VİDEO - Pazar esnafı Rükiye Bakış: 'Fırsat verildiğinde kadınlar her işi yapabilir'

VİDEO - Pazar esnafı Rükiye Bakış: 'Fırsat verildiğinde kadınlar her işi yapabilir'
Diyarbakır’daki Jiyan Semt pazarında 5 yıldır tezgâh açıp geçimini sağlamaya çalışan Rukiye Bakış, “Bugün kadınlar her iş yapabiliyor, yeter ki fırsat verilsin. Bende geçinmek için pazarcılık yapıyorum” dedi.

Mahsum Kara - Özel

TİGRİS HABER - Rukiye Bakış 43 yaşında emekçi bir kadın. Diyarbakır’da kurulan Jiyan Semt pazarında 5 yıldır pazarcılık yaparak geçimini sağlamaya çalışıyor. Bakış, haftanın altı günü sabahın erken saatlerinde pazara gelip tezgâh açarak geç saatlere kadar satış yapıyor.

'Eşim tek başına evin masraflarını karşılayamıyor'

Yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı hayat şartlarının zorlaştığını belirten Bakış, “Beş yıldır bir kadın olarak pazarda tezgâh açıyorum. Beş çocuğum var. Çocuklarım büyüyünce eşim tek başına masrafları karşılamakta zorluk yaşıyordu. Günümüz Türkiye şartlarında bir insanın kendi ailesini geçindirmesi çok zorlaştı. Ben de kendi aileme destek olmak için kadınların tezgâhtarlık yaptığı bu pazara başvuru yaptım ve burada pazarcılık yapmaya başladım” dedi.

'Kız çocuğu olduğum için okutmadılar'

Okul okumamış kadınların iş bulma alanlarının çok kısıtlı olduğunu ifade eden Bakış, “Ben kız çocuğu olduğum için ailem beni okutmadı. İleride evlenir kocası ona bakar mantığı ile hep yaklaşıldı kız çocuklarına. Özellikle benim çocukluk dönemlerimde bu şekilde düşünürlerdi ailelerimiz. Maalesef günümüzde okumayan bir kadın ne iş yaparsa yapsın hiçbir vasfı yok. Benim gibi kadınlar okumadıkları için ancak bu tarz işlerde çalışabilir. Bundan dolayı benim elimden bu iş geldi ve ben de bu işi yapmak istedim” dedi.

'Her şeyi yapacak gücümüz var'

Pazarda esnaflık yapmanın sadece erkelere ait bir iş olmadığını kadınların da esnaflık yapabileceğini söyleyen Bakış, “Bugün kadınlar her işi yapabiliyor yeter ki fırsat verilsin. Bu dönemde kadınlar uzaya da çıkıyor, kadınlar profesör de olabiliyor. Kadınlar bir işe el attı mı her alanda başarı olabileceğini gösteriyor. Ben pazarcılık yapmaya başladığımda bana ilk söyledikleri, ‘bu iş erkek işidir kadınlar bunu yapamaz’ oldu. Ama ben kadın olarak beş yıldır bu işi yapıyorum. Bir kadın nasıl dünyaya bir çocuk getirebiliyorsa her şeyi yapabilme gücü de vardır” dedi.

'Kendi ayaklarımız üzerinde durmaya çalışıyoruz'

Pazarda çalışırken yaşadığı zorluklardan söz eden Bakış şunları söyledi, “ Sebze halinden alışveriş yaptığımızda kadın olarak çok sıkıntı yaşıyoruz. Benim gibi burada çalışan kadınların bu işi yapamadıklarını düşünüyorlar. Her seferinde bir art niyet ile karşılaşıyoruz. Ürün almaya gittiğimizde kadın olduğumuz için bizimle alışveriş yapmıyorlar. Bütün olumsuzluklara rağmen biz kadınlar kendi ayaklarımız üzerinde durmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

'Kadınlar ikinci planda durmasın'

Çalışmak isteyen kadınlara seslenen Bakış, “Kadınlar artık ikinci planda durmasın. Her yerde kendilerini gösterebilsinler. Dünyayı kadınlar oluşturuyor. Erkeği doğuran da büyüten de kadındır. Kadınlar asla kendini ikinci plan görememeli. Kadınlara fırsat verildiğinde her şeyi başarabilirler” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.