VİDEO - Sur’da sıkıntılı da olsa yaşam başladı

VİDEO - Sur’da sıkıntılı da olsa yaşam başladı
Suriçi’nde 2016 yılında boşaltılan 6 mahallede 379 konut hak sahiplerine teslim edildi. Evlere yatay yerine dikey doğalgaz bacası takıldığı için dönenler ısınma problemi yaşıyor.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın Sur İlçesi’ne bağlı, Savaş, Dabanoğlu, Fatihpaşa, Cemal Yılmaz, Cevatpaşa, Hasırlı mahallelerindeki  sokağa çıkma yasağı 2019 yılında kalkmıştı. Şantiye alanları hariç vatandaşların Saraykapı ve Keçi Burcu tarafından girebildiği 6 mahalleden bazılarında normal yaşam da başladı. Yapımı tamamlanan konutlar hak sahiplerine teslim edildi. Fatihpaşa ve Dabanoğlu Mahallesinde, konut sahiplerinden bazıları evlerine yerleşti.

sur-yeni-evler-10.jpg

Aylık ödeme 3 bin lira

180 ay vade ile satılan konutların aylık ödemesi ortalama 3 bin lira. Ödemelerin önümüzdeki aylarda başlaması bekleniyor. Kira ödeme gücü olmayan bazı Sur sakinleri evlerine yerleşti. Ancak, şimdiden, aylık 3 bin lirayı nasıl ödeyeceklerini kara kara düşünüyor. Taşınanların önemli sıkıntılarından biri de ısınma. Konutların doğalgaz bacaları yatay yerine dikey yapıldığı için Diyargaz kabul etmedi. Aileler, 10 ila 13 bin lira arası masraf yaparak doğalgaz bacasını düzelttirdi. Ödeme durumu olmayanlar ise, konutlarına yerleşmeyi erteledi.

sur-yeni-evler-9.jpg

İki defa göçe maruz kaldı

Tigris Haber’e konuşan Adem Ünal, iki defa göçe maruz kalmış. 1990’lı yıllarda köyleri yakıldığı için Sur’a yerleşen Ünal, 2015’teki çatışmalardan sonra da, evini terk etmek zorunda kalmış. 6 yıl boyunca kiralık evde yaşadığını belirten Ünal, kira ödemekten kurtulmak için bir hafta önce Sur’daki yeni evine taşınmış. Kendilerine TOKİ’den apartman dairesi teklif edildiğini ancak kabul etmediğini belirten Ünal, “Evimiz burası. Burayı seviyoruz. TOKİ’nin bütün binalarını verselerdi, yine de bu evi vermezdim. 92’den beri Surdayım, onun için buradan çıkmak istemiyorum” dedi. Ünal, taşındıkları evin doğalgaz borusu yanlış takıldığı için, 13 bin lira masraf ederek boruyu düzelttirdiğini söyledi.

sur-yeni-evler-3.jpg

Dava açacaklar

Ali isimli Sur sakini ise, müteahhit firmanın hem doğalgaz bacasını yanlış yaptığını hem de konutlara kombi takmadığını belirterek, dava açacaklarını söyledi. Çatışmalardan önce 370 metrekare olan evinin 200 bin liraya alındığını, yeni ev için 460 bin lira borçlandığını belirten Ali, “Evim 370 metrekare idi, 250 metrekarelik ev verdiler. 460 bin lira borçlandırdılar. Ayda 2 bin 600 lira ödememiz gerekiyor. Ödemeler henüz başlamadı, başlaması durumunda ne yapacağız bilmiyoruz. Çünkü ödeme gücümüz yok” dedi. Saliha isimli kadın da 3 ay önce yeni evine taşındığını belirterek, “Doğalgazı sorunluydu, onu da bağlayacaklar. Bir sıkıntı yok” diye konuştu.

sur-yeni-evler-2.jpg

Kaymakam: Sıkıntı giderildi

Sur Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Abdullah Çiftçi de vatandaşların dile getirdiği doğalgaz sıkıntısını doğruladı. Çiftçi, “Elektrik, su konusunda  zaten sıkıntı yoktu. Doğalgaz da baca ile ilgili sıkıntı yaşanmıştı. Halledildi. Ben de mahalleyi ziyaret ettim. Çok mutlulardı, çünkü çok değerli evlere yerleştiler” dedi. Fatihpaşa, Dabanoğlu’ndan sonra Savaş Mahallesi’ndeki konutların da kısa süre içinde teslim edileceğini kaydeden Çiftçi, “Orada da yaşam başlayacak. Alipaşa Mahallesi’nin bir kısmı tamamlandı, bir kısmı da bir ay içinde teslim edilecek. Sur içerisinde yapılan 506 konutun tamamı bu ay hak sahiplerine teslim edilecek” dedi.

sur-yeni-evler-1.jpeg

‘Cazibe merkezi olacak’

Suriçi’nde 9 otel, 147 işyeri yapıldığına dikkat çeken Çiftçi, “Yenikapı Caddesi  Diyarbakır’ın prestij ve cazibe merkezi olacak bir caddemiz, orada 63 işyerinin yapımı tamamlandı. Kiralama yöntemiyle devri noktasında bir çalışma var. Çok önemli bir cadde AVM şeklinde faaliyet yürütecek. Mart, Nisan ayında tam olarak açılacak” diye konuştu.

‘Evlerinizi elinizden çıkarmayın’

Çiftçi, önümüzdeki günlerde Sur Kaymakamlığı’nın da Süleyman Nazif İlkokulu’na taşınacağını ifade etti. Vatandaşlara, “Evlerinizi elinizden çıkarmayın” tavsiyesinde bulunan Çiftçi, “Birkaç yıl içinde değerlenecek” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum