VİDEO - Okulların açılmasına sayılı günler kaldı, ortada bina yok!

VİDEO - Okulların açılmasına sayılı günler kaldı, ortada bina yok!
Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi’nde Alipınar İlkokulu’nun binası yenilenmek üzere yıkıldı. Yıkımın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, yeni okul binası inşa edilmedi.

Gönül Morkoç - Özel

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi’nde Alipınar İlkokulu’nun binası yenilenmek üzere yıkıldı. Yıkımın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, yeni okul binası inşa edilmedi. Okula giden 700’e yakın öğrenci bitişikteki ortaokula aktarılacak. Bu kez de ortaokul öğrencileri için belirsizlik başladı. Okulların açılmasına 20 gün kalmasına rağmen öğrencilerin nerede eğitim göreceği belli değil.

Geçtiğimiz yıl ocak ayında merkez üssü Elazığ'ın Sivrice İlçesi olan 6, 8 şiddetindeki deprem 44 kişinin ölümüne binlerce kişinin yaralanmasına neden oldu. Yaşanan felaket, Diyarbakır, Adıyaman ve Tunceli gibi illerde de hissedildi. Ancak deprem Diyarbakır'da bazı ev ve okullarda hasara neden oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı ekipler kentin farklı bölgelerinde yaptıkları incelemede Faik Ali Ortaokulu, Alipınar İlkokulu, Çelebi Eser Ortaokulu, Seyrantepe İlkokulu ve Ortaokulu, İnönü İlkokulu hakkında yıkım kararı verildi. Bu kapsamda Alipınar Mahallesi’ndeki Alipınar İlkokulu da yıkıldı. Okulda eğitim gören 700 öğrenci, geçen yıl Hüseyin Uluğ İlkokulu’na yönlendirildi. Ancak geçen yıl pandemiden dolayı uzaktan eğitim gören, öğrenciler okula gitmediği için ciddi bir zorlukla karşılaşmadı.

20 gün sonra okul açılacak, bina yok

Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıklamasına göre 6 Eylül’de Türkiye genelinde eğitim ve öğretimin başlaması hedefleniyor. Ancak, geçen yıl yıkımı yapılan Alipınar İlkokulu binasının inşaatına henüz başlanmadı. Yıkılan binanın bahçesi adeta çöp alanına döndü. Geçen yıl Hüseyin Uluğ İlkokulu’na yönlendirilen öğrencilerin bu yıl, Alipar İlkokulu’nun bitişiğindeki Alipınar Ortaokulu’na gönderilmesi bekleniyor. Ancak, bu formül de sorunu çözmeye yetmedi, çünkü bu kez de ortaokul öğrencilerinin başka bir okula gönderilmesi gündeme geldi.

Muhtar çözüm bekliyor, veliler endişeli

Körhat Mahalle muhtarı Şeyhmus Deviren, okul inşaatı bitmediği için velilerin mağdur olduğunu söyledi. Mahallede yoksulluğun had safhada olduğuna dikkat çeken Deviren, “Velilerin ekonomik imkânları kötü, servis tutma imkânları yok. Ortaokul öğrencileri için en yakın Diyarbakır Lisesi ve Celal Güzelses Lisesi var. Çocuklar yürüyerek nasıl gidip gelecek buraya? Veliler sürekli beni sıkıştırıyor. Ancak, Milli Eğitim Müdürlüğü okulun seneye kadar biteceğini söylüyor” dedi.

Çocukları Alipınar İlkokulu’nda okuyan Vedat Kutay ile Kadri Aslan da sorunun bir an önce çözülmesi istiyor.

Milli Eğitim Müdürü: İhale süreci devam ediyor

İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan, kentteki bazı okulların depreme karşı güçlendirildiğini bazılarının da yıkıldığını belirtti. Öğrencilerin yıkılma riski ile karşı karşıya olan okullarda eğitim görmesinin tehlikesine işaret eden Arslan, “Yıkılan okullarımızın ihale çalışmaları devam ediyor. En kısa sürede sorunu çözeceğiz. Öğrencilerimizin yıkılma tehlikesi olan okullarda okumasına müsaade edemeyiz. Bu nedenle bazı okullarda yıkım ve güçlendirme çalışmaları başlattık” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.