VİDEO - Suriçi esnafından doğal gaz talebi var

VİDEO - Suriçi esnafından doğal gaz talebi var
Gazi caddesi üzerindeki ve yan sokaklardaki işyerleri, doğal gaz hattı istiyor. Bölgeye hat çekildiğini, o nedenle rahatlıkla hizmetten faydalanabileceklerini söyleyen esnaf, yetkililerden destek bekliyor.

Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Gazi caddesi üzerindeki ve yan sokaklardaki işyerleri, doğal gaz hattı istiyor. Bölgeye hat çekildiğini, o nedenle rahatlıkla hizmetten faydalanabileceklerini söyleyen esnaf, yetkililerden destek beklediklerini, Diyar Gaz'ın bir an önce hizmet getirmesini talep etti.

Diyarbakır’ın Suriçi bölgesinin bazı kesimlerine fiziki zorluklar nedeniyle doğal gaz hattı çekilmesi mümkün olmayabilir, ancak rahatlıkla doğal gaz hattı çekilebilecek alanlar mevcut. Hatta Dağ kapı, Dörtyol gibi bölgelerde kullanıma da geçildi. Aynı şekilde restore edilen ve yeni inşa edilen Yeni kapı bölgesindeki ev ve işyerlerine de doğal gaz hattı çekildi. Yine bu bölgede bulunan Kaymakamlık binası ve Sur içi emniyet müdürlüğü, çarşı karakolu da doğal gaz hizmetinden faydalanmaya başladı.

Çifte han ve yoğurt pazarı hizmet bekliyor

Bir süre önce çekilen doğalgaz hattından dolayı bölge rahatlarken, hemen bölgenin ön kısmında bulunan Gazi caddesine yakın bölgelerdeki esnaflar işyerlerine doğal gaz hattı çekilmesini istiyor. Özellikle Çifte han sokak ve Yoğurt pazarı bölgesindeki işyerlerinin sahipleri, bu hizmetten yararlanmak istediklerini ifade ettiler. Defalarca başvuru yapmalarına rağmen, doğal gaz hizmetinden yararlanamadıklarını ifade eden esnaf, dönemin valisi ve kaymakamına da durumu izah ettiklerini, sorunun çözülmediğini söylediler.

İmza topladılar, başvuru yaptılar

Kaymakamlık, emniyet binası ve Yenikapı bölgesindeki işyerleri ile Gazi Caddesi tarafında bulunan işyerleri arasındaki mesafenin 150-200 metre olduğunu hatırlatan esnaf, Diyarbakır’ın tek tarihi ve turistik bölgesinin bu bölge olduğuna işaret etti. İşyeri sahipleri ve yurttaşlar, topladıkları imzalarla Diyargaz şirketine iki kez başvuru yaptıklarını ancak, hala bir sonuç alamadıklarını ifade ettiler.

‘Hat çok yakınımızda, hizmet bekliyoruz’

İşyeri sahipleri; “Eskiden olsa böyle bir talebimiz olmazdı. Ancak, şu an doğal gaz hattı çok yakınımızda. Emniyet, kaymakamlık ve Yenikapı işyerlerine kadar hat çekildi, gazi caddesi üzerindeki işyerlerine de çok rahatlıkla hat çekilebilir. İki kez topladığımız imzaları Diyargaz’a götürdük, ancak bir sonuç alamadık. Bir kez de Tigris gazetesi aracılığıyla çağrı yapıyoruz, ‘turizm bölgesinin bu önemli güzergâhını hizmetten, teknolojiden mahrum bırakmayın. Çözüm bekliyoruz” dediler.

Esnaf ne dedi:

Cemal Kutluk (Lokanta işletmecisi)

Zamlar tüp fiyatlarına tavan yaptırdı. Geçen yıla göre 3 kat artış oldu. Biz 3 yıl önce doğalgaz için başvuruda bulunduk hala bir cevap alamadık. Yüz metre yakınımızdaki Sur emniyet Müdürlüğüne kadar doğalgaz gelmiş. Mesafe yüz metre, çok kolay bağlantı sağlanabilir.

Neden bağlamıyorlar, anlayamadık. Yılbaşında sormuştum, bana ihalesi Nisan ayında yapılacak dediler. Haziran bitti hala bir çalışma yok. Bölge esnafı olarak imza topladık, talepte bulunduk, bir cevap alamadık. Eğer doğal gaz gelirse, aşırı tüp kullanmaktan kullanacağım. Büyük oranda tasarruf sağlamış olacağız, bir de teknolojiden yararlanacağız. Yaz aylarında 2, kış aylarında ise günde 3 tüpgaz kullanıyoruz.

Nizamettin Özbek (Çay ocağı işletmecisi)

Problem, 21. Yüzyılda Diyarbakır’ın merkezi dediğimiz yer, yani Diyarbakır’a gelen herkesin uğradığı bir yerde doğalgazın olmaması. İzzet paşadan, Dörtyol’a, Nebi Camisine kadar hat çekildi. Eski halden Melikahmet’e kadar var, bir tek Gazi caddesinde yok. Yetkililerle görüştük, Vali bey ve kaymakamla görüştük, Vali bey kaymakam beye Gazi caddesini bozmayalım dedi. Ama burada 100 metre ilerimizde polis merkezinden bizim caddeye 100 metrelik bir mesafe var. Ben çaycı olarak günde bir tüp kullanıyorum, oda 300 lira. Doğalgaz kullanmadım, ama kullanan arkadaşlara sorduğumuzda yüzde 50 bir tasarruf var. Bir an önce doğal gaz hattı çekilsin istiyoruz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.