VİDEO - Mezopotamya Gurme Fuarı açıldı

VİDEO - Mezopotamya Gurme Fuarı açıldı
Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı, Diyarbakır’da açıldı. Rize'nin onur konuğu olduğu fuara katılan Vali Münir Karaloğlu, Güleç Köy standını ziyaret etti. Karaloğlu, katkısız salça, reçel, pekmez üreten kadınları alkışladı.

TİGRİS HABER - Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı, Diyarbakır Fuar Alanı’nda açıldı. Açılışa Trabzon, Rize, Kars, Erzurum, Kayseri ve diğer illerden onlarca üretici katıldı. Fuarın onur konuğu Rize olduğu için fuar, tulum ve Rize Halk Oyunları’nın gösterisi ile başladı. Diyarbakır Dengbêj Evi’nden fuara katılan dengbêjler de klamlar seslendirdi.  Fuara, Rize Valisi Kemal Çeber ile CHP’li Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in yanı sıra, birçok ilden sivil toplum örgütünün temsilcisi de katıldı.

fuar-tigris1.jpeg

Diyarbakır İş İnsanları Derneği (DİSİAD) yönetim kurulu ve istişare kurulu üyeleri fuarda yerel ve organik ürünleri ile dikkat çeken Güleçköy standını ziyaret ederek, başarı dilediler.

Rize’ye özel teşekkür

Fuarın açılış töreninde konuşan Vali Münir Karaloğlu, katılımcılara tek tek teşekkür etti. Diyarbakır’ın 12 bin 500 yıllık tarihine dikkat çeken Karaloğlu, “Biz Diyarbakır’ı gastronomi bakımından tarif ederken, ‘insanlığın lezzet serüveninin başladığı yer’ diyoruz. Bunu tesadüfen söylemiyoruz. İnsanoğlu yerleşik hayata bu coğrafyada geçti. İnsanoğlu ilk buğdayı, mercimeği bu topraklarda yetiştirdi” dedi.

fuar-tigris2.jpeg

Mezopotamya Gurme fuarı ilginç bir açılışa sahne oldu. Gültekin peynirciliğin ürettiği metrelerce uzunluktaki örgü peyniri, açılış kurdelesi ile birlikte kesildi. Protokol kesimden sonra aynı zamanda peynirin tadına bakmayı ihmal etmedi.

İlişkileri geliştirelim

Dünya ülkelerinin yıllardır gastronomiden para kazandığını belirten Karaloğlu, Türkiye’de bunun farkına geç varıldığını ifade etti. Karaloğlu, şöyle devam etti: “Biz elimizdeki değerlerin yeni yeni farkına varıyoruz. Bütün şehirler, yeni yeni değerlerimizin farkına varıyor. Dünya gastronomiden yıllardır, para kazanıyor, biz yeni yeni fark ediyoruz. Destek veren, katkı veren, katılan bütün dostlara Diyarbakır Valisi olarak teşekkür ediyorum. Elbette en önemli teşekkürümüz onur konuğumuz, yağmurun, çayın, yeşilin şehri Rize’ye, Rize’nin değerli valisine. İnşallah Karadeniz ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi arasındaki ilişkileri de geliştirmiş oluruz.”

fuar-tigris5.jpeg

Gurme fuarının açılışına kent merkezinin dışında 50 ilden misafirlerde vardı. Rize’nin onur konuğu olduğu fuara Rize Valisi de katıldı. Açılışa katılan protokol.

Vali alkışladı

Konuşmaların ardından Vali Münir Karaloğlu standları gezerek bilgi aldı. Karaloğlu, kadınların el emeği ile ürettiği Güleç, reçel, pekmez, kuru domates, turşu ve diğer ürünlerin bulunduğu Güleç Köy standını da ziyaret etti. Güleç Köy Kurucusu Özlem Külahci, Karaloğlu’na ürettiği ürünler ve üretim aşaması ile ilgili bilgi verdi. Karaloğlu, kadınların üretime katılmasını teşvik eden Güleç Köy’ü alkışladı.

fuar-tigris7.jpeg

Sur ilçe Kaymakamı Abdullah Çiftçi ve beraberindekiler Güleçköy standını ziyaret ederek, firma yetkilisi Özlem Külahçi den doğal ve organik ürünler ile ilgili bilgi aldı.

 ‘Fiyatları uygun tutuyoruz’

Tigris Haber’e konuşan Özlem Külahçi, Güleç Köy’de kadınların istihdam edildiğini ifade etti. Fuara katılanların Güleç Köy standına yoğun ilgi gösterdiğini belirten Külahçi, şunları söyledi: “Birinci gün olmasına rağmen gayet iyi. Biz pandemiden dolayı katılımı fazla beklemiyorduk, ama şuanda yoğun bir kalabalık var. Bu da sevindirici. İnsanlar pandemiden dolayı katkısız ürünleri tercih ediyorlar. Biz de katkısız ürünleri ön plana çıkarmak için kadınlarla beraber hareket ediyoruz. Bütün ürünlerimiz katkısız. Fiyatları, ulaşılabilir olması açısından uygun tutuyoruz.”

fuar-tigris9.jpeg

Ziyaretçilerin en fazla ziyaret ettiği standlardan biri organik ürünleriyle bilinen Güleçköy standı oldu. Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu eşi ile birlikte Güleçköy ürünlerini inceleyerek, firma yetkilisi Özlem Külahçi'dan ürünlerle ilgili bilgi aldı.

(Tigris Haber)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.