VİDEO - Tahir Elçi’ye katledildiği Dört Ayaklı Minare önünde şiirli anma

VİDEO - Tahir Elçi’ye katledildiği Dört Ayaklı Minare önünde şiirli anma
Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, ölümünün yedinci yılında ailesi ve avukat meslektaşlarının katılımıyla vurulduğu tarihi Dört Ayaklı Minare'nin önünde anıldı. Türkan Elçi, eşi Tahir Elçi için yazdığı şiiri okudu.

TİGRİS HABER - Katledilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’yi anmak üzere eşi Türkan Elçi, HDP Milletvekilleri İmam Taşçıer, Meral Danış Beştaş, HDP Diyarbakır Eş Başkanı Gülistan Atasoy, Türkiye Barolar Birliği Başkan yardımcısı ve yöneticileri, Mersin Baro Başkanı ile Diyarbakır ve bölge kentlerin baro başkanları ve barolara üye avukatlar, adliye önünde bir araya gelerek tarihi Dört Ayaklı Minare'nin önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Tahir Elçi’nin katledildiği Dört Ayaklı Minare önünde, Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Gürkan Altun ve Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi birer konuşma yaptı.

Faillerin ortaya çıkarılması için irade ortaya konulmadı

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, cinayetinin üzerinden 7 yıl geçmiş olmasına rağmen faillerin ortaya çıkarılmasına dair bir istek ve iradenin ortaya konulmadığını söyledi.

Cinayetin üstünden dört buçuk yıl geçtikten sonra bir iddianamenin hazırlandığını aktaran Nahit Eren, şunları söyledi: “Diyarbakır Barosu ve Elçi Ailesinin avukatlarının ısrarı neticesinde, cinayetin üstünden dört buçuk yıl geçtikten sonra vasat bir iddianame hazırlanmış ve yargılama süreci başlamıştır. Türkiye’de son yüzyıldır yaşanan birçok politik cinayetin aydınlatılmadığının farkında olduğumuz gibi, bu tür cinayetlerin tüm yönleri ile aydınlatılmasının güçlü bir siyasi irade ile mümkün olacağını da çok iyi bilmekteyiz. Zira yaşadıklarımızdan çıkardığımız bir sonuç olarak şunu açık ve net bir şekilde ifade edebiliriz; devletin aydınlatamayacağı cinayet yoktur, aydınlatmadığı cinayet vardır. Bu davanın, siyasi ağırlığına ve Tahir Elçi’nin isminin hatırasına yaraşır bir şekilde sürdürülmesi, siyasetin de yargı kurumunun da boynunun borcudur.”

Karanfiller bizi anlatacak

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren’den sonra söz alan Türkan Elçi, Dört Ayaklı Minare önünde katledilen eşi Tahir Elçi için yazdığı şiiri okudu.

“Yine sonbahar, yine kasım,

Yine yüzlerce el kara taşa karanfil ekmeye geldik.

Her sonbahar Minarenin ayakları altında biraz daha karanfil birikiyor.

Silah, çatışma, operasyon istemiyoruz sesinin değdiği kara taşlara düşen karanfiller.

Zulümden kuşların bile göğü terk ettiği bir zamanda insanlık diyen sesimiz susturuldu.

Taşa düştük, sokak kırıldı, mahalle yıkıldı, düş bitirildi.

Vicdan diyen dilimiz topa tutuldu.

Çocuklar karton kutulara koyuldu.

Bomba duyduk, kurşun gördük.

Ölüm sessizliğinde gün bitirdik,

Yasaklarda ay geçirdik, yıl devirdik.

Bugün kısılmak istenen sese ses vermek için,

Daha da gür haykırmak için, çok ses, çok nefesle,

Kara taşa karanfil bırakmaya geldik.

Bugün karanfiller bizi anlatacak.”

Tahir Elçi bu toraklarda var olmaya devem edecek

Son olarak anmada söz alan Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Gürkan Altun, “Yazılacak çok kelime, söylenilecek çok söz var Tahir Başkanın ardından. Tahir Elçi adı gibi barışın elçisiydi. Barış adına bugün burada bulunduğumuz yerde son nefesini verdi. Tahir Elçi, tıpkı bu kentin tarihi gibi binlerce yıl bu topraklarda var olmaya devam edecek. Barış güvercini gibi gökyüzünde olmaya devem edecek” dedi

Yapılan konuşmaların ardından avukatlar Elçi’nin katledildiği Dört ayaklı Minare önüne karanfil bıraktı. Avukatlar, daha sonra Yeniköy Mezarlığına giderek Tahir Elçi’yi mezarı başında andı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.