VİDEO - Ramazan ayı bereket ayı idi, felaket ayı oldu

VİDEO - Ramazan ayı bereket ayı idi, felaket ayı oldu
Piyasalarda yaşanan durgunluk ve ürünlere gelen son zamlar Ramazan sofralarını da etkiledi.

Mahsum Kara/Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Piyasalarda yaşanan durgunluk ve ürünlere gelen son zamlar Ramazan sofralarını da etkiledi. Zamlardan dolayı şikâyetlerini dile getiren esnaf, Ramazan ayında an çok satılan ürünlerde bile ciddi düşüşlerin yaşandığını dile getirdi. İftar sofralarının vazgeçilmezi hurma da tane ile satılmaya başlandı.

ramazan-ayinin-vazgecilmez-urunleri-2.jpg

Hayat pahalılığın nefes aldırmadığı bir Ramazan ayı geçiriyoruz. Piyasalarda yaşanan durgunluk ve ürünlere gelen son zamlar Ramazan sofralarını da etkiledi. Ramazan ayında en çok satılan, iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezi olan tahin, pekmez, hurma, çiğköfte, meyan kökü şerbeti, halka ve tulumba tatlısı gibi ürünler zamlardan nasibini aldı.

Suriçi’ndeki esnaf, geçen Ramazan aylarıyla bu Ramazan arasındaki farkı anlattı.

Bu sene çok aşırı bir pahlılık var

Gazi Caddesinde çiğköfte tezgâhı kurup Ramazan ayı boyunca satış yapmaya çalışan Necat Aktaş, “Geçen sene satışlarımız bu yıla göre çok daha yüksekti. Bu sene çok aşırı bir pahlılık var. Bundan dolayı insanlar en ucuz şeyleri bile almakta zorlanıyor. Biz bile çiğköfte için kullandığımız malzemeleri alamıyoruz. Geçen sene 10 kiloluk pul biberin torbasını 280 TL’ye alıyorduk, bu sene torbası bin 100 TL olmuş. Salçayı kilosunu geçen sene 60 liraya alıyorduk, bu sene 200 lira. Hal böyle olunca satışlarımızda doğal olarak düştü” diye kaydetti.

ramazan-ayinin-vazgecilmez-urunleri-4.jpg

Sürümden kazanmaya çalışıyoruz

Her sene Ramazan aylarında yaptıkları satışların gelen zamlardan dolayı düştüğünü belirten Tatlı Ustası Kerem Furkan Bulut, “Tulumba ve halka tatlısının kilosunu 50 TL’den satıyoruz. Ramazan ayı olduğu için fazla bir zam yapmamamıza rağmen satışlarımız düşmüş durumda. Bu hayat pahalılığında bizde, sürümden kazanmaya çalışıyoruz. Geçen seneki un ve yağ fiyatları 3 ila 4 katına çıkmış durumda. Bundan dolayı satışlarımızda geçen senlere oranla yüzde 40’lık bir düşüş yaşandı” ifadelerini kullandı.

Vatandaşların alım gücü düştü

Satışlarında çok ciddi düşüşlerin olduğunu söyleyen Tayfun Birtane, “Ramazan ayında en çok hurma, tahin ve pekmez satıyoruz. Bu Ramazan ayı geçen Ramazan ayı gibi değil, çünkü vatandaşların alım gücü çok düştü, fiyatlar çok pahalı. Geçen sene 35 liradan sattığımız tahinin ve pekmezin kilosu bu sene 110 lira oldu. İftar için en çok satılan hurmanın kilosu 70 TL’den 250 TL’ye çıktı. Geçen sene 2 ya da 3 kilo hurma alan müşterilerimiz bu sene evdeki kişi sayısı kadar hurma alıyor. Bizde pahalıya aldığımız için pahalıya satmak zorunda kalıyoruz” diye konuştu

ramazan-ayinin-vazgecilmez-urunleri-1.jpg

Satışlarımızda azalma var

Oruç tutanlar için iftardan sonra en çok tüketilen içeceklerden biride Meyan kökü şerbeti. Meyan kökü şerbeti satan Ali Baturay, Ramazan ayında havaların soğuk olması ve gelen zamlar nedeniyle satışlarında azalmalar olduğunu söyledi. Baturay, “Meyan kökü şerbetinin insan vücuduna faydası vardır. Bundan dolayı vatandaşlar ellerinden geldiğince almaya çalışıyor. Bizde oruçta çok satılsın diye fiyatları düşürdük. Geçen sene havalar sıcaktı çok satıyorduk. Bu sene biraz durgunluk var, ama yine de Ramazan ayından dolayı satışlarımız oluyor” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.