VİDEO - Munzur’da zipline heyecanı

VİDEO - Munzur’da zipline heyecanı
Bazı yol hikâyeleri vardır. Unutulmaz. Bunlardan biri de Munzur Gözelerdir. Dersim tarihi ve coğrafi güzellikleriyle insanların ilgisini çekmeye devam ediyor.

Mümin Ağcakaya - Özel

TİGRİS HABER - Bazı yol hikâyeleri vardır. Unutulmaz. Bunlardan biri de Munzur Gözelerdir. Dersim tarihi ve coğrafi güzellikleriyle insanların ilgisini çekmeye devam ediyor. Munzur vadisinde yapılan rafting sonra Munzur üzerinde kurulan zipline de bölgeyi görmeye gelenlerin gözdesi oldu.

Her yıl yaz aylarında yurt dışından ve yurt içinden gelenlerin akınına uğrayan Dersim; pandeminin getirdiği kısıtlama ve yasakların gevşetilmesiyle birlikte turlarla veya özel araçlarla gelenler tarafından yeniden canlanmaya başladı.

Dersime gelenler önce kentin simgesi durumuna gelen Pir Sultan, Seyit Rıza anıtlarını ve Cem Evini ziyaret ettikten sonra; genellikle gidecekleri güzergâhları olan Ovacık’a ve Munzur’un kaynağı olan Gözelere doğru yola çıkıyorlar.

seyit-riza-tigris.jpg

Bir tarafı Munzur bir tarafı dağlarla çevrilmiş olan, iki arabanın yan yana zor geçeceği uzun ve virajlı yolculuktan sonra Munzur’un gözelerine varıyorlar. Gözelerde Munzur dağlarının bağrından gelen; buz gibi bembeyaz köpükler çıkararak kaynayan suyu görenler şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar. Bir de suya ellerini daldırdıklarında ve bir avuç içtiklerinde suyun tadı ve soğukluğu onları bir kez daha şaşkınlığa uğratıyor.

Gözelere geldiğiniz zaman, eğer yanınızda rehberiniz olmasa da; Munzur Baba efsanesini anlatacak birçok insan var. Ayrıca bu efsaneyi kısaca anlatan bir tabelada bulunmaktadır. Tabelada efsane şöyle anlatılıyor;

“Ovacık ilçesi Ziyaret Köyü civarında yaşayan bir ağa ile Munzur isminde bir çobanın hikâyesidir.

Munzurun ağası Haç zamanı Hacca gitmiş.

Ağa Hac’da iken Munzur bir gün ağanın hanımının yanına gelir ve;

Munzur Gözeleri’nin efsanesi

‘Hatun ağamın canı sıcak helva ister, helva yap da götüreyim’ der. Ağanın hanımı önce şaşırır donra ‘herhalde çobanın canı helva yemek istiyor, kendisine helva yapayım da yesin’ diyerek helvayı pişirir ve bir bohçanın içinde Munzur’a verir.

dersim-tigris.jpg

Munzur göz açıp kapayıncaya kadar helvayı ağaya götürür. Ağa Munzur’u Hac’da karşısında görünce şaşırır. Munzur: ‘Ağam canın sıcak helva çekmişti, sana sıcak helva getirdim’ der ve elindeki bohçayı verir. Ağa bohçayı açar, sıcak helvayı görünce şaşırır. Munzur’a bir şey söylemek ister ancak Munzur orada değildir. Hac’dan köyüne dönen ağayı köylüler topluca karşılamaya giderler. Munzur da elindeki süt dolu bakraçla birlikte köylülerin arkasından yürümeye başlar.

Herkes ağaya yaklaşıp elini öpmek ister. Ağa Munzur’u göstererek; ‘Asıl eli öpülecek kişi Munzur’dur’ der halkla birlikte Munzur’a doğru koşar. Bunu gören Munzur panik içinde dağlara doğru kaçmaya başlar. Bu koşma sırasında Munzur’un elindeki bakraçtaki süt etrafa dökülür. Ve döküldüğü her yerde süt gibi bembeyaz sular fışkırır. Munzur da kayalarda kaybolur gider. İşte Munzur suyunun fışkırdığı bu yerler Munzur suyunun doğduğu gözelerdir.”

Efsaneye göre Munzur Babanın suya kaynaklık eden efsaneyi dinledikten sonra gözelerden fışkıran suyun birleşerek nehre nasıl dönüştüğüne tanık oluyorlar. İnsanı büyüleyen bu atmosferden kendini kurtaranlar bu güzellikleri geride bırakarak yola çıktıklarında kendilerinden bir parça geride kalmış gibi hissediyorlar.

dersim-tigris1.jpg

Zipline ve adrenalin

Son zamanlarda Munzur üzerinde misafirlerine turizm kentlerindekine benzer hizmetler sunmak için yeni tesisler yapılıyor. Bunlardan biri de Munzur nehri ve vadisi üzerinde yapılan campingdi. Buna eklenen zipline de adrenelini yükseltmek isteyenler için çok güzel bir aktivite oldu. Nehrin iki yakası arasında gerilen çelik halatlar üzerinden kayarak karşıya geçmek adrenalini daha da yükseltmek isteyenler için iyi bir fırsat oldu. Oldukça ilgi çeken zipline, bu heyecanı yaşamak isteyenlerin uğrak yeri haline geldi.

dersim-tigris3.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.