VİDEO - Mesleğe karşı duyarlılık yok!

VİDEO - Mesleğe karşı duyarlılık yok!
Diyarbakır’da çömlekçilik mesleğini bütün zorluklara rağmen ayakta tutmaya çalışan Çömlek Ustası Ahmet Özkalkan, “En iyi şekilde üretim yapmaya çalışıyorum, ama artık bu mesleğe karşı bir duyarlılık kalmadı” dedi.

Mahsum Kara

TİGRİS HABER - Çömlekçilik zanaatı, gün geçtikçe unutulan meslekler arasında yer alıyor. Günümüzde çömlekçilik mesleği yok denecek kadar azaldı. Gelişen teknoloji ve fabrikasyon ürünlere karşı mesleği devam ettiren çömlek ustaları sayesinde ayakta kalmaya çalışıyor. Sayıları oldukça azalan çömlek ustaları, mesleği ayakta tutmak için büyük mücadele veriyor. Diyarbakır’da 12 yıldır, 25 metrekarelik dükkânda çömlek üretimi yapan Mehmet Özkalkan’da çömlekçilik mesleğini ayakta tutmaya çalışan ustalardan. Sur içinde Dört Ayaklı Minare’nin bulunduğu Yenikapı sokakta çömlek üretimi ve satışı yapan 45 yaşındaki Ahmet Özkalkan, yıllardır 5 ilden getirttiği topraktan ürettiği; hediyelik eşya, fincan takımları, testi, güveç kapları ve buna benzer birçok eşyayı satarak hem geçimini sağlıyor hem de mesleğini ayakta tutmaya çalışıyor.

Toprağı tanımak için Türkiye’nin her yerini dolaştım

Toprağı daha iyi tanımak, mesleği daha iyi icra etmek için Türkiye’nin her yerini dolaştığını ifade eden Özkalkan, “ Her bölge toprağının ayrı bir özelliği var. En iyi şekilde üretim yapmaya çalışıyorum ama artık bu mesleğe karşı bir duyarlılık kalmadı. Artık fabrikasyon ürünleri çoğalmaya başladı. Herkes bu fabrikasyon ürünleri satmaya başladı. Hal böyle olunca bizim satışlarımız bu durumdan etkileniyor ve emeğimiz heba oluyor. Benim yaptığım bütün ürünler el yapımı, bu mesleğin sırrı zaten el yapımı olmasından geliyor” diye konuştu.

comlek4.jpg

Satış yapamıyoruz

Ekonomik sorunlardan dolayı gün geçtikçe zorlandığını söyleyen Özkalkan, “Ürettiğimiz bu ürünler hiçbir yerde yok. Ben, 5 ilin toprağını alıp, işletip çömlekten farklı ürünler yapıyorum. Hediyelik eşya, fincan takımları, testi, güveç kapları gibi ürünleri üretiyorum. Artık bunların bile kalitesiz el yapımı olmayan taklitleri ortaya çıktı. Herkes bu ürünleri sattığı için biz satış yapamıyoruz. Bu durum bizim hem ekonomimizi hem de mesleğimizi etkiliyor” dedi.

comlek2.jpg

Tek başıma mücadele veriyorum

Mesleği öğretmek, üretimi daha kaliteli yapmak için birkaç yıl önce atölye açtıktan sonra ekonomik nedenlerden ötürü kapatmak zorunda kaldığını belirten Özkalkan, “Malzeme aldım, usta getirdim ama zarar ettim, devam etmekte zorlandım. Üç ay denedim ama sonuç alamadım. Masrafları karşılamakta zorlandım ve devam edemedim. Hiçbir destekte göremedim, nereye başvuru yaptımsa dönüş alamadım. Tek başıma mücadele veriyorum. Birçok ilden sipariş geliyor onları tek başıma yetiştirmeye çalışıyorum” ifadelerine yer verdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum