VİDEO - "Newroz kutlamaları, dil için referanduma dönüşmeli"

VİDEO - "Newroz kutlamaları, dil için referanduma dönüşmeli"
Kürt Dil ve Kültür Ağı ile Kürt Dil Platformu, Mart ayında kutlanacak Newroz Bayramı’nın Kürtçenin resmi dil olması için referanduma dönüşmesini istedi.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - Kürt Dil ve Kültür Ağı ile Kürt Dil Platformu, 21 Şubat Dünya Anadil günü nedeniyle toplantı düzenlendi. Toplantıya siyasi parti temsilcileri, milletvekilleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Toplantıda, Kürtçe’nin önündeki engellerin kaldırılması için yapılması gerekenlerle ilgili görüş alışverişinde bulunuldu. HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, Kürtçenin eğitim ve resmi dil olarak kabul etmesini isteyerek, "Çocuklarınızla her alanda Kürtçe konuşun" çağrısı yaptı. 

Konuşmalar Kürtçe için yapılacak

MED-DER Eşbaşkanı Şilan Elmas Kan ise, 21 Şubat kampanyasının sonlanmasının ardından Kürtçe için çalışmalar sürmesi gerektiğini vurguladı. Kan, Mart ayında kutlanacak Newroz Bayramı’nın Kürtçenin resmi dil olması için referanduma dönüşmesi gerektiğini söyledi. Kan, “Sadece bir kentte değil tüm Newroz kutlamalarının yapıldığı kentlerde en önemli başlık Kürtçe olmalı. Sadece siyasetçiler değil bütün yazar, aydın, şair, Seyda, sanatçı ve şahıslar Newroz kutlamalarında dil üzerine konuşmalı.”

Festival düzenlenecek

macin-tigris.jpg

Tigris Haber’e konuşan HDP Şanlıurfa Milletvekili Nusrettin Maçin, dünyada 21 Şubat’ın Dünya Anadil Günü olarak kutlandığını söyledi. Türkiye’de Kürtçenin önündeki yasakların devam ettiğini belirten Maçin, “Bu platform asimilasyonu önlemek, dilin tüm alanlarında konuşulması için kuruldu. 2022 yılında yürütülecek çalışmanın yol haritası da çıkarıldı” dedi. Maçin, Milli Eğitim Bakanlığı’na defalarca kaç kişinin Kürtçeyi seçmeli ders olarak tercih ettiğini sorduklarını ancak yanıt alamadıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Kürtçenin gelişmesi için bütün illerde çalışmalarımız sürecek. Sadece Kürt kadınlarının katıldığı bir toplantı organize edeceğiz. Onların görüşlerini de alacağız. Bundan sonra bu dilin yaşaması için neler yapılması gerekiyor. Bunları değerlendireceğiz. Geniş bir dil festivali yapmayı planlıyoruz.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.