VİDEO - Sur göçükleri 'Allah'a emanet' vaziyette duruyor

VİDEO - Sur göçükleri 'Allah'a emanet' vaziyette duruyor
Maraş merkezli deprem nedeniyle yer yer göçüklerin meydana geldiği UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki Diyarbakır Surlarından dökülen taşlar korunmaya alınmadığı gibi göçük alanlarında güvenlik önleminin alınmaması olası faciaya davetiye çıkarıyor.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen 11 kent arasında bulunan Diyarbakır'da, depremden dolayı UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan surlar 30 noktada zarar görürken, kentteki tarihi 3 camide de hasarlar oluştu. Ancak aradan 2 ay 15 gün geçmesine rağmen bu alanlarda çalışmaların yapılmaması ve gerekli güvenlik önlemlerinin alınmaması dikkati çekiyor.

Deprem sarsıntısının şiddetiyle yer yer göçüklerin meydana geldiği surlarda dökülen taşlar, aradan geçen 2 ay 5 güne rağmen olduğu yerde bırakıldı. Depremde zarar gören noktalar arasında bulunan ve kısa bir süre önce restore edilerek, özel bir işletmeye verilen Keçi Burcu'ndan dökülen taşlar korunma altına alınmadan olduğu yerde bırakıldı.

f387aea1-cde2-4c1b-85ca-eeb78af0f26e.jpg

Daha önce surlardan ve tarihi yapılardan birçok kez çalınan taşların işletmelerde dekorasyon, evlerde ise yapı malzemesi olarak kullanıldığı bilinmesine rağmen göçük nedeniyle dökülen taşların hiçbir koruma önlemi alınmadan olduğu yerde bırakılması olası hırsızlık olaylarına davetiye çıkarıyor.

Surlarda oluşan göçüklerin yağmur ve başka nedenlerle genişlediğinin ve dökülmelerin devam ettiği görülürken, ziyaret amaçlı gezilerde kullanma sıklığı yoğun olan Keçi Burcu'nda meydana gelen göçük çevresinde güvenlik önleminin alınmaması da olası kazalara davetiye çıkarıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.