VİDEO - Şırnak'taki tek Ezidi köyünde, yaşam yeniden başlıyor

VİDEO - Şırnak'taki tek Ezidi köyünde, yaşam yeniden başlıyor
Şırnak'ta 1990'lı yıllarda yaşanan olaylar nedeniyle Ezidilerin terk etmek zorunda kaldığı İdil ilçesinin Mağara köyünde, yaşam yeniden başlıyor.

TİGRİS HABER - Valilik ve İdil Kaymakamlığı, İçişleri Bakanlığının "Köye Dönüş Projesi" kapsamında, 130 haneye sahip Mağara köyünün Almanya, Belçika ve Hollanda'da yaşayan eski sakinleriyle iletişime geçerek, onları köylerine davet etti.

İlk etapta Almanya'da yaşayan 5 aile duydukları özlemle köylerine dönmeye karar verdi. Valilik ve Kaymakamlıkça köyde, yol yapılması, elektrik, içme suyu ve kanalizasyon hattı döşenmesi için çalışmalara başlandı. Köye gelen Ezidiler de yıllar önce terk etmek zorunda kaldıkları evlerini onarmaya başladı.

sirnak-1.jpg

"Yaklaşık 30 aile hazırlık yapıyor"

Almanya'da yaşayan 8 çocuk babası Nusrettin Genç (67), Köye Dönüş Projesi ile ilgili kendisine bilgi verilmesi üzerine köye gelerek, evinde onarıma başladığını belirterek, "Vali ve Kaymakam köyümüze büyük ilgi gösteriyor. Köylülerimiz geri dönmek istiyor. Ümitliyiz, köylüler çok mutlu oldu. Bu uygulamaya köye dönmekte kararlılar ve dönecekler." dedi.

Genç, 130 haneli köyde yaşayanların yıllar önce Almanya, Belçika ve Hollanda'ya göçtüğünü belirterek, şunları söyledi:

sirnak-3.jpg

"Şu anda sadece Almanya'da olan o ailelerin sayısı 30 yılda 800 oldu. Belki 800'ü de geri dönmez ama bizim gibi burayı gören, geçmişte köyde yaşayan yaşını almış kişiler gelmek isteyecektir. Görüştüğüm yaklaşık 30 aile hazırlık yapıyor, evlerini restore edip, geri dönecekler."

Mardin'in Midyat ilçesinden çalışmak için gelerek evlerin onarılmasına katkı sunan taş ustası Abdulcelil Yıldırım, daha önce yıllarca Ezidilerle bir arada yaşadıklarını anlatarak, ailelerin tekrar ülkeye ve köylerine dönüyor olmasından memnuniyet duyduğunu belirtti.

sirnak-2.jpg

"Türkiye'nin örnek köylerinden biri haline gelecek"

Şırnak Kültür ve Turizm İl Müdürü Hazım Ücün, Mağara köyünün 1992’de yaşanan olaylardan dolayı terk edilmek zorunda kalınan kentteki tek Ezidi köyü olduğunu belirterek, aradan geçen süreye rağmen dokusunu kaybetmediğini, köyü hem yaşam hem de turizm anlamında değerlendirmek istediklerini kaydetti.

sirnak-4.jpg

Köyün ismini evlerin altındaki mağaralardan aldığını, bazı evlerin metrelerce altında yaşam alanı olduğunu anlatan Ücün, "1940'lı yıllardan sonra mağaralar yüzeye çıkmış, evler yapılmış. Valiliğimizce köyün yolunun yapımına başlandı. Ardından su, kanalizasyon ve elektriği hattı yapılmaya başlanacak." dedi.

Tüm Ezidileri özgürce yaşamaları için köye beklediklerini dile getiren Ücün, ailelerin büyük çoğunluğunun köye gelmek istediğini vurguladı. (AA)

Kaynak:Anadolu Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.