VİDEO - OSB Başkanı Fidan: Pozitif ayrımcılık istiyoruz

VİDEO - OSB Başkanı Fidan: Pozitif ayrımcılık istiyoruz
Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Fidan, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisinin Diyarbakır’a olan etkilerini, kent ekonomisini, OSB’nin faaliyetlerini ve sanayicilerin beklentilerini Tigris Haber’e anlattı. 

Norşin Öncel - Özel

TİGRİS HABER - Diyarbakır Organize Sanayi Başkanı Mustafa Fidan, panedemi rağmen OSB’de rekor üretimin yapıldığını belirterek, 22 yer tahsisi yaptıklarını söyledi. Totalde 1 milyar TL’lik yatırım yapıldığını ifade eden Fidan, 2021’den umutlu olduklarını belirterek, hükümete “Diyarbakır için pozitif ayrımcılık istiyoruz” çağrısı yaptı. Fidan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile yaptıkları görüşmede ise 5. Etap sözü aldıklarını söyledi.

Fidan’a yönelttiğimiz sorular ve yanıtları şöyle: 

*2020 yılı kent ekonomisi ve sanayicileri açısından nasıl bir yıl geçirdi?

Yeni yıla girer girmez Elazığ’ın Maden İlçesi’nde deprem felaketi yaşanmıştı. Ardından Van’ın Bahçesaray İlçesi’nde çığ felaketi geldi. Ülke olarak bu yıl bize iyi gelmedi derken bu kez dünya genelinde koronavirüs pandemisi baş gösterdi. Bir belirsizlik başladı ardından. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye de ekonomik olarak kötü etkilendi. Tüm olumsuzluklara karşın biz Diyarbakır OSB’de faaliyet gösteren fabrikalar olarak üretime devam ettik. 

“Pandemiye rağmen üretim de yatırımlar da durmadı”

*Bu kötü gidişatın üretime yansıması nasıl oldu? Örneğin kapanan fabrikalar oldu mu?

Hatırlanacağı üzere Türkiye’de pandeminin tespit tarihi Mart ayıydı. Alınan tedbirler kapsamında fabrikalar iki aya yakın bir süre tamamen kapalı kaldı. Pandemiye karşı ulusal mücadele başlatan hükümetimiz diğer yandan da üretime devam edilebilmesi için bir takım ekonomik tedbirleri devreye koydu. Destek paketleri ve kira yardımları ile esnafa, sanayicilerimize yardımcı olmaya çalıştı. Üretime devam edilebilmesi için tedbir amaçlı alınan sokağa çıkma yasaklarından çalışanlar muaf tutuldu. Diyarbakır OSB’deki fabrikalar, tam da bu süreçte iki misli üretim yapmaya başladı. Hatta yakın tarihte OSB’de elektrik üretiminde rekor bir artışın yaşanmış olması da bunun bir göstergesiydi. Fabrikalar iki aylık kapalı kalmanın açığını kapatmak için vardiya halinde 24 saat çalışarak, siparişlerini yetiştirmeye çalıştı. Pandemiye rağmen yatırımlar durmadı. Diyarbakır OSB’de 22 firmaya tahsis yaptık.

“Sanayi Bakanımız 5. Etap için gerekli talimatları verdi”

*Mevcut haliyle Diyarbakır OSB’deki yer durumu nedir?

Diyarbakır sanayisi tüm olumsuzluklara rağmen gelişiyor ve büyüyor. Dolayısıyla yeni tahsisler için yeni etaplara ihtiyacımız var. Şu an 4’ncü Etap için yer tahsisleri yapılıyor. 5. Etap için de Ankara’da eski bakanımız Mehdi Eker ve Sayın Valimizin girişimiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank ile bir olumlu görüşme gerçekleştirdik. 5. Etap sözümüzü aldık ve alan rezerv çalışması hemen başlatıldı. Allah nasip ederse 2021’de 5. Etabı bitirmiş olacağız. Pandemi döneminde, yani son 8 ay içerisinde Diyarbakır OSB’ye yapılan yatırım tutarı 1 milyar TL’dir. Bu yatırımın %80’i, 2021 sonuna kadar bitmiş olacak. 

“100’ün üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz”

*Diyarbakır OSB’deki işletmeler dair bilgi verebilir misiniz? Kaç fabrika var ve hangi sektörler ağırlıkta?

Faaliyette olan 242 fabrikamız var. İnşaatı devam eden ve yer tahsis edilen 53 işletmemiz daha var. Gıda, mermer, tekstil, çelik, inşaat grupları ağırlıkta. 8 bin 500 çalışanımız var ve istihdamın yüzde 25’ini tekstil sektöründe. 

*Diyarbakır OSB’de üretilen ürünler hangi pazara hitap ediyor?

Diyarbakır, Ortadoğu’nun merkezinde. Bir tarafımızda Irak, Suriye, diğer yanda İran, Azerbaycan, Gürcistan. Suriye’de savaş bitince o bölgeye ürün yetiştirmekte sıkıntı çekilecek. Diyarbakır OSB’den 100’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Diyarbakır’ı istihdam üssü yapma gibi bir hedefimiz var. 

“Gelin Diyarbakır’a yatırım yapın”

*Yatırım yapanlara bakıldığında çoğunluğunu yerli iş insanları mı oluşuyor?

Bu bölgeye en çok yatırımı yapan Diyarbakırlılardır. Oysa Diyarbakır’a Diyarbakırlı yatırımcıdan çok dışarıdan yatırımcıların gelmesi lazım. Çünkü batıda işçilik maliyeti arttı. Burada genç nüfusumuz çok fazla. Devletin sağladığı birçok kolaylıklar da var burada. Birçok iş insanımız başka yerlere yatırım yapıyor. Gelip buraya yatırım yapsınlar. 

“Devletten pozitif ayrımcılık bekliyoruz”

*Sanayicilerimizin sıkıntıları ve beklentileri nelerdir?

Sanayicilerimiz özellikle finansa erişim konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşıyor. Özellikle bankalar, bu zorlu süreçte sanayicileri çok sıkıştırıyor. Kredi kullanımında kısıtlamalar getiriyorlar, limitleri düşürüyorlar. Devletin Diyarbakır’a pozitif ayrımcılık tanıması lazım. Devletin sanayicilere daha çok destek vermesi lazım. Çünkü Türkiye’yi ayakta tutacak tek şey üretim ve üretmektir. Bunun yolu da sanayiden geçiyor. Sanayi bir kentin kalbidir ve Türkiye’nin gülen yüzüdür.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum