VİDEO - Sur'un son kalaycıları

VİDEO - Sur'un son kalaycıları
Kalaycılık yok olmaya yüz tutan özgün mesleklerden biri. Son dönemlerde kalaycılığı Diyarbakır Sur ilçesinde yaşayan iki usta sürdürüyor. İki kalaycı ustasının işi bırakmaları halinde mesleği sürdürecek başka kimse yok.

Ali Abbas Yılmaz - Özel

TİGRİS HABER - Pandemi sürecinde işleri yüzde 80 oranında düşen kalaycı ustaları Adem Gökhan ve Seyhan Taşıyan, 50 yıldan fazladır Sur ilçesinde mesleklerini sürdürüyor.  Sur’un iki kalaycı ustası, en fazla birkaç yıl daha bu işi yapabileceklerini söylüyorlar. Onların işi bırakması halinde, kendilerinden sonra bu işi sürdürecek başka kimse de yok. 

Diyarbakır Sur’da Çarşıya Şeviti’de kalaycılık yapan ustalar, Adem Gökhan ve Seyhan Taşıyan, gençlerin kalaycı olmak istemediğini ve kendilerinden sonra bu işi sürdürecek kimse olmayacağını söylediler.

kalay.jpg

 ‘Birkaç sene sonra bu işi ben de yapamam’

50 yıldır bu mesleği yapan kalaycı ustası Adem Gökhan şunları söyledi: “67 yaşındayım ve 50 yıldır bu işi yapıyorum. İşlerde eski tat kalmadı. Kömür parasını, ekmek parasını, sigara parasını ancak çıkarıyorum. Bu işten geçinmek çok zor. Başka hiçbir sanatım olmadığı için mecbur devam ediyorum. Hele ki bu hastalık sürecinde işler hepten kötüleşti. Hiçbir destek de almadık. Birkaç sene sonra bu işi ben de yapamam. Bizden sonra da bu iş kalır, çünkü yetişen yok. Gençler ‘biz bu işi yapmıyoruz’ diyorlar. Diyarbakır’da bu işi yapan iki usta kalmış onlar da ancak birkaç sene bu işi yapar. Artık sonra kim yapar onu da bilemem.”

kalay-.jpg

‘Pandemide işlerimiz yüzde 80 etkilendi’

20 yıldan bu yana kalaycılık yapan Ferhat Yılmaz ise pamdemi sürecindeki kısıtlamaların işlerini çok etkilediğini belirterek şöyle konuştu: “Pandemide işlerimiz yüzde 80 etkilendi. Herhangi bir destek de alamadık.”

52 yıldır kalaycılık yapan Seyhan Taşıyan koronayı ilaçsız atlattı

1960 doğumlu olduğunu söyleyen kalaycı ustası Seyhan Taşıyan ise meslekten geçim sağlayamadığını ancak başka da yapacak işi olmadığı için mecburen çalıştığını söyledi. Ömrünün sonuna kadar kalaycılık yapacağını ifade eden Taşıyan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İş olduğu gün ekmeğimiz çıkıyor, iş olmasa çıkmıyor. Evvel işlerimiz iyiydi ama şimdi öyle değil. Hatalık var ve herkes korkuyor. Ben de 2 ay önce korona geçirdim ama şükür atlattım. İlaç da kullanmadım. Şeker ve kalp hastalığımda var. Öldürmeyen Allah öldürmez. Şimdilik daha bu işi yapmaya gücüm var ama yarın ne olur bilmiyorum. Gücüm yetene kadar, ölene kadar bu işi yaparım. Çünkü başka iş bilmiyorum, bu işe alıştım artık yapabildiğim kadar yapacağım.”

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.