VİDEO - OSB’nin Mavi liste adayı Fidan: Önceliğimiz istihdam olacak

VİDEO - OSB’nin Mavi liste adayı Fidan: Önceliğimiz istihdam olacak
Diyarbakır Organize ve Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Mustafa Fidan, kentteki işsizliğin can alıcı noktaya geldiğini söyledi.

Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Fidan, “Kentimizde 1 milyona yakın genç nüfus var. Seçilmemiz durumunda birinci önceliğimiz istihdam, ikinci aşamada ise ihracat ve yatırım olacak. Tek gayemiz kentin tüm birleşenleriyle işbirliği yapıp işsizliği asgari düzeye düşürmektir ” dedi.

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi (DOSB) 14 Mayıs’ta seçimlere gidecek. Seçimde üç liste yarışıyor.  Listelerden biri de Mustafa Fidan başkanlığındaki Mavi Liste. Fidan, seçilmeleri durumunda kentteki işsizlik oranlarını azaltacak projeler gerçekleştireceklerini söyledi.

4 yılda iyi işlere imza attık

Mayıs 2018’de göreve geldiklerini anlatan Fidan, 4 yıllık süreçte iyi işlere imza attıklarını söyledi.  Fidan, “Örneğin, 4 yılda yatırım yapanların oranı %37 arttı. 6500 olan istihdam sayısı 13.000 bine yükseldi.  İhracatımız 2018’de 216 milyon 24 bin 42 dolar iken 2021’de 394 milyon 536 bin dolara ulaştı.  2022’nin ilk çeyreğinde de ise tüm zamanların rekoru kırıldı. 2021’de 45 milyon 823 bin 520 dolar olan ihracat, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 40 artarak 63 milyon 963 bin 70 dolara yükseldi.”

fidan-tigris2.jpg

Diyarbakır Organize ve Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Mustafa Fidan

Gerçekleri konuşmamız lazım

Seçilmeleri durumunda yapacaklarını anlatan Fidan, “Bizim gerçekleri konuşmamız lazım. Biz bir siyasi parti değiliz. Bizim görevimiz sanayiciye, sanayiye hizmet etmek. Biz, sanayide ne kadar daha çok yatırım yapabiliriz, ne kadar daha çok istihdamı artırabiliriz, bizim asli görevlerimizden biri budur. Bir diğer görevimizde sanayicileri sanayi ile kaynaştırmak, sanayiciye deha çok ihracat yaptırabilmek. Size geldiğimizde neler yapabileceğimizi anlatayım. Biz 4 yılda sanayicilerimizi yurt içi ve yurt dışı fuarlara götürdük. Bu fuarların faydasını da sanayici gördü. Şuan da bizim bir konferans salonumuz yapılıyor. Daha çok sanayiciyi dışarıya götürmektense, dışarıdaki pazarı buraya getirmek istiyoruz. Afrika ve Ortadoğu pazarı bizim için önemli. Buralarda bizim bir sanayicimiz satış yaparsa bizim için büyük bir başarıdır. Bakın Afrika pazarı için, biz İstanbul’da 32 sanayiciyi buluşturduk. Orda aldığım bilgilere göre 2 sanayicimiz Afrika pazarına yüklü miktarda mal sattı. Bunlar daha Afrika pazarına girmeyen sanayicilerimizdi. Biz bunları yapacağız” şeklinde konuştu.

Hedefimiz 20 binin üstü istihdam

Göreve geldiklerinde çalışan sayısının 6 bin 500 çıvarında olduğunu dile getiren Fidan, “Bu sayı şuan 13 binlere yaklaştı. Tabi bu sayı sadece bizim çabamızla artmadı. Devletin verdiği teşviklerle arttı. Tamam, biz hizmet ettik, çalıştık, gelen yatırımcılarla, kendi fabrikamızmış gibi ilgilendik. Yatırımcılara şehri ve OSB’mizi gezdirdik. Çünkü bir şehre bir yatırımcı geldiği zaman önce şehre bakar. Diyarbakır’ın bir albenisi var mı?. En basiti Sur bölgesine götürdük, adamlar hayran kaldı. Tarihi, dini ve kültürel yerleri gezdirdik. Sadece şehir bizden ibaret değil, bu şehrin turizm dernekleri var, bu şehrin STK’ları var, bu şehrin seçilmiş bileşenleri var. Bunlarla hep birlikte hareket ettik ve hep birlikte hareket etmeye çalışacağız. Biz bu sayıyı nasıl 13 bine çıkardıysak şimdi bunun üstüne bir şeyler koymanın zamanı. Dünyada bir tane tek Diyarbakır var, ada bana göre Türkiye’nin en güzel şehri.”

Başka bir şehirde yatırım yapacaktılar

Türkiye’nin en büyük yem fabrikasının Diyarbakır’da açıldığını hatırlatan Fidan, “Geçen sene bir temel atma töreni yaptık. Sanayi bakanımızda geldi. Türkiye’nin en büyük yem fabrikasını Diyarbakır’da yaptık. O zaman 250 milyonluk bir yatırımdı, şuan ki bedeli 450 milyon. Bakın Altın Yıldız, Beymen, adamlar bu gün Diyarbakır’a yatırıma geldi. Bunlar daha önce başka bir şehir de yatırım yapma kararı aldılar. Biz onlarla görüştük, istişareler yaptık, bunlar bu yeri iptal edip Diyarbakır’da yatırım kararı aldılar. Bu fabrika devreye girdiği zaman 2 bin kişi çalışacak. Bu 2 bin kişi kimdir, hepsi bizim şehrin çocuklarıdır. 2 bin kişi demek aylık 10 milyon TL’nin bu şehrin ekonomisine katkısı demektir. Hala görüştüğümüz yerler var. Biz gelmezsek bile bu şehir için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Gelen yönetime desteğe hazırız. Bizim amacımız 2023 e kadar burada çalışan sayısını 20 ila 22 bine çıkarmak. Buda olacak. Biz oluruz ya da başkası, bizden fikir alırlarsa elimizden geleni yaparız. Şunu da belirtmek istiyorum, seçimin, dili, dini ırkı yoktur. Seçimin tek kazananı var oda Diyarbakır olacak” ifadelerini kullandı.

İstihdam, ihracat ve yatırım

Kentin en büyük sorunlarından binin işsizlik olduğunu söyleyen Fidan, ”Diyarbakır’ın 1 milyona yakın genç bir nüfusu var. Zaten bizim istihdama ağırlık vermemizde ki sebep, gençlerimiz iş sahibi olsun, kahve köşelerinden kurtulsun. Ben niye istihdamı arttırmak istiyorum, o geçlerimiz çalışırsa herkes evine gittiğinde huzurlu ve mutlu gidecek. İşsizlik hem şehre, hem ailelere hem de ev ekonomisine zarar veriyor. Çünkü bugün bir baba evine gittiğinde çocuğuna bir şey alamıyorsa bu bizim ayıbımızdır. Bu şehirdeki STK’ların ayıbıdır. Bizim hep birlikte birlik olup bu genç nüfusu burada istihdam edip, istihdamı çoğaltmamız lazım. Bizim birinci önceliğimiz, istihdam arkasından ihracat arkasından da yatırım” şeklinde konuştu.

Batı illerinde insanlarımızın başına nelerin geldiğini gördük

Her yıl yaz aylarında binlerce kişinin mevsimlik iççi olarak batı illerine gittiğini söyleyen Fidan, “Bunları hayata geçirebilirsek insanlarımız buradan kalkıp batıya gitmez.  Batı illerinde insanlarımızın başına nelerin geldiğini gördük. Oralarda bu kardeşlerimize hakaret edildi. Neden biz burada fabrika açtığımızda o insanları çalıştırmayalım. En büyük amaçlarımızdan biri, bu şehirde yatırımı artırmak. Mevsimlik işçi batıya gideceğine, batıdan buraya işçi gelsin. Artık biz tekstil üssü olduk” dedi.

Hep birlikte şehrimizi kalkındıralım

OSB’nin tek başına işsizliği bitiremeyeceğini ifade eden Fidan, “Bu kentin seçilmiş milletvekilleri var, bu şehrin belli STK’ları var, biz hepsi ile şehrin menfaati için, şehrin geleceği için, ortak paydada buluşmak üzere elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz. Hepsine de şunu söyleyeceğiz, hep birlikte şehri kalkındıralım, istihdamı çoğaltalım. Biz kentimizi seviyoruz, başka bir Diyarbakır yok. Bu şehri kazanmak için, batıdaki yatırımcılara da sesleniyorum, gelin kentinize yatırım yapın, istihdamı artıralım ve çoğaltalım” diye konuştu.

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.