VİDEO - Sevgi ve Barış Geleneği: Sêva Mêxekrêj

VİDEO - Sevgi ve Barış Geleneği: Sêva Mêxekrêj
Diyarbakır’da tarihi Zerzevan Konağı ve Xana Mey kafede, gençler sevdiklerine İran Kürtlerinin eski bir geleneği olan olan Sêva Mêxekrêj (Karanfilli elma) yaptı.

Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - Dünyanın birçok yerinde kutlanan 14 Şubat Sevgililer Gününden bir gün önce kutlanmaya başlanan Sêva Mêxekrêj’de Kürtler arasında yaygınlaşmaya başladı. Çok uzun yıllar bozulmadan saklanabilen, yapılması için ciddi emek sarf edilmesini gerektiren bir hediye olan Sêva Mêxekrêj, aşkın, sevginin ve barışında, uzun ömürlü olması anlamına da geliyor.

sev-gelenek-tigris.jpg

Sadece sevginin değil, barışın da geleneği

Sadece aşkı, sevgiyi değil barışı da simgeleyen Sêva Mêxekrêj ( Karanfilli Elma) İran Kürtleri tarafından çok eski tarihlerden beri sürdürülen bir gelenek. Unutulmaya yüz tutan bu gelenek son yıllarda yeniden yaygınlaştırılmaya ve tanıtılmaya çalışılıyor.

Tarihi Zerzevan Konağında etkinliğe katılan Sergen Sucu, bu geleneğe ilişkin bilgilendirme yaptıktan sonra gelen katılımcılara nasıl yapıldığını da uygulamalı olarak gösterdi. Sergen Sucu Sêva Mêxekrêj geleneğine ilişkin

“Sêva Mêxekrêj bir aşk ve barış geleneğidir. Kürt halkı tarih boyunca bir sürü kavgaya ve savaşa tanıklık etti. Bunun yanı sıra aşkın ve sevginin de yaşandığı bir coğrafya.

 İran’ın Xemrevan tarafında bulunan Kürt kadınları aşklarını, sevgilerini gösterebilmek amacıyla sevdiklerine karanfil bezeli elmayı yani Sêva Mêxekrêj yapıp verirlerdi. Bunun yapımı biraz zahmetlidir. Çünkü karanfilleri tek tek elmaya batırırken, yapan kişinin parmağına batar ve canı acır. Bu yüzden yapması oldukça zahmetli olan bu hediyeyi yılın her hangi bir gününde, kadınlar sevdikleri kişiye Sêva Mêxekrêj yaparak hediye ederlerdi.

Yazılı kaynaklara geçmiş bu gelenek bulunmaktadır. Rojhılatlı bir hikâyeden bahsetmek istiyorum.

Yazılı kaynaklarda da geçen bu gelenek; savaşın, kavganın bitmesi için de Sêva Mêxekrêj yapılıp ailelerin veya kavga edenlerin barışması için, barış talebi dile getirmek için verilir ve kavgalı aileler barıştırılırdı.

sev-gelenek-tigris1.jpg

Ortadoğu’da Barış İçin; Yapıp Göndereceğim

Ortadoğu’da siyaset yürüten bütün kesimlere Ortadoğu’da savaşların durması artık barışın hâkim olması için, bütün siyasi partilere hazırlamış olduğum Sêva Mêxekrêj var. Onlara halklar adına barış temennisinde bulunmak için, barışa davet etmek için hazırladığım Sêva Mêxekrêj’leri sunacağım.

Umarım ki Sêva Mêxekrêj’i yaparken çokça emek verdik. Barış da bütün insanlığın özgürce, rahat ve sağlıklı yaşabileceği bir ortam sağlanır.”

sev-gelenek-tigris2.jpg

Xana Mey Cafe’deki etkinliğe katılan Zülal Akikoğlu;

“Eski bir Kürt geleneğidir. Önceleri daha çok İran Kürtleri tarafından bilinip yapılmış. Uzun yıllar boyunca devam eden bu gelenek şimdi yaygınlaşıyor. İnsanlar sevdikleri kişiye sevdiklerini, özlediklerini göstermek için de biriyle küstüğü zaman Sêva Mêxekrêj’i bir barış ifadesi olarak da yapıp gönderebiliyor.”

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.