VİDEO - Pazar 'asgari ücretli' için lüks oldu

VİDEO - Pazar 'asgari ücretli' için lüks oldu
Pahalılık Diyarbakır’da çarşı –pazar fiyatlarını günlük değiştiriyor. Patatesin kilosunun 5 liraya yükseldiği semt pazarlarından alışveriş yapmak asgari ücretli için artık lüks oldu.

TİGRİS HABER - TL’deki değer kaybı, çarşı – pazardaki hareketliliği de bitirdi. Semt pazarı esnafı fiyatları günlük güncellemek zorunda.  Akşam halden 3 liraya alınan bir meyve ya da sebzenin hal fiyatı ertesi gün 4 liraya yükselince, esnaf “satamam” korkusuyla kimi zaman fiyat güncellemesi yapmıyor. Fiyatların yükselmesi hem esnafı hem de vatandaşı bezdirdi. Çarşı pazardan mikrofon uzattığımız vatandaşın görüşleri şöyle:

Zeki Aras (Vatandaş)

Pahalılık biraz var, pazar yine gıda maddelerinden daha iyi. Bir Pazar harcamasına ortalama 150 TL gidiyor. Ben 65 yaşındayım. Bugün 830 TL almışım. Ev benimdir. Bir de çocuklarda bana para veriyor. Olmazsa 800 idare olur mu. 830 ancak elektrik ve doğal gaz parasını karşılar.

pazar-tigris-1.jpg

Savaş (Pazarcı)

Fiyat her gün yükseliyor. Mesela bu dünkü malımdır. 3 TL 250 kuruştan aldım. 4 TL ye satıyorum. Bugün gittim sordum bana 4 TL’den bana toptan diyorlar. Ben alıp kaça vereyim. 4’e satamıyorum, 5 desem müşteri diyecek 5 TL ye patates mi olur. 20 torba mal satıyordum, şimdi getirmişim 7 torba. Vatandaş alamıyor ki, 5 kilo alıyordu. Şimdi 1 kilo alıyor.

Cengiz (Pazarcı)

Fiyatlar çok yüksek. Her şey iki katına çıkmış. Gün günü aratıyor. Portakal geçen sene 1 buçuktu şuan 3 kilo 10 TL. Elma geçen sene 2 TL şimdi 5 TL. Nar’da öyle. Sebebi belli fakir alamıyor, zenginin cebi zaten dolu. Asgari ücret, adam o parayla yağ mı alacak, şeker mi alacak evine ne götürecek? Un oldu iki kat ekmek olmuş 5 TL. Yani gittikçe kötüye gidiyor.

Fatma (Vatandaş)

Bir şey alınmıyor artık. Her şey çok pahalı. Eskiden 150 TL ye pazardan çıkardık artık 250- 300 anca. Gelir hiçbir zaman gideri karşılamıyor ki. Sepetimiz hala boş, biraz meyve almayı düşünüyoruz. Bakalım.

Ömer Kamçı (Vatandaş)

Çok pahalı. Eskiden gelirdik 5-6 kilo alırdık, şimdi en fazla bir yada 2 kilo alıyoruz.

pazar-tigris-2.jpg

Abdurrahim (Pazarcı)

Fiyatlar çok berbat. Gün güne, her gün gidiyoruz hala zamlı getiriyoruz. Dolar, Euro ve altınla birlikte malda yükseliyor. Lahanayı tartıyoruz, poşete bırakıyoruz, müşteri ile kavga ediyoruz.

Sait Turnacı (Vatandaş)

İyidir çok şükür. Bak adamlar geliyor bizim için sabahtan akşama kadar gelip uğraşıyorlar. Tabi ki ekmek yiyecekler. Gelirim bana yetiyor. 3 bin 500 TL alıyorum. 2 kişiyiz idare ediyoruz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.