VİDEO - Sahte güneş gözlükleri hastalık nedeni

VİDEO - Sahte güneş gözlükleri hastalık nedeni
Güneş gözlüğü camlarının, ultraviyole (UV) denilen ve güneşten gelen mor ötesi ışınlarına karşı koruma sağlaması gerektiğine dikkat çeken 21'inci Optisyen Erdoğan, göz sağlığı için yurttaşın işportada satılan sahte gözlükleri almamaları konusunda uyardı.

Mahsum Kara-Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Havaların ısınmasıyla birlikte güneş ışınlarına karşı koruyucu olması ve göz sağlığını koruması amacıyla güneş gözlükleri büyük bir önem taşıyor. Günümüzde güneş gözlüğü son derece önemli bir ihtiyaç olarak milyonlarca vatandaş tarafından kullanılıyor. Özellikle gözü güneş ışınlarının zararlı etkilerinden koruması için tercih edilen güneş gözlükleri, yanlış kullanım sonucu ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Güneş gözlüğü alırken ultraviyole ışınları kesen ve özellikle güneşten gelen mor ötesi ışınları engelleyen gözlüklerin tercih edilmesi gerektiğini ifade eden 21'inci Bölge Güneydoğu Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanı Abdurrahim Erdoğan, “Özellikle bölgemizde güneş ışınlarının dik geldiği ve erkenden zararlı ışınların başladığı bir coğrafya yaşıyoruz. Güneş gözlüklerinin kaliteli olması güneş ışınlarının ultraviyole camlardan kırılarak sarı nokta dediğimiz bölgede gözlerin daha sağlıklı bir şekilde görmesine yardımcı olur” dedi.

Sahte güneş gözlükleri göze ciddi zara verir

Güneşli havalarda sahte güneş gözlüğü kullanıldığında gözde ciddi sorunlara neden olabileceğine dikkat çeken Erdoğan, “Sahte güneş gözlüklerinin camları ultraviyole camlardan olamayıp boyadan renklendirildiklerinden dolayı göz bebeklerinin aşırı büyümesi ve gelen ultraviyole ışınlarını camda kırılmayıp direk göz bebeğine değmesiyle zararlı birçok hastalıklara sebep olabilir” diye konuştu.

Optisyenlerde satılanlar bakanlığın denetiminden geçiyor

Optisyenlerde bulunan güneş gözlüklerinin Sağlık Bakanlığının denetiminden geçtikten sonra satıldığını ifade eden Erdoğan, “Vatandaşlarımızın dikkat etmesi gerek, merdiven altı olarak tabir ettiğimiz ya da genelleme yapacak olursak Optisyenlik müesseseleri dışında, denetime tabi olmayan yerlerin dışında satılan güneş gözlükleri, ciddi göz ve görme sağlığını etkiliyor. Sahte gözlükler gözlerin kör olmasına neden olabilir. Sahte bir güneş gözlüğü takmaktansa hiç güneş gözlüğü takmamak en iyisidir” diye kaydetti

Fiyatlar çok yüksek, vatandaş alamıyor

Ekonomik nedenlerden dolayı güneş gözlüğü fiyatlarında da ciddi artışların yaşandığını belirten Erdoğan, “Birçok güneş gözlüğü yurtdışından getirdiği için dövizden kaynaklı fiyatları yükselmiş durumda. Girdi maliyetleri yükseldi. Bundan dolayı vatandaşların kaliteli bir güneş gözlüğüne ulaşması geçtiğimiz yıllara oranla oldukça zorlaştı. Ama ne olursa olsun vatandaşlar göz sağlığı açısından kaliteli güneş gözlüklerini tercih etmelidir” ifadelerini kulandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.