarek günüdür, esnaf alışveriş yapacak, halk ihtiyaçların karşılayacak” dedi.

ali-bakan.png

Memleket için iyi şeyler yaptığına inanıyoruz

Vekilleri eleştiren Medeni Kırboğa şöyle konuştu: Sayın Valimiz, birçok insan sever ya da sevmez, kimi kayyum olarak görür, kimi Belediye Başkanı olarak görür, kimi Vali olarak görür. Bu memleket için bir şeyler yapmaya çalışıyor, yaptığına da inanıyoruz. Madem Vali Bey’in yaptığı bu güzel işler ki, umarım sonuna kadar denetler ve iyi bir şekilde bu işin hakkından çıkarlar. Vali Bey varsa yapıyorsa o zaman vekillerin Diyarbakır’da bir hizmet amacı olmaması lazım. Bence vekilliği bıraksınlar. Vali ile biten bir şeyse bence gerek kalmıyor.”

medeni-kirboga.png

İnsan doğrunun yanında olur, yanlışın yanında olmaz

Esnafa danışılmamasına sitem eden Mehmet Yiğiter: Bir esnafa danışmıyorsunuz, böyle bir şey yapacağız, sizin için bir hizmettir, siz ne diyorsunuz? İnsan doğrunun yanında olur, yanlışın yanında olmaz. Herkes kendi cebini düşünüyor, bu yanlıştır. Biz bunları helal etmiyoruz, isterse benim babam olsun” diye konuştu.

mehmet-yigiter.png

Diyarbakır’ın tarihi Sur İlçesi’nin Melik Ahmet Caddesi’nde 2 yılı aşkın bir süre önce başlayan sokak sağlıklaştırma çalışmaları sonunda 17 Mart 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılışı yapılmıştı.

Ardından birkaç ay geçtikten sonra Melik Ahmet Caddesi’nin taşları yerinden oynamaya başladı. 2 yıl sonraki tadilata kadar da taşları yer yer yerinden çıkan cadde yolu esnafa ve sürücülere zor anlar yaşattı. Caddedeki sorunun giderilmesi için tadilat çalışmalarının yapılması esnafın da talebiydi ve nihayetinde çalışmalar birkaç hafta önce başlatıldı. Ama bu sefer de esnaflar çalışmaların zamanlamasından dert yandı. Ramazan günlerine denk gelen çalışmalar Melik Ahmet Caddesi esnafının eleştirilerine konu oldu.

melikahmet2.png

Tadilat çalışmalarının ihtiyaç olduğunu ve sorunun giderilmesi noktasında olumlu karşıladıklarını belirten esnaflar, çalışmaların zamanlamasına ve öncesinde esnafın görüşüne başvurulmamasına sitem ettiler.

Ramazan ayında tamir: Zamanlaması yanlış

Melik Ahmet Caddesi esnaflarından Ali Bakan, çalışmaların zamanlamasının yanlış olduğuna işaret ederek şunları söyledi: “Şimdi bu yol yapılmadan önce esnafın bir görüşü alınırdı. Aziz mübarek gündür, bayram geliyor, halk alışverişte yapacak. Bu esnaf4 yıldır bu çileleri çekiyor. Bir taraftan olaylar oldu, 6 ay kapalı kaldı. Sokağa çıkma yasakları oldu. Ardından tamire aldılar. Bir sezon da o şekilde gitti. 4 yıldır bu esnaf, baştan sona kadar bu çileyi çekiyor. Millet kira veriyor, bu kiralar hep zarar, hep eksi hep eksi. Bugün de yine eksidir. Burası yapılmadan önce 50 tane esnaf alaydı, bir görüş alışverişinde bulunaydı. Bunun ne zaman, hangi süre içerisinde yapalım. Doğru mu değil mi? Aziz mübarek günüdür, esnaf alışveriş yapacak, halk ihtiyaçların karşılayacak. Yok, kardeşim yok. Getirmiş burayı bu saatte bu ortamda bu Ramazan ayında tamire alıyor. Zamanlaması yanlış. Şimdi bir de aynı taşları koyuyor. Buraya asfalt yapsaydı 2 günde biterdi. Esnaf da rahat edecekti. Halk da güzel güzel alışverişini yapıp gidecekti. Nedir, burada insanın görüşleri nazarı itibara alınmıyor. Yanlıştır bu. Buyurun araç giremiyor, halk giremiyor. Ramazandır, ihtiyaçlarını karşılayacak halk, karşılayamıyor. Esnaf da iş yapamıyor, kira veriyor. Yazıktır, günahtır. 4 yıldır biz bunları çekiyoruz.”

cc-002.png

‘Bu memleket için bir şeyler yaptığına inanıyoruz’

Milletvekillerini eleştiren ve Vali Güzeloğlu’nun yaptığı hizmetlerden duyduğu memnuniyeti dile getiren Melik Ahmet esnafı Medeni Kırboğa, “Caddenin halini görüyorsunuz, Diyarbakır’da 11 tane milletvekili var. Bunun AK Partisi, HDP’si diye bir şey yoktur. Bu topluma bu halka hizmet edecek bir tane vekil yok. Vekillerin şuan yaptığı tek bir şey vardır rant. Kendi akrabasını kendi ailesini nasıl işe sokayım, nasıl ihale alayım bunların derdinde. Memleketin derdinde hiçbir vekil yoktur. Sayın Valimiz, birçok insan sever ya da sevmez, kimi kayyum olarak görür, kimi Belediye Başkanı olarak görür, kimi Vali olarak görür. Bu memleket için bir şeyler yapmaya çalışıyor, yaptığına da inanıyoruz. Madem Vali Bey’in yaptığı bu güzel işler ki, umarım sonuna kadar denetler ve iyi bir şekilde bu işin hakkından çıkarlar. Vali Bey varsa yapıyorsa o zaman vekillerin Diyarbakır’da bir hizmet amacı olmaması lazım. Bence vekilliği bıraksınlar. Vali ile biten bir şeyse bence gerek kalmıyor. Bu yol 2 sene önce yapıldığında ben bizzat Cumali Atilla Bey’in Kongre Merkezi’nde yaptığı bir konuşma vardı. Bizler de panele katıldık, konuştuk. Şöyle bir sorum oldu kendisine: Sur’u gördünüz mü? ‘Evet dedi, gece gittim, gördüm’. Ben şöyle bir şey söyledim, sizin deyiminizle o zaman bizim Diyarbakır’ın meşhur bir lafı var: Gündüz giremediğin bir yere gece girdim. Girmişseniz, sokakları görmüşseniz ve içiniz rahatsa diyecek bir şey yok. O dönemler defalarca mail attık. Özellikle Bakanlara, Caddenin kaldırımlarının taşlarının iyi yapılmadığını dile getirdik ama hiçbir şekilde taleplerimiz karşılanmadı. Bir günden bir güne yetkililerin biri de gelip bir esnafla konuşmadı. Esnafların talebini almadılar, nasıl yapabiliriz diye. Sonuçta burada hizmet verenler esnaflardır. Onca dilekçemize rağmen hiçbir şekilde bir dönüş yapılmadı. Umarım bu defa çok iyi bir şekilde bu yol son olarak yapılır.” İfadelerini kullandı.

‘Hizmet yapmış benim başım gözüm üstüne ama hakkın yolundan şaşmayınız’

1982 yılından beri Melik Ahmet Mahallesinde esnaflık yapan Mehmet Yiğiter ise çalışma öncesi esnafın görüşünün alınmamasına tepki göstererek şunları söyledi: “Çok gelmiş geçmiş yönetimler de gördük. Burası daha önce asfalttı. Asfalttan sonra taş oldu. Velhasıl gelen giden herkes burayı karıştırdı. En güzel bir şey 80’li yıllarda yapılan büyük bir kanalizasyon burada açıldı. Tahmin edersem SHP dönemiydi. O gün bu gündür bu kanalizasyon çok güzel faaliyet gösteriyor. Bundan 4 sene önce bir karar alındı bu şehirde böyle bir değişiklik yapılacak, tamam güzel. Taşları kaldırdılar, aynı bu taşlardandı, onun yerine yeni taşlar getirdiler. Şu kaldırımdaki taşlar Ahmet Bilgin zamanında yapılan taşların aynısıydı. Boşu boşuna o taşları kırdılar ve aynı taşları getirip taktılar. Benim zoruma giden, burada 40 yıllık ağacım vardı, onu kestiler. Okulun orada ağaç dikmiştik 1994’te; ağaçlar yola da gelmiyor, her tarafa gölgelik veriyordu, o ağacı niye kestiniz? İnsan mantıken biraz düşünür, bir ağacı neden kesiyorsun? Geçen sene bin 250 TL’ye ağaç diktiler ve o ağaçlar kurudu. Şimdi başka bir ağaç getirip diktiler. Bu akıl bilmiyorum nerededir? Gelip bir şey danışmıyorsunuz. Bir esnafa danışmıyorsunuz, böyle bir şey yapacağız, sizin için bir hizmettir, siz ne diyorsunuz? İnsan doğrunun yanında olur, yanlışın yanında olmaz. Herkes kendi cebini düşünüyor, bu yanlıştır. Biz bunları helal etmiyoruz, isterse benim babam olsun. Burası 15 gündür böyle, ondan önce 4 gün burası kapanmıştı.Ondan sonra 3 gün daha kapandı. Oldu bir haftadır burası kapanmış. Bir buçuk aydır buranın ihalesi verilmiş. Peki, bu kısıtlama günlerinde niye burayı yapmadınız? Sur içi esnafları zaten mahvolduk. Daha önce burada olaylar yaşandı, dükkânlarımız 103 gün kapandı. Şimdi yine bu hikâye. Bu nedir, neyin nesidir. İsterse benim babam olsun helal etmiyorum. Hizmet yapmış benim başım gözüm üstüne ama hakkın yolundan şaşmayınız.”

Bu arada Büyükşehir Belediyesi, iki yıl önce Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan ancak kullanılamaz hale gelen Melik Ahmet Caddesinin yapımını üstlendi. Büyükşehir Belediyesinin, caddede başlattığı hummalı çalışmalar sürüyor. Melik Ahmet Caddesinin bayrama yetiştirilmesi bekleniyor.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum