VİDEO - Paylan: Sur’da tarihe tecavüz edildi

VİDEO - Paylan: Sur’da tarihe tecavüz edildi
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Suriçi’nin tarihi dokusunun dozerlerle yok edildiğini belirterek, “Ankara’daki beton kafalılar, 5 bin yıllık Sur’un tarihine tecavüz ettiler. Sur bunu hak etmiyor” dedi.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - 4 günlük bir ziyaret için Diyarbakır’a gelen HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, gazetemizi ziyaret etti. Paylan, Diyarbakır’da ağır bir ekonomik kriz olduğuna işaret ederek, esnaf ve işverenin iflasın eşiğine geldiğini söyledi. Batı illerinde yaşanan sıkıntıları “ekonomik kriz olarak tarif eden Paylan, “Türkiye’de bir ekonomik kriz var, Diyarbakır’da ise bir ekonomik buhran var. Ekonomide ani duruş dediğimiz senaryoyu maalesef yaşıyoruz” dedi. Pahalılıktan dolayı çiftçinin tarlasına gübre atamadığını, hayvan sahiplerinin yem alamadığına dikkat çeken Paylan, “Sanayici de geçen yıl ki kısmi iyileşmeden sonra, şuan ki talep yetersizliği ve ani duruşlardan dolayı işçi çıkarıyor” dedi.

paylan-tigris.jpg

250 kilovata kadar ücretsiz elektrik

Mevcut hükümetin 84 milyondan topladığı vergileri “saray ve yandaşlara” aktardığını belirten Paylan, “ücretsiz elektrik sağlamak mümkün mü?” sorusunu şu şekilde yanıtladı: “Biz diyoruz ki bu vergilerimizden yalnızca 100 milyar TL ile  –5 yandaş müteahhide 100 milyar gidiyor- Türkiye’deki tüm evlere 250 kilovata kadar olan elektriği ücretsiz sağlayalım. Yalnızca o değil, doğalgazı da ücretsiz sağlayabiliriz. İnterneti de, suyu da ücretsiz sağlayabiliriz. Nasıl olacak. 250 kilovatın üzerinde harcamalarda, artan oranlarda tabi ki, ücretlendireceğiz. Böylece zenginden alıp yoksula aktaran bir sistemi ortaya koyacağız. Önemli olan tercihleri değiştirmek. Mesela bütçeden savaşa 300 milyar liraya yakın bir kaynak gidiyor.”

‘Öcalan ile görüşme söylentileri spekülasyon’

İmralı Cezaevi’ndeki Abdullah Öcalan ile görüşme söylentilerini “spekülasyon” olarak değerlendiren Garo Paylan, mevcut hükümetin Kürt sorunun çözeceğine inanmadığını söyledi. Paylan, “Politikanız halen Kürt düşmanlığı üzerine kuruluysa, halen binlerce Kürt siyasetçi rehine olarak cezaevinde ise ve halen Kürt düşmanlığını esas alan politikaları esas alıyorsanız, bir umut ortada yoktur. Bu iktidarın ne bu topluma huzur getirecek bir politika önerme durumu kalmıştır ne de refah sağlayacak durumu kalmıştır” dedi. Paylan, HDP ve demokrasi güçlerinin güçleneceği yeni dönemde, Kürt sorunun konuşulabileceğini ifade etti. HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, “Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılıp kendi görüşlerini açıklaması gerekiyor. Bizim partimizde eleştiri, özeleştiri zaten esastır. Hepimiz birbirimizi eleştiriyoruz parti içinde. Eğer Sayın Öcalan’ın da bir eleştirisi, övgüsü, yergisi varsa kendisi doğrudan yapmalıdır” diye konuştu.

paylan-tigris1.jpg

‘Semra Güzel taziye dilekleri yerine linç edildi’

HDP Milletvekili Semra Güzel’in basına yansıyan fotoğraflarına da değinen Paylan, şöyle devam etti: “Bir trajedi var ortada, bu trajedide bizim ona taziye dilememiz gerekirken onu linç ediyoruz. Linç ediyorlar. Bu kabul edilemez. Çözüm sürecinde HDP kolaylaştırıcı idi ama AKP sonuç olarak bu işin siyasi irade ortaya koyanıydı. O dönem bu görüşmeler doğaldı hatta AKP tarafından teşvik ediliyordu bu tür görüşmeler. Dağdan inmeler teşvik ediliyordu. Eğer çözüm süreci sürdürülebilseydi, sevgili Semra Güzel’in de nişanlısı dağdan inmişti ve şuan belki birlikte olacaktılar. Sonuç olarak ortada bir trajedi var, bu trajedide hamaset çıkarmak da ancak vicdansız insanların işi olabilir.” Paylan, mevcut ortamdan dolayı Güzel’in can güvenliğinin olmadığını sözlerine ekledi.

Suriçi’nin durumu

Suriçi’nde 2016’da yaşanan çatışmalardan dolayı, bölgenin tarihi dokusunun yok edildiğine dikkat çeken Paylan, “Sur’un bombalanması, en vahim cinayet işlendi bence, dozerlerin Sur’a girip tarihi evleri yıkması… Ben açık söyleyeyim ben Sur’a gidemiyordum. En son gittiğimde gözyaşlarına boğuldum. 5 bin yıllık tarihi dokuya beton döktüler. Bundan dolayı çok üzgünüm. Ankara’daki beton kafalılar, 5 bin yıllık Sur’un tarihine tecavüz ettiler.  Sur bunu hak etmiyor” dedi.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum